2015-03-31 1536 瀏覽
近年, 素食風氣吹得旺盛, 就連我不是素食者, 也會選擇食下素, 就係Green Monday的星期一, 我跟朋友一行四人在觀塘區發掘了一間好特別的素食店, 如果在MTR去的話, 牛頭角站會近一點, 呢到叫一心素食上到去, 空間感大, 地方挺大, 燈光充足, 而且坐位間坐得唔迫人找了位子後, 看看餐牌, 發覺食物選擇蠻多, 但最吸引我的卻是素食火鍋, 火鍋給人印象總是油膩, 唔健康當中以蓮花藥膳鍋最有趣, 店員說會整朵蓮花放進火鍋內, 而火鍋湯底由多種藥材淆成的, 一於四個人share一鍋, 另外也order了一些小食, 味道也很好的~先來一個香炸雜菇, 好好味丫!! 炸得香脆, 炸粉唔厚, 連食肉的朋友食完都大讚好吃~沾埋個沙津醬就更惹味了~再來是咖哩薄餅, 烤得外面微焦, 但餡心好軟綿, 而且唔會油淋淋, 確實不錯呢, 說得上咖哩, 當然少不了咖哩醬汁, 微辣得來唔嗆喉, 連同薄餅一齊食, 配合得天衣無縫最後一道小吃, 是芝士年糕, 炸得金黃色, 流心芝士食落一點不膩, 好yummy原來係閒談間, 店員推荐一道叫"冰菜"的小吃, 個名已令我引起興趣, 上檯時, 真的是菜的模樣, 表
酥炸靈芝菇
日式咖哩香摏手抓餅
日式咖哩香摏手抓餅
和風芝士年糕
冰菜
原來係閒談間, 店員推荐一道叫"冰菜"的小吃, 個名已令我引起興趣, 上檯時, 真的是菜的模樣, 表面還附有水珠似的, 但食下的感覺是難以形容, 像水一樣在口中融化, 很奇妙, 一點也不像食菜
蓮花藥膳養身鍋
說是遲, 那時快, 火鍋的材料及蓮花上檯, 一份有不同的蔬菜, 菇, 及米線等等, 紫色蓮花超吸晴 XDDD 店員提醒蓮花只是增添味道, 但不可以食的
蓮花藥膳養身鍋
當水滾後, 蓮花慢慢盛開, 相機食先!!! 而藥膳湯底滲出淡淡藥味, 但絕不是臭到刺鼻的那一種, 藥膳某程度對有百行而無一害, 所以食素者身體會健康D
鮮腐竹
四個人, 我們要另加配料, 多數是$2X左右, 先要推薦是鮮腐竹, 比起平時係街市買到個D, 表面濕潤, 而沒有表面包裹果層油光, 味道是更加鮮甜的
響鈴
鐘意響鈴既你, 更加不容錯過, 脆卜卜似新鮮似的, 很鬆化, 亦都冇咁油膩, 不錯的
花枝丸
花枝丸, 真係做到彈牙的口感, 味道更可以話係以假亂真, 如果曚起雙眼, 有誰會想到這竟然是素食? 總括而言, 呢到食物水準不錯, 加上價錢親民, 想食得健康D, 不妨一試丫
題外話/補充資料: 當晚食剩左D野食, 店員更貼心把食物包好給外帶, 他們說不要浪費食物, 這點我倒是欣賞的!!!
  • 蓮花藥膳鍋