2023-12-13 560 瀏覽
今次我哋喺附近行街🕺🏻,見到呢一間嘅下午茶餐☀️有特色得嚟,又好抵食💰。真心覺得住喺附近嘅人🏡,或者經過嘅人,都值得一試✌🏻呢一間 #星馬菜 餐廳🇸🇬。🥪斑蘭咖吔多士($28)多士新鮮烘出嚟🔥,外層夠香,而裏面一大片牛油🧈,同埋咖央醬真係好邪惡😆,一路食一路喺口裏面溶化❄️,濃郁嘅香味充滿着成個口👅。💥蛋黃咖吔薄餅炸彈($38)呢一個菜式真係好有特色⭐️,薄餅係用咗蔥油薄餅作為基底🫓,本身嘅蔥油香味已經好邪惡😝。再加上上面有煉奶同埋蛋黃醬🍬,香甜嘅感覺令到呢個菜式好特別🤩,更加昇華咗。🦐娘惹芝麻蝦多士($38)雖然係蝦多士🍞,不過同外面嘅感覺好唔同。唔會有麵包飽膩嘅澱粉感🥪,反而同彈牙🫦嘅蝦滑融合埋一齊,淨係食到炸多士嘅香脆感💥,配埋芝麻同埋特色甜辣醬😋,好好食。🐔馬六海南雞清雞湯米粉($48)海南雞配米粉🍜呢一個配搭好清新。米粉配埋清雞湯🐣,有清甜嘅瘦肉同埋雞肉湯味🤤,味道啱啱好,唔會太膩。海南雞🏝️好啱我哋口味,雞肉滑嫩🐓,好味。🌱怡保芽菜(+$26)鍾意芽菜爽脆感覺嘅朋友🙋🏻要試下。用咗東南亞特色嘅調味🌏,有少少辣🌶️,但係又有魚乾、蝦🌊嘅海鮮香味。配埋湯麵食🍜,令到菜式多咗一重爽脆嘅口感

🥪斑蘭咖吔多士($28)

💥蛋黃咖吔薄餅炸彈($38)

🦐娘惹芝麻蝦多士($38)

🐔馬六海南雞清雞湯米粉($48)

🌱怡保芽菜(+$26)
鍾意芽菜爽脆感覺嘅朋友🙋🏻要試下。用咗東南亞特色嘅調味🌏,有少少辣🌶️,但係又有魚乾、蝦🌊嘅海鮮香味。配埋湯麵食🍜,令到菜式多咗一重爽脆嘅口感🥳。
2023-12-13
下午茶