2021-01-05 366 瀏覽
今日行經灣仔,被通知要買外賣返屋企。經過莊士敦道,有一間露面手工拌麵餐廳,好似幾好食。同外買拌麵就算返到屋企凍咗少少都唔使番熱食,又方便!這裏有多款的台式拌麵,價錢喺灣仔來講都合理!見到蕃茄牛腩拌麵真係心心眼,我超鍾意食茄牛腩!芥香麻醬雞絲粉皮 $42開胃菜絕對少不了雞絲粉皮,份量超大份,配上麻醬和芝麻醬,非常開胃!青瓜絲切得幼身又清爽,粉皮嫩滑,所有材料一齊食,非常滿足。鮮茄牛腩伴麵$55我覺得這個拌麵好食兼抵食!牛腩總共都有10餘粒,好腍好入味!牛腩更帶有些少脂肪,有濃郁的油脂香和牛肉香!鮮茄汁亦夠味,嫩滑爽彈,掛汁。油撥辣子魯肉biang biang麵 $55我點左小辣,好惹味!材料主要有魯肉和冬菇粒,滷得入味。冬菇粒亦好香口,帶有少少辣,真係好食。Biang biang麵像平時的粗面,但它比較薄身同滑,食落口q嫩爽滑,有嚼勁同掛汁!所以麵條都好入味!台式滷肉拌麵 $52材料都是魯肉和冬菇,好入味,不過就唔辣。對比之下,辣子魯肉麵帶辣更惹味!秘製香糟醉雞 $58醉雞最重要就係夠入味和酒香,呢度做得不錯,雞肉非常入味,而且整體都好嫩滑。醉雞帶甜,好鮮味。咁多食物加埋都係二百幾蚊,而

同外買拌麵就算返到屋企凍咗少少都唔使番熱食,又方便!

芥香麻醬雞絲粉皮 $42

青瓜絲切得幼身又清爽,粉皮嫩滑,所有材料一齊食,非常滿足。

鮮茄牛腩伴麵$55

油撥辣子魯肉biang biang麵 $55

台式滷肉拌麵 $52

秘製香糟醉雞 $58

咁多食物加埋都係二百幾蚊,而且真係好好食,每一碟的份量都唔少,鮮茄牛腩拌麵同麻醬雞絲粉皮一定會再食!

2020-12-30