一路都知道觀塘有好多工廈餐廳 但係聽講好多好伏都唔夠膽試 見到呢間係台灣人主理同埋menu都正常就決定去探下路!我地11:30到餐廳咁啱開門 仲有個貓籠入面有隻主子好得意!好彩來得早😉我地食到十二點幾個陣附近D上班族都來曬「飯堂」食 都多人支持~🍧黑冰河畔溫泉💰98估唔到最後嗌嘅呢個甜品先係本餐最佳 一路刷新緊對呢餐嘅滿意度🥺覺得呢間台灣菜嘅刨冰完全可以秒殺埋出面專業嘅甜品鋪!呢個刨冰一出現個份量已經超級驚人 好彩有個托盤托住 佢真係需要清檯先擺得落🤣最上面係香芋雪糕 下面嘅奶蓋係花生醬味 仲有黃豆粉撒係上面 下面就係低糖仙草冰 有埋好多粒芋圓同埋紅豆😋香芋雪糕仲淋左D黑糖醬 冇假甜味 有芋頭嘅原本香味🥺有黑糖味仲更加豐富 下面嘅奶蓋我會話係錦上添花!花生醬味比較漏 但係配上下面清甜嘅仙草冰會啱啱好 鍾意花生醬味嘅真係會愛上呢隻奶蓋 完全一比一還原 冇假奶油味 仲綿密過cream嘅質感!下面嘅仙草冰就同一般嘅刨冰好唔同 有小小仙草嘅滑嘟嘟質感但係整體口感反而係冰 仙草味都幾濃郁~如果嫌唔夠甜 蜜紅豆嘅存在依家就凸顯左出來 甜度剛好嘅紅豆仲要係一粒粒 令口感更豐富😙可以見到周邊仲有好多粒

🍧黑冰河畔溫泉
💰98

下面嘅仙草冰就同一般嘅刨冰好唔同 有小小仙草嘅滑嘟嘟質感但係整體口感反而係冰 仙草味都幾濃郁~如果嫌唔夠甜 蜜紅豆嘅存在依家就凸顯左出來 甜度剛好嘅紅豆仲要係一粒粒 令口感更豐富😙可以見到周邊仲有好多粒芋圓 雖然妹粒芋圓嘅外皮都係冰 但係唔會影響到佢本身好有韌勁 整體來講真係性價比超高😭4個人分一個都夠!

🍜豐盛牛肉鮮茄湯麵
💰78
物如其名 呢碗麵真係超級豐盛🥺入面唔單止有牛肉 牛筋 仲有墨魚丸同番茄 我呢個原本覺得蕃茄湯底好假嘅人都被呢碗麵折服左 一上到來周圍都係番茄嘅香味😭撩開上面D料仲發現下面嘅麵仲震驚 好大一坨嘅白湯麵座落中間 麵本身比較闊 同埋有小麥清香味 同一般食開嗰D幼麵唔同 係另一種口感~ 淋上蕃茄湯之後就更加香口

牛肉好嫩滑 真係絲絲分明得來又保留左牛筋嘅軟淋 難以同隔離嘅牛肉分開 墨魚丸就係普通嗰隻 但係就冇諗過同番茄湯可以咁配 呢碗78蚊來講都好抵食🥺

🍤炸物拼盤
💰58
真係食完都覺得呢餐性價比好高 拼盤入面有齊炸蝦捲 蕃薯條 台灣腸 鹽酥雞 香菇牛丸同埋花枝丸 呢度嘅蕃薯條真係特別好味😋表面上撒左鹹鹹甜甜嘅甘梅粉 第一口鹹得來甘味慢慢湧現 蕃薯條一咬開入面熱氣四溢 有煙冒出來添🥺係原切嘅蕃薯仲要特別厚身好甜!鹽酥雞都好正 外皮香脆得來雞肉多 而且外皮唔油 係乾身嘅脆皮 香菇丸咬落去會爆汁 中間好多窿位 香菇味好重 不過個人就不太好 炸蝦捲都好脆 入面就熱辣辣軟淋淋 台灣腸入面都比較多油 但係別有風味~

🧋青蛙撞奶
💰18
原來青蛙撞奶就係黑糖珍珠鮮奶嘅意思 不過好似之前都係台灣聽過有青蛙下蛋!相比於奶茶來講我都係鍾意鮮奶 呢間嘅黑糖珍奶真係超級正宗 奶味唔會太重 黑糖都唔會死甜 撈勻之後甜度啱啱好 珍珠都有韌勁 正~仲要個包裝超級可愛 背面寫住 內服/外用 好似每日必需藥品咁🤣

🍹哈豆鮮果茶
💰42
鮮果茶性價比都超高!有個超大嘅水樽同埋一個細酒杯 入面有喔蘋果 火龍果等等 每次飲嘅時候倒落個細杯到就ok 呢度嘅果茶唔錯 甜甜地又好清新 不過外型真係好靚 好啱打卡😛

呢度嗌野食要自己寫低野食no.之後交比店員跟著就俾錢 呢度佈置好有台灣嘅原住民風味 同埋好彩係工廈夠大 可以容納咁多食客😛整體真係好推薦 嗌咩性價比都咁高唔會出錯 下次仲想試下去佢獨一無二嘅豆漿紅茶!香港勁少地方有咁正宗嘅台灣野飲!

📌 哈豆 (觀塘)
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
2022-11-08