2021-11-21
懷舊不單止室內設計上的配合,選址為整件事加上故事和態度。位於灣仔道一棟由60s已在的中匯大廈,人來人往的一條街道上找到十木豆寸的招牌,走上唐二樓如走進時光機,來到一間由台灣人開設的餐館,賣的是老台灣家常便飯,擺的全是說故事的傢俱和擺設。原來店鋪與火炭Foody和觀塘的小時光是姊妹店!之前曾在火炭工作常常去Foody,那邊也是走復古風偏工業風,而灣仔就古典又decent。我是幻想可以穿著旗袍在這裡吃一頓晚飯🙂 (來個花樣年華場景?) (極度建議大家睇到最後一張圖!!!)至於點解叫十木豆寸,原來係「樹」的筆劃拆分,因為有棵樹喺呢棟1963年興建嘅大廈,兩個元素加埋一齊成為鋪頭名🥶這幾年間都有好多明星來過拍照,就像最近Gin Lee和姜濤的youtube music night?朋友生日,冇心肝的我冇book位直接建議來這裡當作是去趟旅行✈️套餐 - 豆($259)鴨胸、苦瓜、秋葵鴨胸有甜醬撈埋一齊食好香苦瓜用蒜頭炒,可以接受的苦味秋葵撈店家自家製甜醬好好味醋溜高麗菜味道酸甜甜特別,小心吃到辣椒,辣味偏麻。烏龍茶香薰雞香薰味蓋過烏龍茶味,雞肉唔算滑但整體👌🏻麻醬麵麻醬和少少甜味道美適中,粗麵好
套餐 - 豆($259)
鴨胸、苦瓜、秋葵
鴨胸有甜醬撈埋一齊食好香
苦瓜用蒜頭炒,可以接受的苦味
秋葵撈店家自家製甜醬好好味
醋溜高麗菜
味道酸甜甜特別,小心吃到辣椒,辣味偏麻。
烏龍茶香薰雞
香薰味蓋過烏龍茶味,雞肉唔算滑但整體👌🏻
麻醬麵
麻醬和少少甜味道美適中,粗麵好似烏冬咁粗,好彈牙,如果想食澱粉質佢係必食!
青木瓜排骨湯
有一整舊青木瓜和排骨喺入面,排骨煲過但都仲好有肉嘅香味
黑糖奶茶 👌🏻 友人表示唔夠甜🥲(呢個朋友真係食得好甜)
古早味滷排骨 ($75)
叫得太多肉… 相比之下滷排骨味道比較普通,而且肉質較鞋和韌。
整體來講食物走家的風格,味道唔好expect好驚艷,但我自己好鐘意台風住家飯😊 菜色都好特別