2019-01-15 51 瀏覽
喺尖沙咀亞士厘道經過見到一間食辣蟹嘅中菜館,我同朋友都好鍾意食蟹,於是我哋就決定喺度開餐啦,坐低睇下餐牌,見到雖然佢係以蟹為名,但原來仲有好多唔同類型嘅小菜可以揀,呢間餐館,雖然冇經人特別推介,但係食完之後係真心誠意推介俾朋友,自己亦都將佢放咗喺我最愛的餐廳list裏邊,佢哋除咗味道好之外,煮法都好創新,好有自己嘅特色,今日每一道菜都非常之好味👍🏻👍🏻香辣醬油蟹🦀🦀呢道菜係用半炆煮嘅形式做,自家特別秘製嘅醬油用咗50幾種嘅配料煮成,食落非常之滋味,亦都唔會蓋過蟹嘅鮮味真係非常特別,而且用半炆煮嘅形式,令到個蟹唔會覺得太乾身,濕濕地,好正😋😋酸菜煮龍躉🐟🐟我唸酸菜魚好多地方都有得食,但呢度係用龍躉㗎,咬落去啖啖肉非常之好味,而且個酸菜湯調味得宜,可以湯飲都一流清雞湯燉白菜膽🥬🥬你睇個賣相已經非常之吸引,好似蓮花在水中央一樣,個湯係用雞肴制,非常之清,再用雞湯去燉白菜膽,呢度餸係出奇嘅好味,清香盤旋喺口中👍🏻👍🏻花膠濃湯雞煲呢款湯真係女士之首選呀,花膠養顏,濃雞湯滋補,花膠份量非常多,而且裏面有半隻雞,之後可以攞返出嚟食,個濃雞湯湯非常之濃郁,食完覺得皮膚都即刻靚晒海苔脆脆呢個甜品係必食之

香辣醬油蟹🦀🦀

酸菜煮龍躉🐟🐟

清雞湯燉白菜膽🥬🥬

花膠濃湯雞煲

海苔脆脆
呢個甜品係必食之選,有啲似以前食過嘅蛋散,但係呢度做得非常鬆脆,再加上炸過嘅蕃薯絲同海苔,同埋用低溫烘出嚟嘅芝麻,原來低溫烘過嘅芝麻真係好香,仲有特選嘅蜂蜜唔會帶任何酸味,幾樣嘢配合埋口感豐富,甜甜脆脆,真係停唔到口😋😋