2019-05-21
今年嘅生日超豪慶祝,去咗食黃埔嘅鮨文,仲要叫咗貴價嘅果嗰set,超好食嘅體驗一定要share一下。一早已經訂定位,識食omakase嘅一定要坐吧枱,可以一路睇住師傅整壽司,聽下佢介紹每一種魚嘅來源地,整嘅方法,品嚐每一件最新鮮做起嘅壽司。三文魚子蒸蛋三文魚子用咗醬油漬,比起一般食到嘅三文魚子啲甜啲,唔會腥,同比較淡味嘅茶碗蒸好夾,做到相輔相成的效果。裏面嘅材料用咗比較獨特味道嘅貝柱,令到成個茶碗蒸好有海鮮嘅味道。前菜有三款唔同嘅漬物,牛蒡漬用咗鹽水醃,令到個牛蒡更加爽口,但係味道唔鹹,反而帶點酸,好開胃。淮山漬用咗wasabi醃,淮山本身有d黏液,好似秋葵咁,呢啲物質對身體好好,食多啲都唔怕,淡淡wasabi味道一d都唔嗆鼻,反而係清新刺激嘅感覺。醃蘿蔔酸甜爽脆,凍凍地好清新,酸酸甜甜嘅比較開胃。另一道係根島既春香蠔,呢一款蠔係少海水味少鐵礦味,但反而更食到個蠔味,個汁都清澈啲,蠔身呈現奶白色脹卜卜,加咗辣粉更加調起咗個鮮味,蠔肉好rich好thick,鹹鹹地,一咬第一下好甜。隔離係螢光魷魚配上蛋黃醬醋,個蛋黃醬醋用咗流心蛋黃,味道又甜又酸,剛好蓋過左魷魚腥澀味。下面係黑梅貝螺,用咗日
醃蘿蔔酸甜爽脆,凍凍地好清新,酸酸甜甜嘅比較開胃。
下面係黑梅貝螺,用咗日式辣汁去煮,肉身爽口實淨,新鮮得來好有口感,有啲辣酒煮螺既感覺,得一粒唔係好夠喉。
鮑魚肝醬嘅味道好濃,鮮鹹得黎帶d微酸,有啲似蟹膏,但又比蟹膏再幼滑d。剩低好多鮑魚肝醬唔怕嘥,師傅會比一舊飯仔,將剩低嘅鮑魚肝醬都甜埋黎食。
下一味係縞蝦,呢款蝦嘅蝦紅素好多,用手掂一掂好容易會染晒紅色,呢一種蝦紅素係抗氧化嘅,同車海老,牡丹蝦合稱三大名蝦,上面加咗本身縞蝦啲蝦子,再用橘子皮調味,味道好夾,酸得黎甜又無澀味。
下一道係愛媛蜜柑鯖,居民當地嘅鯖魚食蜜柑大,令到魚肉無腥味,食落又甜又清新,鯖魚本身帶點微酸味,好快壞,幾小時內食用肉質先會亮晶晶。
之後係黑目魚,用咗網燒令到成個魚身有炭香,肉質好有咬口,非常彈牙,連魚皮魚香出好多,再加上辣蘿蔔蓉,刺激得來亦可以中和油膩感。
今日嘅重頭戲拖羅,加咗萬能葱同好多wasabi,但魚油夠多嘅關係令wasabi一d都無嗆鼻,反而更加食到wasabi香味,另外壽司掃咗蒜味醬油,都係用嚟減低膩感。
平時嘅我唔係好食鰻魚,但係呢款穴子肉質幼細,用上咗自製嘅鰻魚汁,完全食唔到有骨,而且肉質軟腍腍,同一般食到嘅鰻魚好唔同,係我一定會返點嘅穴子壽司。
最後就到魚湯,用咗魚骨煎香再加小小鹽𤉶成,因為有大量魚骨嘅關係,啲骨膠原多到起左層膜,落去個口好似膠着咗咁,勁正。
另外係師傅大力推介嘅宮崎太陽之子芒果,同一般嘅芒果唔同,呢一隻係紅色皮,識落有一種說不出嘅香味,有少少似桃,係我食過最好食嘅芒果。
最後就係靜岡蜜瓜,呢個夠晒甜唔使講,原來蜜瓜越熟係越透,見到入面嘅紋理就知道呢一個蜜瓜甜到咩地步。
呢一個$1980嘅set,睇落唔算平,但係食匀日本每個角落食最好食幾食材,有氣氛有格調,生日就係要咁過㗎啦。