喺沙田第一城附近番工,夜晚想搵間好啲嘅中菜都有難度🤦🏻‍♀️ 今日問左好多同事,終於有人推介左「譽宴·星海薈」比我,仲要搭一個站就到石門,所以夜晚就去試下😍我地一行兩人同以往一樣,極度眼闊肚窄,總共叫左3餸1湯1甜品,食到捧住肚走。先來嘅係原盅燉湯。燉湯用料十足,湯底滲滿雞嘅鮮味,亦帶牛肝菌本身嘅香味,重點係湯面唔會有一層油,飲落濃而不膩。之後有我嘅最愛——蜜汁黑豚肉叉燒。淨係賣相已經相當吸引,肥瘦相隔嘅叉燒層次豐富,豚似夠哂軟腍,蘸上甜甜的蜜汁係一大滋味!我地亦叫左清蒸虎杉斑。杉斑上枱擺得幾架勢!食落肉質嫩滑,味道夠鮮。另外骨唔算太多,食得幾方便👍🏻最後,我地仲叫左個甜品。口感同新年食嘅「黃金糕」好相似,而味道則是香濃嘅紅棗。呢餐食得好滿足,除左野食質素高外,譽宴·星海薈嘅環境都相當舒適,幾適合一家大小黎飲茶食飯。加上Courtyard Marriott門口有大量巴士小巴,又近港鐵石門站,所以交通係超級方便,我以後應該會成日黎!