2016-05-28 2502 瀏覽
好耐無見位內地朋友喇,有日佢打嚟話周末會嚟香港,不如聚一聚吖,仲話想食點心!好!我即刻搵佢酒店附近嘅茶樓,嘆返杯!呢家茶居附近做大裝修,好不容易先搵到轉角位嘅呢家茶居!兩個人食咗五樣點心,揀嘅都係傳統嘅,例如蝦餃呀,燒賣,糯米雞,叉腸同佢應該未食過嘅蜆介鯪魚球! 全部都熱辣辣上台!呢啲廣東點心都係正常味道,咸味適中。不過價錢就算貴,應該同呢個地段有關,埋單都接近300元!吼!燒賣算足料,有齊豬肉,蝦,冬菇,喜歡佢無乜肥豬肉,每口燒賣都覺得實在!叉燒腸粉可以話係代表香港嘅點心,友人平時點會食到叉燒呢啲港式美食,加上腸粉皮夠薄,不過加多少少叉腸會更好!呢樣我特登介紹俾朋友,佢話未食過鯪魚。呢個魚波炸得好大,而且魚脆肉好嫩腍,正係想食到嘅效果!