2019-07-01
今晚同朋友慶祝,當然要搵間朋友喜歡食嘅餐廳先至可以,這裡就係朋友之前食完大讚嘅餐廳,地方環境都唔錯,一望就要到有師傅嘅吧枱,亦有餐枱選擇,當然吧枱就看得較清楚師傅為你準備食材時嘅過程同手勢!今晚最開心是點了隻日本原隻活海膽,呢個感覺同當年第一次去日本時食到嘅感覺,師傅原隻開了活海膽就立即上枱,海膽入口味道鮮甜新鮮,份量就係一隻海膽內出現嘅份量,雖然有啲唔係好夠喉,但要好味道嘅東西就係咁新顯得矜貴同好味!另外銀雪魚刺身亦十分新鮮,魚肉帶豐腴油分卻不膩口,口感有點像Toro,不過更爽且嫩滑,所以呢個都十分推介!另外活北寄貝亦十分出色鮮味,肉質除了爽甜的口感之外,還有陣陣鹹香的海水味,吃起來脆卜卜,果然新鮮!而喜歡食刺身嘅朋友再點了份羽太薄切,呢種魚肉質雪白略帶桃粉色,爽滑而富有彈性,入口都有同平時不同嘅感覺!最後朋友推介了呢款超清新嘅天婦羅,日本無花果天婦羅,薄薄一層嘅天婦羅,入口外脆內軟,無花果肉嫩多汁鮮甜,口感清新!朋友推介果然係個識食同比平時不同嘅選擇!
朋友推介果然係個識食同比平時不同嘅選擇!