2019-01-12 37 瀏覽
餐廳就在The One對面,位置方便,主要食台式鍋物、小食和便當。我哋一行4人都鍾意食台灣嘢,就入去試試。我哋一人點了一個鍋share食,原來凡惠顧一個鍋或者便當,都可以加$18換購小食和$10買飲品,好抵。每個鍋都跟一碗飯,但我哋想試多幾款嘢食就冇要白飯。我地換購左4款小食:麻辣牛𦟌又淋又入味,麻辣醬惹味。紫芋薯餅紫芋香甜,外層酥脆,咬下去軟綿綿,炸得不油淋淋。鹽酥雞好香口,雞肉炸得唔乾,不會過咸。花枝丸爽口,有粒粒花枝肉粒。芝士磨菇雞翼釀雞翼很飽滿,脹卜卜,雞皮燒得香口,入面juicy,而且芝士味香濃。招牌竹笙椰皇雞窩- 湯底講明唔落味精,味道很有椰子清香,仲有粒粒椰子肉,好清潤的感覺。雞件是去骨的,非常嫩滑,不似是胸肉。蜂巢豆腐和粉絲吸收哂湯汁,很正。貢丸很爽口,仲有爽脆粒粒馬蹄肉,口感一流。飛魚子魚蛋腸,有魚鮮味,爽到彈牙。一整鍋有好多蔬菜,淮山、竹笙和娃娃菜,健康又養生。冬陰公海鮮窩- 湯底酸辣酸辣,很醒胃。海鮮非常豐富,有蜆、蝦、墨魚仔和斑片。這款窩還有公仔麵吸湯汁,飽肚又好味。配料的娃娃菜滾得淋甜,吸收了冬陰公湯,惹味又健康。忌廉龍蝦湯窩和海鮮豆腐窩的材料大致相同,有豚肉
我地換購左4款小食:
麻辣牛𦟌
又淋又入味,麻辣醬惹味。

紫芋薯餅
紫芋香甜,外層酥脆,咬下去軟綿綿,炸得不油淋淋。

鹽酥雞
好香口,雞肉炸得唔乾,不會過咸。
花枝丸
爽口,有粒粒花枝肉粒。

芝士磨菇雞翼

忌廉龍蝦湯窩和海鮮豆腐窩的材料大致相同,有豚肉片、蝦、蜆、各式丸類。忌廉龍蝦湯雖然是較稀身的,但味道真的有很鮮甜的蝦味。海鮮豆腐窩湯是最淸的一個湯,但味道亦不會過份清淡,豆腐係百福,非常滑溜。

肉燥牛𦟌飯、肉燥炸雞扒飯
肉燥很好撈飯,很惹味。鹵水蛋入味,牛𦟌和雞扒分量足料,兩款都好食。

我哋選了泡沫綠茶,夠大杯,很解渴。