2022-09-25 240 瀏覽
🌃 食肆為手工火鍋店, 位於尖沙咀區, 選擇真材實料嘅手工鍋底, 及各款手工配料, 而餐廳裝修得非常精緻, 有一種典雅氣派嘅感覺, 高級嘅火鍋店, 每張枱之間相距很闊, 讓客人有足夠舒適嘅空間進食。.首先店員呈上一個九宮格醬料盒, 讓客人自行混合醬料, 我個朋友二話不說拎曬大部份芫茜,留番幾條芫茜毛畀我(((芫茜控, 而醬料收費每人$28。-.🥘 松茸雞翅冬瓜魚鍋💲 368👉 喺呢個咁炎熱嘅夏天, 餐廳很貼心 推出咗清熱嘅湯底, 冬瓜盅用嚟消暑一定好合適,配上高級嘅松茸雞翅, 感覺非常之滋補, 店員仲好貼心咁樣原個冬瓜盅方式呈上, 待影相打卡後才將冬瓜剪成粒, 配料除咗冬瓜之外, 仲有松茸、野菌同埋雞肉, 啖啖湯都非常之鮮甜同埋足料, 小編仲飲咗唔少湯, 其實仲未打邊爐🤣。.🐖 西班牙黑毛豬💲 188👉 成日食牛肉嘅我,喺呢一餐想試下豚肉, 西班牙黑毛豬紋理都不錯, 肉質入口有溶化嘅感覺, 非常鮮嫩。。🐟 花膠💲 128👉 花膠比想像中多,有好多塊, 小編覺得將花膠放落松茸雞翅冬瓜魚鍋, 感覺會更加滋補, 花膠都好大塊, 口感帶有彈性兼嫩滑, 感覺食完 皮膚充滿滿滿嘅骨膠原(((自我感

🥘 松茸雞翅冬瓜魚鍋
💲 368

🐖 西班牙黑毛豬
💲 188

🐟 花膠
💲 128
👉 花膠比想像中多,有好多塊, 小編覺得將花膠放落松茸雞翅冬瓜魚鍋, 感覺會更加滋補, 花膠都好大塊, 口感帶有彈性兼嫩滑, 感覺食完 皮膚充滿滿滿嘅骨膠原(((自我感覺良好。

🐷 極茜豚肉餃
💲 48
👉 由於個朋友係芫茜控, 所以小編叫了半份極茜豚肉餃, 睇下有幾極茜。 當小編咬開一半嘅時候, 已經feel到滿滿嘅芫茜味, 裏面果然有好多芫茜, 再混合埋彈牙嘅豚肉, 感覺幾有層次感, 小編覺得不錯。

🍝 芋絲
💲 38
👉 芋絲用嚟索湯好正, 超鮮甜, 咬落彈性爽口。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 以一間咁有氣派嘅手工火鍋店, 價錢上算合理, 最吸引嘅地方係真材實料火鍋湯底, 有好多養生嘅款式, 其實食完湯底嘅配料就已經飽咗一半, 就唔需要叫太多配料, 所以埋單都唔算好貴, 但當然餐廳嘅配料都高質, 食得出係精緻手工製, 以坊間嘅機械式有分別, 下次有機會小編會試下其他嘅養生鍋底。
📍云手工火鍋店 @cloud.handmade.hotpot
尖沙咀加連威老道20號瑞生尖沙咀酒店3樓
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。