2023-12-15 319 瀏覽
見到呢間鋪頭嘅日式門面設計、以為佢係賣飯團,點知原來入面有各式各樣嘅吐司,而且大部分口味都好新潮,例如亞麻籽紅豆麻糬、黑豆燕麥等等🤩最重要係可以半份半份咁買,價錢又唔會特別貴咗,啱曬我呢啲選擇困難症嘅人🙈經過一輪糾結之後,我決定試下金地瓜黑糖麻糬貓貓吐司 ($18/半份) 同埋酒釀無花果吐司 ($18/半份)😋撕開麵包嘅時候真係一絲絲,咬落亦都夠鬆軟,而且蕃薯夠淋夠甜,同軟綿綿嘅吐司好夾👍🏻我幾欣賞佢啲黑糖麻糬唔係一舊舊,而係比較稀、接近糖漿嘅質感,可以同麵包融為一體,一次過咬完吞曬落肚😆酒釀無花果就比較普通,因為幾乎無酒味,但勝在有唔少堅果同莓,食落甜甜地,唔會冇味咁~
金地瓜黑糖麻糬貓貓吐司
酒釀無花果吐司