2019-04-29 1416 瀏覽
作為一個牛迷,得知元朗有一個食全牛既火鍋店,一於襯住復活節四日長期,同埋男朋友入黎試一試佢。😋😋😋.黎到616牛肉專門店,已經係夜晚既十點,估唔到入面重有唔少客人,睇黎食物既水準應該相當唔錯。.一坐底,我地已經急不及點餐。餐廳係用ipad 點餐,非常方便快捷。而且侍應見我地第一次黎,重好貼心咁為我地講解咗ipad既用法同埋推介咗唔同部位既牛肉俾我地。.係店員既推介之下,我地簡咗鴛鴦酸菜牛骨湯底。酸菜湯底非常夠味,加上少少辣,令人好開胃;至於另一邊既牛骨湯底亦都唔輸蝕,湯底非常清甜,牛腩又入味又淋.係牛肉方面,我地方便揀咗匙柄、美國天然牛胛肩翼、三花腱同牛舌。值得一讚既係牛胛肩翼肉質結實,無筋夾雜,入口整片十分柔嫩重有一個驚喜就係牛舌,入口爽脆彈牙,肉質軟滑。另外,我地重叫咗黑豚梅花肉、響鈴、娃娃菜、雙拼牛肉餃、烏冬雙拼牛肉餃包括咗原味同麻辣,一咬落去,無論係原味定麻辣,新鮮既肉汁都係口入面爆發出黎,濃郁既牛肉味久久揮之不去,係口腔入面迴盪。👍🏻👍🏻👍🏻唯一既小失望就係黑豚梅花肉,肉質比較粗糙。但對於一間專食牛肉既專門店黎講,絕對係情有可原。$28兩個稻庭烏冬,價錢合理,烏冬爽口彈牙。自
係店員既推介之下,我地簡咗鴛鴦酸菜牛骨湯底。

值得一讚既係牛胛肩翼肉質結實,無筋夾雜,入口整片十分柔嫩

重有一個驚喜就係牛舌,入口爽脆彈牙,肉質軟滑。

另外,我地重叫咗黑豚梅花肉、響鈴、娃娃菜、雙拼牛肉餃、烏冬

$28兩個稻庭烏冬,價錢合理,烏冬爽口彈牙。

自家製玫瑰洛神花茶,酸酸甜甜,非常適合打邊爐時候飲,可以消滯解膩。
最後埋單,食到肚都漲哂,計埋折扣每位都係200蚊,簡直係物超所值!推薦大家都可以試下616。

• 匙柄
  • 牛舌