2021-06-01
前幾日同朋友食左午市omakase🤩 味道真係好驚喜,間唔中放縱一次都唔錯🥳Omakase ($888/1)刺身四品 + 御料理 + 壽司九貫 + 麵豉湯 水雲醋水雲醋食落偏酸,口感比較黏滑,加埋青瓜同山藥粒,食落清新開胃😋炒牛蒡牛蒡口感偏向爽口,味道就偏咸帶微甜刺身有四款,口味由淡至濃🥰薄切真鯛師傅建議連柴蘇花配帶柚子香嘅酸汁進食☺️小小花香同微酸嘅汁帶出魚鮮味😋北海道紫海膽紫海膽口味比較清淡😋表面有粒燈三文魚籽,三文魚經過調較後偏甜,加入青檸皮之後成個刺身鮮甜得黎感覺都好清新🤤鰤魚油份比較多,表皮燒過後帶有焦香🤤師傅喺刺身中間放左小小胡椒同柚子調味😋令刺身嘅油膩感大大降低😚紫蘇拖羅大拖羅嘅油份比較高🥰食落入口即溶超幸福‼️夾埋紫菜同紫蘇葉可以減少大拖嘅油膩感🤤鰣魚煮和牛蕎麥麵用鰣魚熬過嘅湯底份外鮮甜🤤和牛口感軟腍,份量都唔少😋蕎麥麵有咬口,成個熟食嘅配搭都唔錯!赤貝壽司赤貝十分爽口,味道鮮甜👍🏽伊佐目壽司伊佐目質感偏軟腍,但佢油香豐厚🤤小白蝦壽司小白蝦口感十分軟綿,味道鮮甜,份量足足有十幾至二十隻咁多😍師傅加左岩鹽同青檸皮,所以唔需要點醬油都好夠味🤩中拖羅壽司中拖入口即溶😋油脂味好香,
Omakase ($888/1)
刺身四品 + 御料理 + 壽司九貫 + 麵豉湯
水雲醋
炒牛蒡
牛蒡口感偏向爽口,味道就偏咸帶微甜
刺身有四款,口味由淡至濃🥰
薄切真鯛
北海道紫海膽
鰤魚
紫蘇拖羅
鰣魚煮和牛蕎麥麵
赤貝壽司
赤貝十分爽口,味道鮮甜👍🏽
伊佐目壽司
伊佐目質感偏軟腍,但佢油香豐厚🤤
小白蝦壽司
中拖羅壽司
中拖入口即溶😋油脂味好香,而且冇乜筋👍肉質鮮嫩,好正呀!🤤
調味醬油漬呑拿魚壽司
呢款壽司嘅做法比較傳統,醬油漬會令呑拿魚嘅酸味帶走,令呑拿魚嘅魚香更突出😋
鮟鱇魚肝壽司
鮟鱇魚肝絕對係小編嘅飛佛之一🤩魚肝嘅口感好creamy,同時有小小嘅油香🤤師傅加左塊帶酒味嘅西瓜漬令壽司嘅口感同味道嘅層次都提升😋
燒左口魚邊壽司
燒過嘅左口魚邊一入口就係滿滿嘅油香,好滿足!🤤都係小編嘅大愛🥰
赤海膽壽司
赤海膽相對紫海膽嘅味道比較香濃,用小小嘅醬油已經可以令海膽嘅鮮甜昇華🤤