2019-02-27
近年香港都開咗好多日本菜餐廳,而專門食從日本運送過來的蟹的餐廳不多,見到呢間係銅鑼灣Sogo 隔離的蟹慶,可以享受到高級的日本蟹料理,終於約到朋友訂位來食。餐廳門口對住街,向下行一層地庫就到。下面地庫門口擺咗個水缸,裝住幾隻生猛活潑的長腳蟹,擺設吸引。餐廳裝修富有和風味,簡約舒適,係聊天聚會的好地方。我地為咗食蟹,好豪氣叫咗個二人前的蟹會席 極,$2376。前菜三點從左至右係蟹汁茄子,茄子嫩滑,同蟹肉味道好夾,小女子魚干,香脆可口,水雲,質感爽口,酸酸甜甜好開胃。蟹及精選五點刺身八角魚,肉質通透,新鮮鮮甜,魚香味濃郁,深海池魚,肉質軟稔中帶清爽,入口清甜,厚身嫩滑,松葉蟹腳,顏色較淺粉紅色,即開新鮮,入口即溶的口感,蟹肉味香濃,牡丹蝦,撈有蝦膏汁,已經剝晒蝦殼,蝦肉軟稔,拖羅,雪花油脂分佈平均,新鮮嫩滑,入口香味散發。蟹肉蒸蛋蛋蒸得剛好熟,入口滑溜,蛋味香濃,面有飽满大粒的魚籽同鮮甜的蟹肉絲,湯汁清甜。極上海鮮磯煮鮑魚,顏色有光澤,汁煮入味,厚身多肉,咬落嫩滑有嚼勁,新鮮美味。蒸蟹今日的主角係呢隻大隻的毛蟹,毛茸茸的樣子,蟹腳好長,蟹羔好大隻多膏,入口蟹膏油脂味濃郁,滑溜易入口,蟹肉雪
前菜三點
蟹及精選五點刺身
八角魚,肉質通透,新鮮鮮甜,魚香味濃郁,
深海池魚,肉質軟稔中帶清爽,入口清甜,厚身嫩滑,
牡丹蝦,撈有蝦膏汁,已經剝晒蝦殼,蝦肉軟稔,
拖羅,雪花油脂分佈平均,新鮮嫩滑,入口香味散發。
蟹肉蒸蛋
極上海鮮
蒸蟹
今日的主角係呢隻大隻的毛蟹,毛茸茸的樣子,蟹腳好長,蟹羔好大隻多膏,入口蟹膏油脂味濃郁,滑溜易入口,蟹肉雪白新鮮,味道清甜多汁,嫩滑多肉,點埋醋一齊食味道好夾。
燒鱈場蟹腳
蟹腳連殼一齊燒,帶有少少香烤味,香味滲入蟹腳肉當中,蟹肉剛好熟,燒得嫩滑多汁。
蟹甲羅味噌燒
加咗味噌醬,鵪鶉蛋同蟹膏一齊燒,香味撲鼻,撈勻擺係烤過的多士面上食,味道一流。
松葉蟹蟹鍋
湯汁好清甜,吸收晒雜菜同蟹腳的精華,好鮮甜,
雜炊粥
煮得鮮甜入味,入口滑溜,粥底濃厚,
食到好满足,最後甜品仲有個好特別的抹茶紅豆奶凍同梅酒奶凍,抹茶味好濃郁,質感厚身滑溜,奶凍比較爽口,帶有淡淡的梅酒味。