2014-07-31
今日特登約左朋友12noon到Espuma 食飯,因為最近佢係instagram 同埋Openrice 都好出名,所以慕名而来黎食。12noon到,地點一d都唔難找!我地一到嘅時候,有一位非常有禮貌嘅姐姐帶我地入座。第一印象好好👍👍可惜一坐低,侍應姐姐就話俾我地知冇dessert,好失望!因為一心想試每日限定嘅Waffle同埋每日限售唔知幾多份嘅dessert~~ 最後唯有叫lunch set!! 我叫左set B焗豬排飯,朋友叫左set E Carbonara , 一個跟招牌鮮果茶,另一個跟朱古力咖啡! 仲有,我地叫左openrice "食家"話幾值得試嘅Egg benedict。飲品如常地先上,鮮果茶望落好ok,有少量水果!我選擇earl grey based. 第一啖飲落去...好甜...超甜!! 簡直好似飲糖水咁...另一杯朱古力咖啡就一般般----Nothing Special.Egg Benedict 先到. 外觀好靚,但其實一切落去.... aiiiii ... 個蛋OVER-COOKED ----全熟!!!小小蛋汁流出黎到無... 不過,值得欣賞嘅係佢地嘅IDEA,牛油
Egg Benedict 先到. 外觀好靚,但其實一切落去.... aiiiii ... 個蛋OVER-COOKED ----全熟!!!小小蛋汁流出黎到無... 不過,值得欣賞嘅係佢地嘅IDEA,牛油果夾係中間,Balance 返,令到Egg benedict無咁油膩!
之後,黎左兩碗熱辣辣嘅餐湯!值得一提,佢地嘅餐湯,好足料,又唔會好"水"!Good~~
set B焗豬排飯雖然分量比較少,但係幾好食,因為豬排用蛋半炸過,好香口,番茄同埋其他嘅蔬菜分量適中,唯一我覺得如果番茄汁可以酸少少就會好完美!
setE carbonara 就外觀唔太吸引,食落好普通,芝士味唔強重,carbonara sauce 唔夠濃味,NOT recommended~~
最後,有各人一件飯後甜品. Blueberry mousse. 一句總結----甜到好似食緊糖咁!!
超級失望...係instagram同openrice有咁多好評,唔通有幸被邀請試食活動嘅食物,比普通顧客食嘅唔同? 如果你問我會唔會再試,我可能會,因為話唔定佢地嘅Waffle n dessert 真係好味...
"唔知㗎,希望在明天啊嗎!!"