2021-10-24 51 瀏覽
元朗有好多美食小店, 搵下搵下嚟咗呢間「阿叔泰麵」。好彩今晚唔使排隊就入到去喇,都坐滿人。而店舖裝修都好泰式,背景播著泰文歌,環境企理新淨。呢間麵鋪主打係熬製十二小時湯底的經典泰國船麵,亦有咖喱飯、豬手飯等等。一場嚟到,梗係試一試佢個招牌船麵。 我同朋友分別揀咗牛肉船麵和豬肉船麵。 牛肉船麵是的湯底是熬製十二小時的牛骨湯底,配上牛腩、牛丸、通菜、芽菜等等。蛋麵是粗麵,口感爽彈。牛骨湯底香濃,不會死咸,而牛腩都算淋,牛丸也很彈牙,值得一讚!豬肉船麵的湯底是熬製十二小時的牛骨湯底,配上豬肉片、豬肉丸、通菜、芽菜等等。比較之下,牛肉船麵的味道較香濃一點。另外叫了泰式奶茶和泰式綠奶茶,茶味和奶味很重,但甜度不是很濃,入口不會苦澀。阿叔泰麵價錢方面都非常平民,食物質素不錯,十分推介。

我同朋友分別揀咗牛肉船麵和豬肉船麵。

阿叔泰麵價錢方面都非常平民,食物質素不錯,十分推介。
2021-10-20