2019-10-13
上次食咗晚飯,今次試吓午飯。假日都有套餐,但冇特別嘅午市生酮餐,同晚餐嗰個一樣。諗返起個飲品同甜品唔太好食,所以我揀普通午市套餐算數。如果係非生酮飲食,套餐價錢以尖沙咀來講算平, OpenRice定位仲有八五折。2:00去到,大半間餐廳都滿座,侍應安排坐窗口位,但個窗冇窗簾,近窗嗰兩個會曬燶背脊,希望餐廳可以加返窗簾。四個人,叫咗兩個冷麵,一個漢堡,一個豬手。冷麵漢堡正常,豬手香脆但比較乾。餐湯係甘筍薑湯,薑味好重,唔係人人可以接受,而且夏日炎炎飲薑湯有啲怪。蒜蓉包一人有兩塊,分量充足,焗得脆卜卜。飲品方面,可以加$12轉餐飲做檸樂,幾好。我自己飲熱檸水,可以問侍應攞stevia 代糖,不過係拖肥味嘅,加埋檸水一開始飲有啲怪,飲耐左就OK。有一個問題係,餐廳有螞蟻,不斷係我旁邊行來行去,感覺唔係幾良好。