2024-01-06 183 瀏覽
啱啱去完泰國返嚟就想食船麵,咁啱見到荃灣有一間,所以就同朋友去試食。乾嘅船河好特別,可以自己揀粉麵類別、配料、湯底。三碗唔夠食仲可以用優惠價加碼於是我哋前後total嗌咗五碗,差唔多食勻晒佢咁多個配料粉面同埋湯底,每款都好好食,尤其係船湯。麵底可以揀金邊粉、河粉、或者米粉。配料可以揀泰式魚蛋、鴨血、泰式豬肉丸、泰式扎肉、泰式牛丸、肥牛片、同埋秘製泰式豬頸肉。湯底有四款,分別係船湯、麻辣湯、清湯同埋冬陰功湯。特別講講船湯同冬陰功湯。船湯完全食到正宗嘅泰式船湯味道,船湯嘅味調得啱啱好,唔會太鹹,係有泰國味。豬頸肉好食到我哋要散嗌一個。冬陰功湯好酸超正宗,而且又辣,係泰國嘅味道!另外,蝦餅都好香,驚食唔晒仲可以用優惠價加半份,上枱熱辣辣好正。最後,點少得芒果糯米飯!椰汁係我㸓耳鐘意嘅咸椰味,仲有斑蘭飯,上枱仲出晒煙,芒果又多又甜,性價比超高。泰奶好甜,好香嘅煉奶味~

泰奶好甜,好香嘅煉奶味~