2022-10-11
今晚去完Sogo,男朋友約我dinner, 男朋友話有消費券,食餐好慶祝吓,揀咗去專門食我鍾意的蟹嘅日本餐廳,超興奮。餐廳侍應提意我地試下一人餐,反正未試過,一於試吓。蟹籽松葉蟹沙律蟹籽同松葉蟹肉好澎湃,堆到成個小山丘咁,不用剝殼,啖啖蟹肉嘅滋味真係爽。撈埋啲沙律菜一齊食,食落好清爽,好鮮甜。季節刺身四點刺身拼盤有四款,我哋仲額外加咗松葉蟹棒刺身。松葉蟹蟹棒有五隻,蟹腳肥嘟嘟,好飽滿,d肉好厚身,一食得出新鮮甜香,口感爽滑得來又帶點膠質,少少菊花花瓣,令蟹肉有股清香,好正。我食咗三隻,男朋友得兩隻,哈哈。跟餐嘅刺身有三文魚、油甘魚、蝦同金鯛魚,每人每款1件。三文魚同油甘魚都好肥美,赤蝦大大隻,膠質重,金雕魚好鮮甜。海膽蟹肉活帆立貝豐燒松葉蟹肉小山丘上邊鋪咗兩塊大大嘅海膽,仲有啲大大粒魚子,蟹肉下就係一隻巨型燒帆立貝。海膽、蟹肉同魚子溝埋一齊食,超鮮甜,唔會話邊樣搶咗邊樣鮮甜味,大滿足。巨型帆立貝口感充實得來唔會韌,好鮮味。和御牛柳粒有4粒,好香口,牛柳粒油香豐富,入口即溶,咬開係粉紅色,粉嫩粉嫩,好吸睛。食到舔舔脷,如果有多幾粒就好了。季節活蟹煮雜炊半隻活肉蟹煮呢碗雜炊,想啲粥唔鮮甜都
蟹籽松葉蟹沙律
季節刺身四點
刺身拼盤有四款,我哋仲額外加咗松葉蟹棒刺身。
海膽蟹肉活帆立貝豐燒
和御牛柳粒
季節活蟹煮雜炊
半隻活肉蟹煮呢碗雜炊,想啲粥唔鮮甜都幾難,我將啲蟹肉拆晒落啲粥度一齊食,都係呢句超鮮甜,啲粥仲有啲蛋花,紅蘿蔔粒,蔥粒,菌粒做配料,個粥都幾綿,暖胃又飽肚。另外,用來做裝飾嘅蟹仔造型紅蘿蔔好可愛。
最後甜品,有黑糖厥餅、抹茶厥餅,每款一小件,唔錯。另外仲有奶凍,奶凍上面灑咗啲香濃朱古力粉,奶凍好香滑,奶味香濃,又唔滯,我好喜歡。
總括而言,食物新鮮好味。今日星期一都坐滿。我哋係6點幾到先好彩有位,卡位一早fully booking,下次想坐卡位一定要一早book枱。