2025-05-31
自助餐咩都有得食,真係好吸引,最近自助餐癮起,上網見到唔少人介紹位於沙田帝都酒店嘅「柏麗廳」,無論海鮮、刺身、甜品都非常吸引,所以決定黎試下。星期五至日晚餐時段有分3個價錢,我地選擇左19:30-22:00,成人每位$489再加一,可以食到各式各樣嘅海鮮、刺身、鐵板、燉湯、甜品等等,真係諗起都開心呀。一開始就梗係食左海鮮先啦,龍蝦係我嘅最愛,大大隻之餘仲有好多蝦膏,蝦肉非常彈牙,味道鮮甜,肉質細嫩,生蠔方面即開即食,海水味重,入口肥美又creamy,至於青口都非常新鮮,蟹腳肉質飽滿彈牙,味道鮮甜。魚生方面都有好多款,三文魚、阿根廷紅蝦、帶子、立魚、蟹棒等等,紅蝦大大隻,味道鮮甜,帶子肉質細嫩柔軟,其他刺身每一啖都鮮甜嫩滑,令我地都encore 咗好幾轉。沙律吧有多款沙律,包括薯仔沙律、華多夫沙律、士多啤梨鮮果乳酪蝦沙律等等,最吸引係日式凍豆腐,入口非常嫩滑,配埋麻醬,真係令人一啖一啖咁食過不停。熟食方面,較為吸引係鐵板燒系列,廚師係客人面前煎各樣牛肉,散發出陣陣香氣,鐵板和牛薄切,肉質鮮嫩、牛味濃郁。除此之外,香煎芝士和牛漢堡同埋北海道白樺豚壽喜燒亦非常吸引。其他熟食仲有蒸蝦、炒龍蝦鉗
雪糕係Movenpick, 有多款味道,今次仲試到從未食過嘅香蕉味添,如果唔喜歡食雪糕,仲有好幾款雪條,一定有嘢啱你食。