2023-01-03
2022 年既最後一戰,就係去食呢間超人氣既日式麵屋!隨著防疫措施放寛,好多餐廳都變得熱鬧,我同朋友都趕喺人龍出現之前,到達「麺屋こころ」🇯🇵🍜位於灣仔既Kokoro Tokyo Mazesoba 店舖面積唔算好大,目測只有十幾張枱。我地大約六點半到達餐廳,店內已經人頭湧湧,店員親切地帶領我地到舒適既座位。餐牌以日式撈麵為主,配上精美圖案讓食客更了解每一款撈麵既特別之處。除左撈麵之外,仲有一款拉麵同埋數款小食。店員仲遞上一份獨立既餐牌,餐牌上有三款新推出香港限定既「山椒麻辣撈麵🌶」,以辛辣口味為主打,分別係「山椒麻辣」、「真鱈の白子」同埋「肉の地獄」。我地都心思思想試下新品,但因為近排慶祝聖誕食得太油膩既關係,擔心腸胃會消化唔到,所以最後都係決定揀唔辣既款式 😂正宗全料東京撈麵 Premium Tokyo Mazesoba $99我點左呢款經典既正宗全料東京撈麵,材料非常豐富,包括叉燒、辣肉碎、溏心蛋、生蛋黃、紫菜、蔥花、竹筍同生蒜等等。光看賣相,已經覺得好吸睛,好期待撈完之後既味道 😍Kokoro日式撈麵店既賣點在於佢既自家新鮮手製麵條,主廚使用日本配方,以優質全麥麵粉製作麵條🍜。撈
半熟溏心蛋香滑流心,蛋香味濃郁,鮮橙色既蛋黃尤其出色,不愧為蛋中之王,令人齒頰留香🥚
朋友點左明太子忌廉撈麵,佢醬料既味道冇正宗全料東京撈麵咁濃,反而較為清新,更能品嘗到明太子既鮮味。
叉燒一樣都係咁厚肉咁juicy,撈埋魚粉同生蒜🧄,整道撈麵既味道真係好特別 😋
呢款撈麵仲附上一小瓶既香醋,相信係為左提鮮去腥。
小食方面,我地點左一客餃子同埋一道炸雞球。
雞軟骨餃子一碟有四隻,每一件都皮薄餡靚,唔會覺得油膩🥟 餃子外皮金黃香脆,內裡既雞軟骨爽口彈牙,口感豐富。
炸雞球即叫即炸,新鮮滾熱辣出爐。炸雞外面只有一層薄薄既脆皮,入面既雞肉鮮嫩多汁,非常juicy~
追加白飯係費用全免架,大家有興趣都可以試下~
作為抹茶既忠實粉絲,我睇完餐牌之後好快已經決定左要點抹茶入玄米茶。其實真係第一次接觸呢款口味,估唔到都幾清新幾夾。
甘味既抹茶遇上香甜既玄米茶,兩者起左互補既用,飲落甘甜可口🍵。
冷萃珈琲 Cold brew $28
而朋友係一個咖啡迷,所以佢歡心期待地點左Cold brew 🧊☕️冷泡咖啡香氣濃厚,層次豐富,朋友將整樽咖啡飲清光 👍🏼
我地食完都好中意「麺屋こころ」自家新鮮手製既麵條,真係好煙韌好彈牙,係繼沾麵之後既新寵。即使我地當晚都食得好飽,但過左幾日已經開始掛住日式撈麵既味道,我諗我地好快又會到訪Kokoro 試埋其他撈麵款式😋