餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2022-11-10 208 瀏覽
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)📍九龍城龍崗道2-4號地下呢排成日都提及想食海鮮餐,趁住平日少啲人就搵左九龍城呢間蟹仙食海鮮蒸氣鍋!職員好多資訊分享,會細心介紹每一個套餐嘅分別,幫我哋揀一個最啱食嘅套餐!仲話俾我哋知佢哋老闆有幾十年海鮮批發經驗,所以佢哋攞到嘅海鮮係最優質嘅!餐廳有好多唔同價位嘅海鮮餐比客人選擇。我哋就揀咗個中價「專貴海鮮套餐」 每位$419 (另收服務費,粥底及醬油費 $15位),其中包括總共有9款海鮮+1籃有機蔬菜,同埋一個粥底。不愧為專貴套餐,全程有專人為你服務,完全唔需要擔心過熟或唔知煮幾耐嘅問題,確保客人能夠品嘗到所有海鮮嘅最佳狀態!雖然有蒜蓉,醬油,同埋辣椒俾你沾,但職員亦都三番四次標榜海鮮非常新鮮,建議直接食用,先至可以品嚐到真正嘅原味道及鮮味!我哋喺開始蒸海鮮之前,職員預先將所有餐具放喺蒸氣鍋入邊,蓋上草帽,然後會碗筷消毒!而每一次焗海鮮嘅時候,都會用返草帽來做蓋子,呢個係佢哋嘅傳統特色!1. 野生日本大赤蝦 (5 分鐘)屬於刺身級別!非常之大隻!蝦頭位置多膏,厚肉鮮甜!2. 台灣九孔鮑魚 (2分鐘)師傅已經預先清洗所有內臟,基本上所有海鮮都清洗得
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)
📍九龍城龍崗道2-4號地下

1. 野生日本大赤蝦 (5 分鐘)
屬於刺身級別!非常之大隻!蝦頭位置多膏,厚肉鮮甜!
野生日本大赤蝦
2. 台灣九孔鮑魚 (2分鐘)
師傅已經預先清洗所有內臟,基本上所有海鮮都清洗得非常乾淨!所以蒸熟左嘅鮑魚可以即刻放入口,無需再花時間用力拉扯清除內臟👍🏻👍🏻👍🏻 呢種細緻嘅服務真係值得一讚!
九孔鮑魚外殼同普通鮑魚有別,真係比較多洞!食落口感亦都稍為彈牙,而鮑魚自身味道就同普通鮑魚冇乜分別,甜到差唔多!
台灣九孔鮑魚
3. 韓國釜山珍珠蠔 (2 分鐘)
第一次品嚐珍珠蠔,肉身好飽滿,不過體型就比較細小,而肉質依然鮮甜細嫩!
韓國釜山珍珠蠔
韓國釜山珍珠蠔
4. 日本大元貝 (2-3 分鐘)
同鮑魚一樣,內臟位置師傅已經徹底清理好。
其實大元貝即係我哋平時叫嘅扇貝,柱肉呈圓形,肉質細嫩,清甜爽滑!
日本大元貝
日本大元貝
5. 大西洋活青口 (4分鐘)
真係大鄉里,第一次食活青口😝 完全對青口改觀!原來新鮮嘅青口係可以有鮮甜嘅感覺!而且呢隻活青口好大隻,公嘅就呈奶白色,味道就比較甜。而乸嘅內裏呈橙色,體型上亦都比較飽滿,味道就比較香 👍🏻 👍🏻👍🏻
大西洋活青口
6. 加拿大翡翠螺 ( 7分鐘)
翡翠螺肉質肥厚實在,食落亦都彈牙爽脆!完全唔似擦子膠👍🏻👍🏻👍🏻
加拿大翡翠螺
加拿大翡翠螺
7. 澳洲青年龍蝦 (4-5 分鐘)
龍蝦帶有少少膏,肉質緊致,蟹肉亦都幼嫩鮮甜!
澳洲青年龍蝦

澳洲青年龍蝦

8. 太平洋饅頭蟹 (4 分鐘)
饅頭蟹蟹膏味道香濃!蟹肉唔算多,但每一啖都非常之甜!
太平洋饅頭蟹

8. 菲律賓大黃奄蟹 (7-8 分鐘)
佢嘅蟹膏味係最濃郁!身體部份可以食嘅肉好多!而蟹鋼位置肉質係最甜!

1. 有機蔬菜籃
唔知係咪因為呢啲蔬菜係有機,連娃娃菜都特別好味過人!
有機蔬菜籃
食完晒海鮮之後,加咗少少水繼續蒸個粥底。粥底主要有海鮮原有嘅水份精華熬製而成,裏面包含排骨、粟米、菜譜、芋頭、薑片同埋大量蔥花 !因為充滿海鮮精華,所以味道非常鮮甜!係我食過最好味嘅粥底😋

❤️ 整體十分滿意呢個海鮮套餐!特別欣賞全程有專人服務🤭 可以確保海鮮唔會過熟/ 過生!而且餐廳提供嘅海鮮,大部份都係極高質,絕對有別於一般我哋可以平時買得到嘅質素!鮮甜程度程難以形容播!雖然係少貴,但蟹仙食到嘅種類,出邊係食唔到,所以貴得有道理👍🏻
2022-11-09