2018-11-12
今次就去左尖沙咀呢間嵐山日本料理食晚餐,尖沙咀Mtr出去行兩分鐘就到,位置黎講好方便。由於日本料理最著重的就是刺身的新鮮程度,所以我們就一於點了不同的刺身試一試咪道,分別有二切鰤魚刺身,帶子,左口魚,中拖羅。等了大約十分鐘便上枱了,其中中拖羅刺身最出色,油脂比例恰當,不會過份,而且肉質鮮美,食得出絕對是新鮮貨。帶子是原片上,口感彈牙,味道鮮甜。接著是池魚腩壽司及赤鮭壽司,味道鮮甜外,筋亦比較少,味道不錯。緊接著是點了個燒三文魚頭,一上枱已經熱騰騰,一口咬下去,油脂十分豐富,再加上魚肉,很滿足,岩曬我呢啲鐘意魚油嘅人。清酒煮蜆是一道味道較簡單的菜,清清的酒配上海鮮本身的鮮味,可以令味道更上一層。最後則點了個黑豚石頭鍋飯,飯吸收了醬油的味道,而且黑豚肉質有咬口,唔錯。埋單兩人大約$1000,尖沙咀黎講都叫高消,但本人認為以食物質素黎講,值得花。
帶子是原片上,口感彈牙,味道鮮甜。