2012-11-08 29 瀏覽
嚟到必食嘅係牛腩伊麵!我覺得呢度嘅牛腩唔係太特別,每舊水準參差,有D係軟嫩嘅,但有D就幾韌,好多做牛腩嘅都可以有呢個水平。我最中意嘅係佢嘅湯底同伊麵~雖然係清湯但并唔平淡,值得飲到見碗底。伊麺亦比平時食開嘅幼細同香。呢度嘅咖喱都好正,但偏辣。記得上次嚟點咗個咖喱牛筋腩麵。雖然我一向嗜辣都辣到除咗辣之外感受唔到其他,要另加一碗上湯中和翻,引來旁人側目,仲要俾朋友笑我:“個阿叔想同你講,小姐~我哋D牛腩唔係咁食架~”根據我唔怕面懵默默觀察一輪之後有所得著。今次我醒喇,學其他人咁調轉叫清汤腩另加咖喱汁,調教到自己鍾意嘅辣度,終於食真喇,真係好好味!食嘅同時有位企堂阿叔不斷爆粗講人壞話,只可以當成係親民老字號食店嘅特色之一,我都唔係太介意,個阿叔有句講得啱:“你當呢度係四季啊!”上次杜汶澤喺「康熙來了」介紹過嘅爽腩比上年又升咗價叫價一百大洋,而且我下午茶時間嚟到仲未有供應,想食真係要講緣份…總括嚟講係好食嘅,但係現時嘅出品都係同佢享負盛名有段距離,畢竟真係做牛腩起家家嘛,掙扎好耐都係俾個哈哈笑啦。希望繼續保持水準唔好繼續倒退就好。
嚟到必食嘅係牛腩伊麵!

2012-11-07