2022-07-13
🌴🇲🇾【 A.T.A.S 】🇸🇬🦩⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄樓上南洋餐廳,由新加坡人主理,主打正宗地道新加坡家常美食🤤擺設及色調都充滿熱帶風情🌺採取自助點餐形式,就像以新加坡菜為主題嘅food court🤗⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🥥Laksa叻沙 - 粗米粉🍜($98)(蝦、魚蛋、豆卜、蛋)好濃厚嘅叻沙,椰漿味濃,粗米粉口感滑捋捋,配料又豐富,值得推薦。🌶辣椒麵粉粿🧄($88)(豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、蛋、菜心、炸蒜、蔥、參巴醬辣椒)魚乾、炸蒜、參巴醬辣椒味道勁突出,超有風味!麵粉粿一大片、一大片,厚身的,口感好似食緊餃子皮咁,鍾意有口感嘅朋友不容錯過。🥘咖喱配印度薄餅🫓($48)(+雞 +$30)非常重口味嘅咖喱,味道都幾鹹㗎,但配印度薄餅食就剛剛好。入面有四隻雞鎚,啖啖肉,正!🍞Kaya Overload 咖椰爆漿🧈($68)(咖椰、牛油、花生醬、巧克力榛子醬及煉奶、再撒上美祿粉)完全係為咗呢個多士而來。有一段時間sold out,我同朋友都勁失望,點知隔一陣又見佢推出返,立即order!花生醬味比較重,蓋過咖椰、牛油嘅味道,好甜好膩,係極邪惡嘅甜品🙈🍫美
—————⧫♟⧫—————
⋄
樓上南洋餐廳,由新加坡人主理,主打正宗地道新加坡家常美食🤤
┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄
⋄
🥥Laksa叻沙 - 粗米粉🍜($98)
(蝦、魚蛋、豆卜、蛋)
🌶辣椒麵粉粿🧄($88)
魚乾、炸蒜、參巴醬辣椒味道勁突出,超有風味!
🥘咖喱配印度薄餅🫓($48)(+雞 +$30)
非常重口味嘅咖喱,味道都幾鹹㗎,但配印度薄餅食就剛剛好。
入面有四隻雞鎚,啖啖肉,正!
🍞Kaya Overload 咖椰爆漿🧈($68)
(咖椰、牛油、花生醬、巧克力榛子醬及煉奶、再撒上美祿粉)
🍫美祿爆炸🧋($58)
🌹玫瑰露恐龍🧉($48)
┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄
📍地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖