2021-01-28 491 瀏覽
今日試咗觀塘開咗嘅一心素食。雖然貴D,但味道唔錯。又有沙律主菜餐茶同湯。打工仔用來做午餐認真唔錯,環境又坐得舒服。最緊要係有得揀又寫明邊D有奶蛋~咁樣唔同嘅素食者都會知道邊樣自己食得,非常細心。

2020-02-24 1394 瀏覽
因為疫情關係,最近兩個月都無外出用餐。但人類係群體動物,總不能獨自一個人,所以今日放工,揾左老朋友係觀塘食飯。朋友介紹觀塘鴻圖道有間食素,味道不錯👍🏻大約八時,我們才到一心素食,因此人流不多,只有三至四枱客。食店環境寬敞,目測店鋪座位可以融納約100人。當我看見餐牌,好似本書,有十頁多,想不到素食都可以有好多款。其中一個獨立餐牌寫住1蚊,無錯真係1蚊,我感到驚訝!細看之下,客人只要點餐滿200元,就可以加1蚊換其中一款小菜🤣。另外,餐牌都有漢堡飽,原來餡料都是素的成份。有機會,下次可以試唷!加1 蚊小菜有好多款都好吸引,但無奈大部分已經賣晒,所以我們點了餘下黑松露釀茄子。一碟有六小粒,茄子煎釀後加上少許黑松露調味,這款小炸物感覺新鮮,味道不錯👍菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉好少骨,可以食到成嚿肉,好飽肚之餘,淹汁好濃味,菠蘿太甜,我就留番俾朋友食😂。西芹腰果炒素丁,當然有腰果、雲耳和芹菜,腰果炒得好香,雲耳好爽口,西芹好鮮甜。另外,兩款都唔錯,整體味道好食,但每碟素菜油份略多,有些膩。晚市需另收加一服務費,我們的晚餐包括飲品,我點了羅漢果熱飲,不需要另加費用,抵!最後,我們食唔哂,要加兩元外賣盒拎

朋友介紹觀塘鴻圖道有間食素,味道不錯👍🏻

大約八時,我們才到一心素食,因此人流不多,只有三至四枱客。

最後,我們食唔哂,要加兩元外賣盒拎走,埋單都係207元,好抵食唷!
西芹腰果炒素丁
菠蘿咕嚕肉
2020-02-12
西芹腰果炒素丁
菠蘿咕嚕肉
2020-02-18 572 瀏覽
和朋友近排想食清d 就想試下素 唔覺意搵到呢間傳統中式素餐廳 可能因為肺炎所以呢排都少人幫襯 但so far都係十分滿意、中式素食,雖然油左d但無近新式咁花款 係典型既素食餐廳。芋頭魚應該算係呢間野既一大賣點 炸得外脆內軟 班蘭包都十分出色,保證大人細路,素食肉食者都會鐘意。 重有呢間野係由一班佛教徒開,所以有陣會有飯卷可以比你買,資產老人家食飯。呢期到到生意唔好,大家要多多幫襯會回饋社會既小店令佢地唔好關門大吉。

2020-01-23 597 瀏覽
六人餐再加其他素食和$1優惠,最後十一人去食了$1010都十分抵食。海皇金湯翅材料夠多而味都濃好味,炸三拼菇不太脆但不太油可以,芝士年糕三件有驚喜好味,芝士味好濃又滑又軟熟。麻辣涼拌蓮藕片夠辣切薄片不錯。 餸菜比心目中細份,但幸好就多選擇,六人餐可選六款,芋頭魚勁細條好失望,應該六人切一小件就可以,咕嚕肉口味不錯都帶脆,腐皮卷多料好味,枝竹豆腐素火腩鍋普通,石頭雜菌茄子猴頭菇幾惹味,東坡肉醬汁偏咸,炒飯和白飯要了六碗白飯。串燒雞和四季豆味正常價錢都合理,黑松露炒雜菜幾香不過不太入味。 我們最後食了一千元所以可以叫五款加一元,就換牛肝菌雜菜鍋比較淡,百合西芹炒淮山好味炒得香,芝士肉醬焗大啡菇芝士味不多但抵食, 最後再換黑松露釀茄子,和仲有六個飲品和甜品,甜品可選紅豆沙或泡芙二粒,我地最後再加送都一人一碗,見到起沙好吸引,但食落去似打碎了的紅豆整成口感普通味道不太甜但不太好味。

我們最後食了一千元所以可以叫五款加一元,就換牛肝菌雜菜鍋比較淡,百合西芹炒淮山好味炒得香,芝士肉醬焗大啡菇芝士味不多但抵食, 最後再換黑松露釀茄子,和仲有六個飲品和甜品甜品可選紅豆沙或泡芙二粒,我地最後再加送都一人一碗,見到起沙好吸引,但食落去似打碎了的紅豆整成口感普通味道不太甜但不太好味。
2020-01-04 778 瀏覽
上次同老公來食,食過翻尋味,適逢是元旦日做個孝順女帶爸媽來試下。亞媽出名咀勺難服侍,見佢食得咁芝味我都鬆一口氣。喜歡這家的4人套餐,因為套餐menu包含晒散叫的菜式。唔會話唔啱食,而且為起條數比散叫仲平D,因為有包含頭盤,飯和甜品。亞媽愛食香口野,點了兩個小食如炸甘粟紫薯餅和炸蕃薯波,我就喜愛芋頭魚和牛蒡水餃。加了桃膠糖水張單總數600幾蚊仲可用1蚊優惠價另點3個菜式。不要以為1蚊雞菜式好敷衍,賣相和味道都好正架

• 石鍋雜菌茄子猴頭菇
  • 秋葵飽絲撈起
👣一心素食觀塘鴻圖道30號鴻圖樓3樓聖誕節狂食,食到連呼吸都覺得自己肥,係時候要清清自己腸胃,食下素食當減肥😂,至少減左個罪惡感先,平時食開集團式素餐,今次突登揀呢間裝修幾靚,又幾好評既素食餐廳4人套餐 $518 (滿$2xx 可加$1多個餸)呢個餐勁抵食,1個湯,2個小食,4個主菜,仲有甜品送,加埋$1優惠,4人餐6人食完全夠飽👍👍🔸海皇金湯翅呢個湯好特別!飲落去好香蛋味,而且佢個翅亦好似真翅,食落去好有咬口,佢個湯底係羹,飲落鮮甜美味,抵讚係佢真足料足料!🔸黑松露釀茄子 雖然佢係加$1優惠,份量都唔少架,一黎到已經聞到好香黑松露,配上爽口茄子,味道好夾🔸炸三拼菇三拼有雞脾,白玉,靈芝菇,酥炸得黎不失水份,外脆內軟,雞脾同白玉菇較好味,靈芝菇較為遜色,乾身左d呢到裝修令人好舒服,成日都覺得食素要配合埋個環境,我鐘意呢到環境乾淨寧靜,樸素簡單,令人心感平靜💆‍♀食物好味度:6.5/10環境舒服度:8/10整體值回頭度:7.5/10

👣一心素食
觀塘鴻圖道30號鴻圖樓3樓

4人套餐 $518 (滿$2xx 可加$1多個餸)

🔸海皇金湯翅

🔸黑松露釀茄子

🔸炸三拼菇

食物好味度:6.5/10
環境舒服度:8/10
整體值回頭度:7.5/10

2019-12-26 245 瀏覽
聖誕佳節忽然想食素就選了離家不遠的一心素食。本著試下無防的心情行入店內,店員殷勤的招待,簡潔的裝修,與店外不太顯眼的招牌有差別。坐下來熱茶已準備好,茶香撲鼻。我點了店員推介的薑汁豆苗,牛蒡水鮫雜菜鍋,一心特式素羊腩鍋,仲有店員說剛煲好的桃膠雪耳紅棗糖水。單價超過$200仲可用$1優惠選購小食一款,我就揀了一直都想試的芝士焗大啡菇,真係好好味,想食多兩隻其實食素都有好多款式揀,一點都唔dry。其實仲想試芋頭魚,但實在太飽。
2019-10-27 1161 瀏覽
現在正在餐廳吃飯中,1250落敗單,直到118先到,其間催了多也沒有;食物溫度也只是比微熱好一點,味道一般(可能因為等了很久),真係過份。至於‘肉’的比例太少少、主要是其他配菜。另外如之前所説,是微溫,所以味道大大打了節扣希望餐廳加以改善,不要浪費食客時間。

希望餐廳加以改善,不要浪費食客時間。
2019-10-15
2019-10-04 1211 瀏覽
之前路過見到佢新出咗"未來漢堡", 今次專登嚟試試...............佢有兩款漢堡的, 我選擇左咗平d果款, 畢竟佢價錢唔算平.......上枱果刻都O咗嘴, 因為我冇配薯條, 成隻碟咁大, 但個漢堡咁細, 真係好唔合比例, 真心覺得唔係太抵食, 呢個絕對係佢地唔識配合心理, 我相信同一隻碟+同一個包, 但加埋薯條, 整個感覺會好得多, 唔會咁單調, 望落都大堆頭d, 所以點解出面的餐廳全部都要大量伴碟, 就係因為心理上令食客覺得抵d, 不過佢都不失為一個優點, 冇多餘花巧, 絕對靠實力, 如果將隻碟換細d, 配合返個包, 咁會冇咁空蕩蕩~講返個包, 似係麥包, 因為有好多細細粒似麥粒的物體, 但唔"銀"牙, 而且有烘返熱, 外脆內軟.............而配料就有酸青瓜、蕃茄、生菜、未來漢堡、千島醬, 蔬菜類都好新鮮, 咬落好爽口, 至於個主角"未來漢堡", 個肉質都好似真肉一樣, 絕對有咬口同有纖維, 唔講真係唔知佢係素肉, 煎到面層脆脆地, 但入面又唔會太乾, 雖然都幾厚身, 等於麥記3塊漢堡加埋咁厚....................但衰在個醬稀咗少少, 漏到

講返個包, 似係麥包, 因為有好多細細粒似麥粒的物體, 但唔"銀"牙, 而且有烘返熱, 外脆內軟.............而配料就有酸青瓜、蕃茄、生菜、未來漢堡、千島醬, 蔬菜類都好新鮮, 咬落好爽口, 至於個主角"未來漢堡", 個肉質都好似真肉一樣, 絕對有咬口同有纖維, 唔講真係唔知佢係素肉, 煎到面層脆脆地, 但入面又唔會太乾, 雖然都幾厚身, 等於麥記3塊漢堡加埋咁厚....................但衰在個醬稀咗少少, 漏到我成手都係, 味道的確唔差~

其實以呢個價錢, 一眼望落去真心偏貴, 但食過之後, 又覺得物有所值, 但如果想飽肚的話, 記得加配薯條, 如果唔係好快會再搵食.............
2019-09-30
2019-09-05 1314 瀏覽
朋友聚會,當然要食好嘢,朋友鍾意食素菜,啱晒,就介紹去這間啦。這食店交通方便,地鐵站行過去都係幾分鐘, 上到去,地方好大,環境舒適。 可能我早去,人流唔算多,好快有位。睇下餐牌先,原來有新推介,係漢堡餐同Pizza餐,素食漢堡同素食Pizza 我都係第一次見。好,就試下先先來一個田園鮮果沙律,生果款式多,份量多,又夠新鮮。千島雜菌Pizza,芝士味濃,菌類加芝士,食落好 滋味,pizza 又夠脆。椰汁香芋雜菌意粉,椰汁非常香濃,意粉軟硬度適中。經典漢堡,漢堡用紅菜頭做的,食落同牛肉冇咩分別,口感十足。這餐雖然足素菜,但食完真係唔似,做得好逼真,又夠健康。
先來一個田園鮮果沙律,生果款式多,份量多,又夠新鮮。
椰汁香芋雜菌意粉,椰汁非常香濃,意粉軟硬度適中。
經典漢堡,漢堡用紅菜頭做的,食落同牛肉冇咩分別,口感十足。
這餐雖然足素菜,但食完真係唔似,做得好逼真,又夠健康。
2019-08-15 1265 瀏覽
觀塘工廠大廈林立,近年食肆紛紛入主工廠大廈,一心是其中一間,網評不錯而且交通便捷,出牛頭角地鐵站行入工業區幾分鐘便到,就跟朋友去試試。周一晚肆人唔算太多,唔需等位, 仲可以邊食邊傾,時間好快就過。日近推介食素菜漢堡,好奇叫了一SET經典未來漢堡,估不到用大豆纖維和紅菜頭造成漢堡扒跟牛肉漢堡質感差唔多,味道也分別不大,如果唔講都唔覺得係是素菜做,比牛肉做更健康,卡里路又低。仲加咗個二人PIZZA餐,選了千島雜菌PIZZA和椰汁香芋雜菌意粉,伴田園鮮果沙律,還附送餐湯、甜品和餐飲,真係相當豐富。估不到千𡷊醬配雜菌都相當惹味,椰汁香芋野菌意粉啖啖椰香又不蓋過野鮮香,鮮果沙律好多生果一點都唔馬虎。由於我哋係個於是叫多一個黑松露炒時令雜菜和賽坊蟹, 所以都好飽, 最後再叫個一荀蘋果鮮蔬果汁又青甜又幫助消化。埋單計數人均消費$150, 都很合理。

千島雜菌PIZZA套餐

鮮果沙律
鮮榨困汁
  • 鮮榨果汁
2019-08-06 1153 瀏覽
每次初一,十五屋企人會食素,咁岩今日我有空陪伴佢地食晚飯,咁岩撞正初一十五,去觀塘晚餐我地散叫鍾意食咩自己叫,可跟餐的!首先叫左餐既例湯加生果同餐飽跟餐的主菜到,准山麵雙丸清湯,個准山麵好正喔,唔講唔知以為食緊公仔麵啊!雙丸都知係老翻既肉,但口感真係好肉地..好多菜而依款同上一樣但係稻庭烏冬、真係稻庭烏冬黎架!芝士焗肉醬麵粉!當然肉醬唔係真肉醬啦,但唔講都唔覺肉醬唔係真係肉!菠蘿炒飯好香菠蘿味道,一個人實在難食得晒!跟餐既飯後甜點、有得選擇、千層蛋糕係最好味!一個人食跟餐實在太飽食唔晒!份量都好多啊!依家d素食好多唔同既款式!都係一個好選擇!
我地散叫鍾意食咩自己叫,可跟餐的!
首先叫左餐既
例湯加生果同餐飽跟餐的
而依款同上一樣但係稻庭烏冬、真係稻庭烏冬黎架!
菠蘿炒飯好香菠蘿味道,一個人實在難食得晒!
2019-07-26 544 瀏覽
呢間鋪都開左一段時間,我一直都未有機會去試。難得今個星期,終於成功約到朋友去呢到食午餐,雖然當時已經兩點半,只有下午茶,但都好滿足。餐廳很大,下午茶時間沒有太多人,非常好。這裡的下午茶選項也很多,價錢更是優惠,30元便有一下午茶餐加飲品,非常合意。我點了一個芝士年糕薯條,加西瓜汁。這個餐的份量偏少,而西瓜汁也是新鮮榨成,夠新鮮。我的朋友則點了素雞脾薯條,份量也是偏少,但也很有雞的味道。我覺得,作為下午茶,這裡的價錢也符合實物。算是一下午食堂。
我點了一個芝士年糕薯條,加西瓜汁。
這個餐的份量偏少,而西瓜汁也是新鮮榨成,夠新鮮。
我的朋友則點了素雞脾薯條,份量也是偏少,但也很有雞的味道。
我覺得,作為下午茶,這裡的價錢也符合實物。算是一下午食堂。
2019-07-24 298 瀏覽
呢排成日出街食飯,大魚大肉,於是同朋友提議食一餐素食,發現原來而家的素食都有好多種類,唔係真係食齋架。 我地嗌左個set dinner,食左個炒烏冬,味道好香,食得好飽,仲有甜品泡芙😋 好滿足的一餐素食
好滿足的一餐素食
2019-07-05 510 瀏覽
朋友推介下試試這間觀塘素食店,我們今次選擇了外賣自取😎這間店的餐牌比較新潮,有西式煮法及中式煮法的素菜😋我們用whatsapp 下單點了雙花肉醬焗長通粉及雜菌素絲炒烏冬。店員很快便提供了order 編號,我們到店後很快便取到了外賣。👍🏻回到office,打開外賣還是熱哄哄的😋以下為長通粉,雙花係椰菜同西蘭花,而肉醬是用菇類整成的😎面還蓋上芝士,可以做到拉絲效果,值得一讚😍👍🏻同事的是雜菌素絲炒烏冬,烏冬用上日本烏冬,配上菇絲及椰菜絲,口感非常好👍🏻👍🏻😋重點係價錢係平民價錢❤️2個外賣加埋都係62蚊😍
雙花肉醬焗長通粉

雜菌素絲炒烏冬