協奏坊西餐廳

Sonata Western Restaurant
2019-10-03 1310 瀏覽
今時今日,$300內既價錢可以係酒店食到晚市buffet,真係買少見買。今次呢間酒店餐廳做緊芒果龍蝦主題,早15日預訂一口價都只需$268,價錢唔算貴,而且食評唔差,所以提前15日book左同屋企人試一試。凍海鮮有5款:蟹腳、麵包蟹、小龍蝦、凍蝦、凍蜆我地主攻蟹腳同麵包蟹,前者已經完全溶雪,肉質ok,海水味同蟹味比較淡,refill速度快,到完場都唔怕無得食。後者勁多膏,多到食一隻已經覺得滯(圖片中間果件就係蓋上既膏,好大舊)!! 由於出邊經常得番d蟹身係度,所以想食蓋既人會覺得refill速度慢。凍蝦就無乜蝦味,彈牙度亦一般;凍蜆完全無味;小龍蝦無試。沙律選擇好多,撈好既有5款,另外仲有少少沙律菜供客人自己撈。餐廳其中一款主打沙律係「香芒龍蝦鮮果沙律」,龍蝦肉比較少,芒果味亦唔算出眾,比較似雜果沙律,味道正常。我地試埋其他幾款沙律,整體味道都唔錯,d菜都新鮮爽口,而且瀝水瀝得好。日式corner提供4款刺身,包括帶子、三文魚、赤身吞拿魚、希靈魚,幾款刺身都稱唔上鮮甜;壽司、前菜小食,吉列炸蠔、芝麻雞翼。炸蠔雖然厚粉,但蠔唔算細,而且幾juicy;芝麻雞翼新鮮熱辣,外層香脆,肉質嫩滑,

凍海鮮有5款:蟹腳、麵包蟹、小龍蝦、凍蝦、凍蜆

凍蝦就無乜蝦味,彈牙度亦一般;凍蜆完全無味;小龍蝦無試。

壽司、前菜小食,吉列炸蠔、芝麻雞翼。

炸蠔雖然厚粉,但蠔唔算細,而且幾juicy;芝麻雞翼新鮮熱辣,外層香脆,肉質嫩滑,必食。

湯品中西各一款,周打湯、雪耳海底椰湯。由於我唔好飲湯,所以無試到,口渴就飲奶茶、咖啡、檸茶、檸水。
肉類方面,西式既代表有「炭燒美國黑豚肉」、「燒牛柳」;港式代表「燒味拼盤」,內有叉燒、燒鴨、燒排骨。

黑豚肉調味唔錯,而且有少許炭燒味;牛柳燒得岩岩好,中間位肉質嫩口
;大啡菇簡單調味,燒到好juicy
;燒味拼盤中叉燒同排骨比較乾身,但燒鴨皮仲脆,而且好有油香~

其他熟食仲有「鮑汁花膠炆鴨掌」、「黑松露忌廉意粉」、「意大利飯」、「和風豆腐牛肉鍋」、「酸菜魚」、「蟹肉扒節瓜」、蔬菜等。

仲有一個明為「燒龍蝦尾喇沙米粉」corner,其特別之處,係無職員企位,要食就要自己落手落腳整,實行真正既「自助餐」!!~

由於今個月係芒果主題,所以有唔少芒果為主既
甜品:西式有「流心芒果芝士撻」、「芒果拿破菕」、「芒果千層蛋糕」、「芒果日式芝士蛋糕」、「芒果朱古力卷」,另外仲有Tiramisu、班蘭蛋糕、自製pancake、雪糕等;中式既有豆腐花、椰汁西米露、芋圓。
咁多款甜品中最值得推介既有香濃既芒果芝士撻
、油lulu既焦糖燉蛋
、香濃軟綿綿既班蘭蛋糕
、脆卜卜既拿破菕,而媽媽最中意滑溜既豆腐花同千層蛋糕。唔推薦既係無味又硬既芋圓、無蛋香既pancake、芒果味蓋過芝士味既日式芝士蛋糕。

今晚全場大概8-9成滿,即使人多、小朋友多,但都唔會覺得好嘈吵;環境又唔會好迫好狹窄;食物選擇比想像中多,質素亦唔差,如果以$268呢個價錢,我覺得食得過。

題外話:本人book枱時問左職員收費,佢覆我由於提早15日訂枱,所以價格係$268。結果,我地食完埋單先知因為第2日係假期,所以酒店只可以做到提前10日預計既優惠價(即$308)。當日仲有幾枱客人都有呢個情況,有部分客人指係openrice個網站見到promotion係寫$268,職員只能表示廣告出錯。我地仍然對此耿耿於懷…..😣
2019-09-30
優惠券
來到9月尾,已經感到點點的秋意,上星期我就來到九龍珀麗酒店協奏坊西餐廳品嚐「夏日盛宴」海鮮自助晚餐,捉緊夏天最後的尾巴。餐廳環境寬敞,樓底夠高,充滿空間感,坐得舒服自在,店員勤快收碟執拾,食物refill 速度亦夠快。冰鎮海鮮盤源源奉上鱈場蟹腳、麵包蟹、藍青口、小龍蝦及凍蝦等,選擇豐富。香港人吃buffet 最在意就是要吃到回本,於15天前預訂九龍珀麗酒店buffet,成人優惠價每位$268,價錢經濟實惠,回本之餘又可食盡海上鮮,海鮮控必能大飽口福。要數必吃的話當然是麵包蟹,蟹蓋儲滿豐富的蟹膏,甘香軟滑。魚生刺身即叫即切,肉質油潤而軟滑,帶出鮮甜的魚味。還有多款壽司選擇。冬瓜盅夏天正值冬瓜當造季節,渾圓厚肉又多汁,而且在高溫酷熱的天氣下,來一碗消暑湯品清熱祛濕就最合時。湯頭清澈沒甚麼浮油,而且調味比較輕手,味道份外清甜。泰式烏頭配搭辣椒、芫荽及青檸等多種香料,帶出烏頭本身的鮮香。烤肉則有牛肉、豚肉及香腸可選,滿足各食肉獸。雞骨腸以豬肉製成香腸,再連接著一根雞骨,一咬開腸衣就爆出肉汁。日式芝麻雞翼芝麻雞翼外皮炸得夠香口,大隻厚肉,肉質嫩滑。炸物之中,炸薯絲蝦亦是值得推介,以馬鈴薯切絲代替
「夏日盛宴」海鮮自助晚餐

冰鎮海鮮

冰鎮海鮮

要數必吃的話當然是麵包蟹,蟹蓋儲滿豐富的蟹膏,甘香軟滑。
麵包蟹

魚生刺身即叫即切,肉質油潤而軟滑,帶出鮮甜的魚味。
魚生刺身

還有多款壽司選擇。
壽司

冬瓜盅

湯頭清澈沒甚麼浮油,而且調味比較輕手,味道份外清甜。

泰式烏頭
配搭辣椒、芫荽及青檸等多種香料,帶出烏頭本身的鮮香。
泰式烏頭
烤肉則有牛肉、豚肉及香腸可選,滿足各食肉獸。
牛肉、豚肉及香腸

雞骨腸
以豬肉製成香腸,再連接著一根雞骨,一咬開腸衣就爆出肉汁。
雞骨腸

日式芝麻雞翼
芝麻雞翼外皮炸得夠香口,大隻厚肉,肉質嫩滑。
日式芝麻雞翼

炸物之中,炸薯絲蝦亦是值得推介,以馬鈴薯切絲代替厚厚的炸漿,入口更加脆卜卜,包裹裡彈牙的蝦肉。
炸薯絲蝦
青咖喱雞
以大量椰漿和椰奶煮香的青咖喱,辣度不高,不會過於油膩或重口味。

新加玻黃咖喱青口
青口吸滿濃濃咖哩汁,夠入味之餘,也不會太辣,連我這種吃不了辣的人都覺得容易入口。
新加玻黃咖喱青口

喇沙湯米粉伴龍蝦尾
湯底先用上蝦殼、乾蔥、香茅、馬拉盞、辣椒等香料慢火炒香,加入椰汁熬製而成,伴以炭燒龍蝦尾,滲出陣陣椰香和微微辣勁。
喇沙湯米粉伴龍蝦尾

吃完這麼多肉食之後,也可吃點沙律平衡一下,款式亦算多選擇。
沙律

龍蝦芒果沙律
選用彈牙爽口的波士頓龍蝦,配上芒果及多款鮮果,色彩繽紛,以鮮爽味道把味蕾喚醒。

胡麻醬雞絲沙律
胡麻醬充滿濃濃的麻香,芝麻味惹味濃郁,特別醒神開胃。
胡麻醬雞絲沙律

甜品款式不少,當中多款甜品均以芒果為主題,包括芒果流心芝士撻、芒果木糠布甸、芒果拿破崙餅、班蘭椰汁香芒糯米飯等等。
甜品
蛋糕款式有意大利芝士蛋糕、芒果忌廉班蘭戚風蛋糕、芒果千層班戟蛋糕、日式芒果芝士蛋糕、芒果忌廉黑森林卷,肯定可滿足各芒果迷。
甜品

雖然已經吃到十成飽,不過吃甜品的又是另一個胃

芒果拿破崙餅
一層疊一層的拿破崙酥皮香脆中滲出輕盈的牛油香,再加上「樹上熟」的鮮甜芒果肉和香滑的吉士忌廉,充滿層次的滋味在嘴裏一次綻放。
芒果拿破崙餅

芒果流心芝士撻
一口一個熱烘烘,以忌廉芝士製成的餡漿夠creamy,芝士味甜中帶酸香,芝味滿瀉。

伯爵茶法式焦糖燉蛋
焦糖糖衣燒得香脆,下層的燉蛋入口綿柔,滲出含蓄的伯爵茶香。
伯爵茶法式焦糖燉蛋

芒果木糠布甸
將脆口餅乾碎混入彈滑的芒果布甸,滿口都是芒果的香甜。
芒果木糠布甸

設有自助班戟機,只需按個掣就有新鮮班戟出爐,可以加入不同配料D.I.Y一下。
自製班戟

最後吃得再飽也不要忘了任食雪糕啊!
雪糕

吃到中途時還有芒果估重量活動,有得食又有得玩,只要估得最接近芒果重量的食客,便可獲得免費自助餐卷乙張。
芒果估重量活動
2019-09-17
2019-09-20 1774 瀏覽
2019年9月18日 星期三終於黎到一星期既一半,辛苦左幾日,當然要同女朋友食返餐好既,我一早已經訂左呢間酒店嘅自助餐buffet,網上睇落去價錢好似幾經濟,又有長腳蟹食,心諗可以一試無妨由於我哋早左開始時間到,所以客人當時唔算太多,空間感都幾大,仲見到有大枱添我哋今晚食嘅就係呢個夏日盛宴,加埋一每人$300都唔洗一去到食物區就見到好多唔同種類既海鮮,當中長腳蟹條條都好大,拆開有好多海水而且肉質好厚實。麵包蟹就有勁多蟹膏,食到好滿足。至於蝦係咁多海鮮我覺得最好既,蝦肉夠彈牙得黎又易拆殼沙律都有好多個選擇,而且仲可以自選唔同嘅醬汁,我最鍾意嘅胡麻醬啊!!估唔到自助餐都有冬瓜盅食,好有老火湯嘅感覺,裡面都幾足料同場仲有印度薄餅同蝦片可以點青咖哩添!!黎到自助餐當然唔少得有炸物,今次有炸芝麻雞翼同炸龍蝦丸,炸得好香口刺身方面有幾款,分別係三文魚、吞拿魚、帆立貝等等,厚切得黎都幾新鮮甜品方面主要係以芒果做主題,最鍾意係芒果拿破崙,酥皮做得好出色,芒果肉酸酸甜甜,好有清新嘅感覺仲有芒果糯米飯同豆腐花可以食,豆腐花可以配上唔同顏色既芋圓,煙煙銀銀,食得好滿足
2019年9月18日 星期三

我哋今晚食嘅就係呢個夏日盛宴,加埋一每人$300都唔洗

估唔到自助餐都有冬瓜盅食,好有老火湯嘅感覺,裡面都幾足料

同場仲有印度薄餅同蝦片可以點青咖哩添!!

2019-09-18
2019-08-31 3095 瀏覽
如果我告訴你,只需 $268/位(免加一,正價$398/位)便可在一間環境舒適的酒店餐廳內享用到一頓食物質素不俗,食物選擇也不太少的自助晚餐,你會否很有興趣呢?沒騙你,以這價錢的確可以吃到一頓足以讓你捧腹而回,而且應該感到滿意的酒店自助晚餐,地點就在大角咀九龍珀麗酒店內的「協奏坊西餐廳」。雖然可以得到這個「超筍」優惠價錢的大前提是要在星期一至四的晚上光顧,而且要在15天前預訂才可以享受到,但假如一早已決定吃自助餐,那麼就算要在十多日前便預訂又有何妨?更何況這「夏日盛宴」自助晚餐的確是價廉味美呢!比正式開餐時間晚上六時三十分早了點來到餐廳,見未正式開始,就先巡迴一周,看看有甚麼特別吸引的菜式,鎖定目標,準時出擊。法定時間到了,這天我最早拿取的,不是慣常的凍海鮮或刺身,而是夏日消暑的妙品,也是我的夏日最愛之一的「冬瓜盅」。雖然這自助晚餐沒有足料名貴的「老火燉湯」供應,但真材實料,味美清甜的「冬瓜盅」,已足可彌補這方面的少許遺憾,在連盡兩碗之後,讓我心滿意足。饞嘴貓最愛吃魚,這自助餐沒有中式蒸海鮮,但有「泰式蒸烏頭」代替,我這個愛吃魚的饞嘴貓,就來回了兩轉,把不少烏頭魚肉送進嘴巴。「法式紅酒

法式紅酒燴牛尾」的牛尾肉厚而腍,而且富膠質,濃味的紅酒醬汁與牛尾是天作之合,也是一道討人喜歡的菜式。至於滑溜溜的「皇帝蟹腳蒸蛋白」與汁液澎湃的「香草炒雜菌」同樣值得一試。

愛吃燒肉的話,這兒有「燒西冷牛扒」、「燒豚肉」、「燒牛仔腸」和「燒法蘭克福腸」,不愁沒有選擇。

自助餐雖然沒有生蠔,但各款凍海鮮,好像「麵包蟹」、「長腳蟹爪」、「龍蝦仔」、「青口」、「凍蝦」、「」等,都新鮮甜美,特別是那些膏多有肉的「麵包蟹」,更是我的心水之選。

至於刺身方面,這兒的選擇雖然較少,只得三文魚吞拿魚希靈魚和每位客人每次只可拿取兩件的「北海道帶子刺身」,但各款刺身都相當新鮮,質素不差。
想吃點熱騰騰的東西嗎?一碗香噴噴,熱辣辣的「燒龍蝦尾喇沙米粉」為味蕾帶來刺激的香辣感,應該滿足到你吧!

各款沙律中,我最愛的要算是「龍蝦芒果沙律」和「胡麻醬雞絲沙律」,兩者都十分開胃。

這自助晚餐的甜品以芒果為主,各式芒果甜品種類非常的多,絕對可以用陣容鼎盛來形容。「芒果千層班戟蛋糕 」、「芒果忌廉班蘭戚風蛋糕」、「日式芒果芝士蛋糕」、「芒果拿破侖」、「芒果忌廉黑森林卷」、「芒果流心芝士撻」、「芒果木糠布甸」、「伯爵茶法式焦糖燉蛋」、「班蘭椰汁香芒糯米飯 」、「芒果椰汁西米露」......把人看得眼花繚亂,一時間都不知先吃哪些才好。

這些賣相精緻吸引的芒果甜品,我雖然沒有每款都吃,也吃了一大半,當中我覺得「芒果千層班戟蛋糕 」與「芒果流心芝士撻」最好,而「班蘭椰汁香芒糯米飯 」就較為令我失望。

除了各式芒果甜品外,酸滋滋,極開胃的「紅桑子青檸啫喱」我也甚為喜歡,此外,這兒的「自助班戟」也不妨一試。
在這兒吃自助餐,還有幸運抽獎呢!前來光顧的食客只要猜中餐廳內一盤芒果連同碟子的重量,並且填在餐廳提供的紙張上再交給侍應,來到自助餐的尾聲,侍應便會在食客面前量度重量,猜中或猜得最接近實際重量的食客,便可以獲贈酒店製作的中秋月餅,我雖然沒有得獎,也替得獎的幸運兒高興。

其實,這間酒店餐廳,我以往也曾與朋友、同事們來過噉自助午餐,印象都不錯,不過這次的自助晚餐,菜式選擇多了,而且性價比也更高,著實令人喜出望外。雖然今時今日的香港動盪不安,飲食業即使還未算步入寒冬,西北風早已來襲,但即使在平日晚上,在大角咀這個沒有地鐵站,最近的地鐵站已是奧運站的地區,這餐廳內仍然高朋滿座,坐上接近九成滿的客人,可真是不無道理的。
2019-08-20 3171 瀏覽
<夏日盛宴>搜羅多款海鮮及芒果主題的甜品,為我們掀開仲夏之旅。提高15日前訂位,更以優惠價$268享用,是多麼的吸引!鮮味停不了,吧枱上有小龍蝦、麵包蟹、鱈場蟹腳、藍青口和大蝦等,令人食指大動。長蟹腳用較剪剪開,見到一絲絲蟹肉,肉質潔白,鮮甜細嫰。打開麵包蟹蟹蓋,以匙羹品嚐蟹膏,啖啖甘甜。藍青口大顆圓潤,口感爽滑。櫻花蝦烏冬充滿日式風情,倒入淡口醬油,蝦粒脆口,烏冬滑身,令人涼浸浸。喜歡龍蝦芒果沙律,鮮甜雜果混合龍蝦肉,入口彈牙,芒果肉令味道更refresh! 另外還有多款沙律:芝麻醬雞絲沙律、泰式牛肉沙律、凱撒沙律等,展開滋味開端。壽司及刺身種類不算多,但師傅refill速度快,我可以狂吃三文魚、吞拿魚、帶子及喜靈魚刺身。食完冷盤想吃熱葷,有熱辣辣冬瓜盅,充滿海鮮配料,十分鮮甜。蟹肉蒸蛋白入口柔嫩,蟹的鮮甜滲進蛋白中,入口順滑。熱食當中,我最喜歡紅酒燉牛尾,肉質軟腍,香氣撲鼻,香濃肉香在口腔慢慢散發。龍蝦汁蟹肉扁意粉彈牙煙韌,每條掛滿輕柔龍蝦汁,啖啖鮮香。還有日式三文魚炒飯、櫻花蝦炒野菜及泰式烏頭等。青咖哩雞及黃咖哩青口,帶九層塔香味,淡淡香辣,把蒜蓉包、炒蝦片沾上咖
櫻花蝦烏冬充滿日式風情,倒入淡口醬油,蝦粒脆口,烏冬滑身,令人涼浸浸。喜歡龍蝦芒果沙律,鮮甜雜果混合龍蝦肉,入口彈牙,芒果肉令味道更refresh! 另外還有多款沙律:芝麻醬雞絲沙律、泰式牛肉沙律、凱撒沙律等,展開滋味開端。壽司刺身種類不算多,但師傅refill速度快,我可以狂吃三文魚、吞拿魚、帶子及喜靈魚刺身
青咖哩雞及黃咖哩青口,帶九層塔香味,淡淡香辣,把蒜蓉包、炒蝦片沾上咖哩汁,十分惹味。燒肉區有法式煙鴨胸、燒西冷牛扒,粉嫰色肉質,配上燒汁,肉香惹味。燒龍蝦尾喇沙米粉洋溢蝦味和咖哩香,濃厚之餘,不會過膩,加上豆腐卜吸嗦,更加吸引。炸物有越式網紙春卷及炸薯絲蝦等,炸蝦香脆可口,厚薄有致的薯絲包著彈牙蝦肉,沾滿沙律醬,十分滋味!
甜品款式很多,芒果拿破崙、芒果芝士蛋糕、芒果千層班戟、芒果斑蘭戚風蛋糕、椰汁芒果糯米飯等,令人目不暇給。芒果拿破崙夾合奶滑吉士醬,入口清脆,啖啖沁出牛油香。芒果芝士蛋糕口味紮實而偏重,芝味濃郁,順口綿密,十分窩心。最邪惡是芒果流心芝士撻,一咬開酥脆餅皮,滑溜芝士傾瀉而出,誘惑味蕾。
3.6牛奶布甸奶味迫人,濃郁的奶香,每啖滑不溜口。山水豆腐花熱燙,自由添配芋圓、地瓜圓,使滑嫰中提升口感,還有果汁爆珠,是嗜甜者之選。
最過癮是自助班戟機,按鈕後一分鐘便有一塊圓圓的pancake,再吱上楓糖、草莓及藍莓醬調味,新奇又好玩。最後是任食Movenpick雪糕,有雲喱嗱、法式燉蛋及意式奶涷多款口味,跟據愛好,倒上棉花糖、脆片、朱古力粒的toppings,意式奶涷口味,奶味特濃,洋溢乳酪香,是今餐的完美句號。
2019-08-15
當天氣越來越反常的時候, 到了九月尾, 還是夏天的時候. 這天, 我們一家就在九龍珀麗酒店的協奏坊西餐廳, 享用夏日盛宴海鮮自助晚餐.海鮮自助晚餐, 怎能不吃冰鎮海鮮那麼混吉? 看看這晚的陣容: 鱈場蟹腳, 麵包蟹, 大蝦, 小龍蝦, 藍青口, 以及蜆等等, 單是前兩款已經是萬人迷, 鮮甜的鱈場蟹腳, 多羔的麵包蟹, 很討好.天氣熱, 要怎樣去開胃? 日式櫻花蝦烏冬可是個好選擇, 冰鎮的櫻花蝦烏冬, 透心涼. 同樣開胃的是龍蝦芒果沙律, 鮮爽的龍蝦, 配上鮮甜的水果, 如士多啤梨, 藍莓, 跟芒果, 最適合這個季節. 不如再選選沙律吧, 凱撒沙律, 泰式牛肉沙律, 胡麻醬雞絲沙律, 跟意式扒菜沙律, 選擇很豐富.這裡有幾款小食, 包括日式芝麻雞翼, 炸龍蝦丸, 雞骨腸, 越式網紙春卷, 以及炸薯絲蝦等等. 炸龍蝦丸幾足料的, 平日常見的是炸蝦丸, 這次的小變奏, 也好. 我很愛吃春卷, 難得這晚有越式網紙春卷, 大喜, 當然要試試, 起碼是熱辣辣, 香脆, 是吸引的.刺身和壽司, 是吃自助晚餐的指定項目. 刺身除了有三文魚, 吞拿魚, 跟希靈魚之外, 還有北海道帶子, 實屬難得. 新鮮
刺身壽司, 是吃自助晚餐的指定項目. 刺身除了有三文魚, 吞拿魚, 跟希靈魚之外, 還有北海道帶子, 實屬難得. 新鮮甜美的北海道帶子, 吃的時候甚麼也不用添加, 就是吃那原味, 已經足夠. 壽司就有三文魚, 鰻魚, 蟹柳, 以及甜蝦等等. 不如喝碗湯吧, 冬瓜盅自是不時不吃的選擇, 這裡的冬瓜, 很清甜呢.
這時候, 要刺激一下味蕾了. 燒龍蝦尾喇沙米粉, 微辣中帶椰香, 加上我最愛的米粉, 教人著迷. 海鮮主菜還有皇帝蟹腳蒸蛋白, 蛋白蒸得很滑溜, 內裡藏著的是皇帝蟹腳, 讓整個菜式添上一點鮮味. 要吃得飽, 可以選來芝士龍蝦汁蟹肉扁意粉, 或者日式三文魚炒飯, 愛吃魚的, 就可以吃吃泰式烏頭.
其他主菜還有燒西冷牛扒, 燒豚肉, 法蘭克福腸, 牛仔腸肉, 法式紅酒燴牛尾, 櫻花蝦炒野菜, 意大利大菇, 青咖哩雞, 以及新加坡黃咖哩等等. 我們愛吃肉, 還是主打肉味香濃, 肉汁不俗的燒西冷牛扒吧.
芒果迷, 預備好尖叫沒有? 這晚的甜品, 是芒果世界. 看看名單: 芒果流心芝士撻, 芒果拿破崙, 班蘭椰汁香芒糯米飯, 芒果忌廉班蘭戚風蛋糕, 日式芒果芝士蛋糕, 芒果木糠布甸, 芒果忌廉黑森林卷, 芒果千層班戟蛋糕, 跟芒果椰汁西米露.
不用多想, 我一定先進攻班蘭椰汁香芒糯米飯, 煙韌的糯米, 鮮甜的芒果, 加上班蘭椰汁, 成件事來得更有層次. 另外芒果流心芝士撻真的做到流心效果, 芝士味道香濃, 撻底鬆脆, 也是值得一試的. 吃完芒果甜品, 還可以考考眼光, 參加競猜芒果重量的遊戲呢.
不吃芒果的話, 還有香草法式燉蛋, 紅桑子青檸啫喱, 意大利芝士蛋糕, 北海道3.6牛奶布甸, 跟豆腐花等等. 少不了的是Mövenpick朱古力跟士多啤梨雪糕, Mövenpick, 您沒有抗拒的理由吧. 特別之處是還有阿波羅香橙味雪條, 來個童年的回憶吧.
陣容挺豐富的夏日盛宴海鮮自助晚餐, 提早預訂優惠價只是每位$268連加一, 實在是抵食之選. 臨走前看看介紹, 十月開始的主題是滋味蟹宴海鮮自助晚餐, 愛吃蟹的朋友, 不妨提早預訂.
甚麼叫作超值的自助晚餐? 協奏坊西餐廳的夏日盛宴海鮮自助晚餐, 每位可以低至$268連加一, 這個價位, 還能有甚麼投訴?頭盤: 7.5分, 先吃沙律開始說起, 有六款選擇. 重頭戲是龍蝦芒果沙律, 當然, 龍蝦不算太多, 但就是挺爽彈的, 配上芒果, 藍莓, 以及士多啤梨等等, 是很消暑的頭盤.其他沙律還有胡麻醬雞絲沙律, 意式扒菜沙律, 泰式牛肉沙律, 以及凱撒沙律等等, 我的心水就是凱撒沙律, 羅馬生菜跟巴馬臣芝士的結合, 始終吸引.冷盤還有日式櫻花蝦烏冬, 賣相精緻, 烏冬彈牙, 加上醬油同吃, 小巧而美味. 要吃熱食的, 就有越式網紙春卷, 炸薯絲蝦, 雞骨腸, 炸龍蝦丸, 以及日式芝麻雞翼等等. 當中越式網紙春卷是香口但不太油膩, 日式芝麻雞翼就是小朋友的心頭好.海鮮: 8分, 回本位, 不用多想, 必定是冰鎮海鮮. 是晚的選擇包括鱈場蟹腳, 麵包蟹, 蜆, 藍青口, 以及大蝦等等, 用料新鮮, 而且補給的夠快, 不用搶吃, 是真心有驚喜的部份.刺身/壽司: 7.5分, 另外一個最多客人留意的項目就是刺身跟壽司. 是晚的刺身包括有北海道帶子, 三文魚, 吞拿魚, 以及希靈魚
刺身/壽司: 7.5分, 另外一個最多客人留意的項目就是刺身壽司. 是晚的刺身包括有北海道帶子, 三文魚, 吞拿魚, 以及希靈魚, 當然以味道鮮甜的北海道帶子最為矜貴, 至於吞拿魚亦是鮮嫩之選. 至於壽司的選擇有七款, 包括大路的三文魚以及鰻魚等等.
湯品: 7分, 說到消暑, 又怎少得冬瓜盅. 夏天, 就是要吃冬瓜的時候, 特別是這個夏天, 很悶人, 很炎熱. 至於忌廉野菌湯就是西湯之選, 味也挺濃.
主菜: 8分, 進入主菜的選項, 燒龍蝦尾喇沙米粉是主打作. 是自助型式, 自行在湯底內加入燒龍蝦尾. 那湯底味道是幾香濃的, 辣度未算很強, 反而有不俗的椰香. 未夠刺激, 還有青咖哩雞以及新加坡黃咖哩青口, 兩款不同的咖哩, 跟蒜蓉包, 或者印度薄餅同吃, 自是惹味.
既然是海鮮自助晚餐, 當然還有不少海鮮菜式. 我就挺喜歡滑溜的皇帝蟹腳蒸蛋白, 而澱粉質的兩個選項, 芝士龍蝦汁蟹肉扁意粉以及日式三文魚炒飯, 前者的芝士龍蝦味道幾香濃, 而後者就炒得挺乾身. 另外還有泰式烏頭, 帶點香辣的.
要吃肉, 可以試試燒西冷牛扒, 燒豚肉, 法蘭克福腸, 以及牛仔腸肉等等. 當中的燒西冷牛扒火候控制得剛剛好, 肉味挺濃烈, 有驚喜. 另外一面還有法式紅酒燴牛尾, 是挺入味的. 愛吃菜的, 就要把注意力放在櫻花蝦炒野菜, 以及意大利大菇那邊.
甜品: 8分, 甜品的選項以芒果為主打, 當中包括有芒果千層班戟蛋糕, 芒果忌廉班蘭戚風蛋糕, 日式芒果芝士蛋糕, 芒果流心芝士撻, 芒果木糠布甸, 芒果椰汁西米露, 芒果忌廉黑森林卷, 班蘭椰汁香芒糯米飯, 以及芒果拿破崙等等, 一次過有九款芒果甜品, 芒果迷一定吃得盡興.
最喜歡的是芒果忌廉班蘭戚風蛋糕, 蛋糕質感鬆軟, 芒果跟班蘭的味道起了不俗的平衡, 甜度合宜. 至於芒果拿破崙, 層次分明, 酥皮酥脆, 吉士忌廉細滑. 文迪就最愛班蘭椰汁香芒糯米飯, 小巧的份量, 椰汁味道香濃.
其他甜品還包括意大利芝士蛋糕, 北海道3.6牛奶布甸, 香草法式燉蛋, 紅桑子青檸啫喱, 豆腐花, 兩款瑞士Mövenpick雪糕朱古力以及士多啤梨, 跟阿波羅香橙味雪條等等. 特別一讚的是雪糕質感很香滑, 溫度剛剛好, 讓大家很容易去盛載.
最後還有個競猜芒果重量的遊戲, 不過我們就猜不中了.
夏日盛宴海鮮自助晚餐的價位如下:
星期一至星期四: 成人每位$398, 長者及小童每位$268
星期五至星期日及公眾假期: 成人每位$428, 長者及小童每位$298
凡於五天, 十天, 或者十五天前訂座, 更可享提早預訂優惠價, 每位可以低至$268連加一.

協奏坊西餐廳的夏日盛宴海鮮自助晚餐, 海鮮選擇不少, 如龍蝦芒果沙律, 冰鎮鱈場蟹腳及麵包蟹, 燒龍蝦尾喇沙米粉, 以及皇帝蟹腳蒸蛋白等等, 而甜品就是一系列芒果甜品, 提早預訂優惠價每位$268連加一, 您說, 是否大超值!