鱷魚恤呢度真係好多酒樓,但係呢一間,基本上每次都係我首選嘅酒樓,因為佢嘅水準一路都可以保持到之餘,選擇夠多,價錢亦都唔算貴,所以確實係唔錯嘅今日帶埋個同事過嚟飲下午茶,就算下午茶,除咗下午茶嘅優惠,當然都有平時正常嘅餐牌,選擇都真係幾多,放滿晒成張枱都係餐牌真係有圖有真相,就算下午茶時段,仍然都係咁多人,都要等位先可以入座,所以可想而知佢嘅入座率都真係幾高。枱與枱之間嘅空位都算多,所以都唔會太迫夾睇吓我哋食咩先!第一個嚟有呢個蛋散,蛋散基本上已經唔多地方有得食,仲要份量咁多,成個賣相咁吸引,色澤非常鮮明,呢度確實有驚喜,而且做得好出色,口感非常鬆化,蜜糖食起嚟甜甜的,做第一道菜色,非常開胃之後有呢三樣嘢,最高嘅有豉椒蒸排骨,味道唔錯,正正常常,右邊有蒸黃金糕,呢個又係好少地方,唔係新年嘅時分,都有得食,真係好鬼正!而左邊就係呢度嘅招牌之一,就係叉燒!唔係講笑,果然係招牌,大家見到佢嘅叉燒,雖然份量唔算太多,兩至三個人食,都OK,而佢呢度嘅叉燒就做得非常之靚,有燶邊之餘,都算係厚切,食落口,一啲都唔韌,有大量肉汁流出,確實唔錯呢個你以為係乾炒牛河,不過其實都係佢朋友,係乾炒豬豚肉,啱晒唔

呢個你以為係乾炒牛河,不過其實都係佢朋友,係乾炒豬豚肉,啱晒唔食牛嘅朋友,佢同乾炒牛河一樣吵得非常之好,舊乾身之餘,又唔會太油,入面有豬豚肉,亦都有排骨,所以食起嚟,都幾滿足。重點係,非常有鑊氣!

呢個係而家酒樓做緊嘅推廣, $30 一隻嘅蟹粉小籠包,由於我同朋友都鍾意食小籠包,同時價錢又唔算貴,即管試吓佢咩料先!

蟹嘅味道係有嘅,因為小籠包夠晒大粒,所以食起嚟,口感非常飽滿,入面有蟹粉及豬肉等等,一咬開,啲肉汁就即刻流出,如果鍾意食小籠包,又鍾意蟹味嘅朋友,真係要叫黎試下

最後就嚟到今日嘅重頭戲,因為我同朋友都好鍾意食蝦,真係想試吓呢度其中一個非常著名嘅招牌菜,佢就係 名門帝皇蝦球!價值$158,一共有八粒超大蝦球,上面佔有沙律醬給蝦子,感覺其實有少少似飲宴時候食嘅嗰度菜式

酒樓利用大大隻嘅匙羹裝住粒大蝦球,除咗夠晒特別之餘,亦都方便食用,咬開之後第一下嘅口感就係,外層香脆,入面仲有肉汁流出,加上外層嘅醬汁,口感非常飽滿,絕對係一道好高分嘅菜式!

最後,觀塘呢間分店,甚至乎有外面嘅座位供應,不過都可能係用嚟擺婚宴用嘅,但係環境確實都算係開陽,有天然光進入,飲起茶黎,望一望出去,都唔錯㗎!