2019-10-03 4464 瀏覽
今時今日,$300內既價錢可以係酒店食到晚市buffet,真係買少見買。今次呢間酒店餐廳做緊芒果龍蝦主題,早15日預訂一口價都只需$268,價錢唔算貴,而且食評唔差,所以提前15日book左同屋企人試一試。凍海鮮有5款:蟹腳、麵包蟹、小龍蝦、凍蝦、凍蜆我地主攻蟹腳同麵包蟹,前者已經完全溶雪,肉質ok,海水味同蟹味比較淡,refill速度快,到完場都唔怕無得食。後者勁多膏,多到食一隻已經覺得滯(圖片中間果件就係蓋上既膏,好大舊)!! 由於出邊經常得番d蟹身係度,所以想食蓋既人會覺得refill速度慢。凍蝦就無乜蝦味,彈牙度亦一般;凍蜆完全無味;小龍蝦無試。沙律選擇好多,撈好既有5款,另外仲有少少沙律菜供客人自己撈。餐廳其中一款主打沙律係「香芒龍蝦鮮果沙律」,龍蝦肉比較少,芒果味亦唔算出眾,比較似雜果沙律,味道正常。我地試埋其他幾款沙律,整體味道都唔錯,d菜都新鮮爽口,而且瀝水瀝得好。日式corner提供4款刺身,包括帶子、三文魚、赤身吞拿魚、希靈魚,幾款刺身都稱唔上鮮甜;壽司、前菜小食,吉列炸蠔、芝麻雞翼。炸蠔雖然厚粉,但蠔唔算細,而且幾juicy;芝麻雞翼新鮮熱辣,外層香脆,肉質嫩滑,

凍海鮮有5款:蟹腳、麵包蟹、小龍蝦、凍蝦、凍蜆

凍蝦就無乜蝦味,彈牙度亦一般;凍蜆完全無味;小龍蝦無試。

壽司、前菜小食,吉列炸蠔、芝麻雞翼。

炸蠔雖然厚粉,但蠔唔算細,而且幾juicy;芝麻雞翼新鮮熱辣,外層香脆,肉質嫩滑,必食。

湯品中西各一款,周打湯、雪耳海底椰湯。由於我唔好飲湯,所以無試到,口渴就飲奶茶、咖啡、檸茶、檸水。
肉類方面,西式既代表有「炭燒美國黑豚肉」、「燒牛柳」;港式代表「燒味拼盤」,內有叉燒、燒鴨、燒排骨。

黑豚肉調味唔錯,而且有少許炭燒味;牛柳燒得岩岩好,中間位肉質嫩口
;大啡菇簡單調味,燒到好juicy
;燒味拼盤中叉燒同排骨比較乾身,但燒鴨皮仲脆,而且好有油香~

其他熟食仲有「鮑汁花膠炆鴨掌」、「黑松露忌廉意粉」、「意大利飯」、「和風豆腐牛肉鍋」、「酸菜魚」、「蟹肉扒節瓜」、蔬菜等。

仲有一個明為「燒龍蝦尾喇沙米粉」corner,其特別之處,係無職員企位,要食就要自己落手落腳整,實行真正既「自助餐」!!~

由於今個月係芒果主題,所以有唔少芒果為主既
甜品:西式有「流心芒果芝士撻」、「芒果拿破菕」、「芒果千層蛋糕」、「芒果日式芝士蛋糕」、「芒果朱古力卷」,另外仲有Tiramisu、班蘭蛋糕、自製pancake、雪糕等;中式既有豆腐花、椰汁西米露、芋圓。
咁多款甜品中最值得推介既有香濃既芒果芝士撻
、油lulu既焦糖燉蛋
、香濃軟綿綿既班蘭蛋糕
、脆卜卜既拿破菕,而媽媽最中意滑溜既豆腐花同千層蛋糕。唔推薦既係無味又硬既芋圓、無蛋香既pancake、芒果味蓋過芝士味既日式芝士蛋糕。

今晚全場大概8-9成滿,即使人多、小朋友多,但都唔會覺得好嘈吵;環境又唔會好迫好狹窄;食物選擇比想像中多,質素亦唔差,如果以$268呢個價錢,我覺得食得過。

題外話:本人book枱時問左職員收費,佢覆我由於提早15日訂枱,所以價格係$268。結果,我地食完埋單先知因為第2日係假期,所以酒店只可以做到提前10日預計既優惠價(即$308)。當日仲有幾枱客人都有呢個情況,有部分客人指係openrice個網站見到promotion係寫$268,職員只能表示廣告出錯。我地仍然對此耿耿於懷…..😣
2019-09-30
用餐優惠