2023-05-25
又嚟到觀塘嘅中海日升中心,呢到都真係有唔少嘅餐廳嫁😍,今次約左一個超鍾意食台灣菜嘅朋友🤭,呢一間餐廳食物質素正,價錢又幾抵食🥳,一於嚟試吓先🧊脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治 $48鮮奶卷外面炸到脆卜卜👍🏻,入面夠晒流心,牛奶味都幾突出🤤,芋泥二文治係用左餅乾夾住幼滑既芋泥🤩,餅乾脆卜卜,同芋泥香味好夾,味道一流🫶🏻,同朋友share食就啱晒🧊熔岩蛋之戀 $39蛋餅中間夾住流心既芝士🧀同火腿,蛋餅質地煙韌而且有脆口嘅感覺😋,芝士鹹香味十足,仲可以拉絲🥰,味道都幾正🧊台北夜市小食拼盤 $33一次過試到鹽酥雞粒🐥、墨魚丸同台式香腸三款小食👍🏻,鹽酥雞粒啖啖肉,外面調味啱啱好☺️,墨魚丸夠晒爽口彈牙,中間仲有墨魚嘅粒粒👍🏻,台灣腸表面金黃色,咬落口都好彈牙,中間油脂感重少少🤤,但食物都幾好味🧊芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39中間夾住質感幼滑嘅芋泥🥰,配合鹹香嘅肉鬆,蛋餅嘅質地煙韌而且脆卜卜,芋泥同肉鬆味道好夾🤩🧊香蔥紫菜滷肉飯 $60喺飯上面加入唔少嘅紫菜滷肉同香蔥🤤,滷肉會肥少少,油香味都幾突出,飯既鹹味啱啱好😋,夾埋一齊食冇咁油膩,而且幾都好味🫶🏻🧊雙檸冬瓜茶 $21 冬瓜茶味道唔太甜👍🏻,加入青檸同檸
🧊脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治 $48
🧊熔岩蛋之戀 $39
🧊台北夜市小食拼盤 $33
🧊芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39
🧊香蔥紫菜滷肉飯 $60
🧊雙檸冬瓜茶 $21
冬瓜茶味道唔太甜👍🏻,加入青檸同檸檬片🍋,味道比較酸酸甜甜,減低冬瓜茶嘅甜味,飲落有少少檸檬嘅香味🥰,值得一試
🧊全手作芋泥鮮奶 $32
杯中加入份量唔少嘅芋泥😍,同牛奶分層,用嚟打卡一流👍🏻,攪拌後令牛奶嘅質感更加滑,仲飲到芋泥嘅粒粒,有口感之餘,味道又唔太甜,啱晒鍾意芋泥嘅大家🤩
整體嚟講呢間餐廳嘅食物質素高🥳,價錢又唔貴,仲要地點都幾方便嫁,推薦大家經過或者觀塘返工嚟試下嫁😉
人均消費💵: $120-150
性格比: 9/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:8.5/10
📍壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖