2017-11-19
因為朋友住黃大仙所以佢今晚帶左我去試呢間上海老店, 佢話自細就食開好正, 間飯店位置由於轉了上斜路所以有少少隱世feel, 但通常咁feel既都係正嘢!不出所料呢間叫「上海美味齋飯店」一入去已經有好特別裝修, 原來佢地由1958年到家下, 所以特別保留了一D當年既特色, 尤其佢一入門口個虹光管招牌好搶! 伙計沖了壺自家混的'烏龍X茉莉花"茶淡淡得來好易入口, 我聽到隔離枱都係咁讚杯茶好好飲。個「醉雞」係一試難忘因為好濃味但又可以令人唔太醉, 出面其他上海食店好少有咁野味的, 仲有我比個「酸辣湯」嘩咗, 因為叫了一盅佢真係用個懷舊小盅送來(即係去酒樓叫盅頭飯嗰D)好得意之外, 佢地個師傅仲勁, 裡面D料真係可以切到條條差不多幼度, 刀功利害非常, 連小籠包點既腊上既薑絲都一樣, 超嘩!! 「小籠包」仲係用鮮豬肉包, 滿分, 另外有個招牌小食「米網脆素春卷」又肥口同真係好脆又健康, 樣樣都好好食朋友呢次真係好介紹。