2023-03-23 427 瀏覽
榮哥入行已超過三十餘年,因他曾在英國居住,所以他善於運用中西食材作個人菜式,務求不時不食,又與其他廚師交流和開班教學,曾奪香港和國際粵菜多個獎項。榮哥私房菜位於觀塘工廈,一進店內就見到一大個魚虹,非常觸目。每張枱都用房間和屏風分隔,私人度甚高,享受私房菜食得自在,店員亦很勤快。榮哥自家酸甜齋 & 黑白雲耳服務員好快送上二款開胃嘅前菜,黑白雲耳爽脆,自家酸甜齋增加我嘅胃口。茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子用魚子醬放在流心蛋上作點綴,榮哥好花心思,然後將厚切茄子外皮沾粉炸香,皮脆內裏軟綿綿,非常有口感。雙色墨魚仔一隻辣一隻唔辣嘅雙色墨魚仔,滋味彈牙,又爽,又好有鮮味。本地水耕沙律菜拌芝麻醬廚師用青瓜卷起新鮮蔬菜,再配芝麻醬,設計別出心裁。原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯 & 原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯兩款湯都非常養生滋潤,清甜入味,川貝陳皮鱷魚肉海底椰更可化痰止咳,係冬天嘅養生湯之一。油浸時令鮮魚馬友炸到入口鬆化,唔需要點醬汁已夠入味,再點醬汁就好味到不得了。蝦球水芙蓉紅粉嘅大蝦似坐在一隻小船上,蝦肉爽口彈牙,蒸水蛋滑溜香嫩,好似豆腐花咁滑。士多啤梨黑豚肉排骨配上士多啤梨嘅黑豚肉排骨,排骨肉夠滑

榮哥自家酸甜齋 & 黑白雲耳

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子

雙色墨魚仔
一隻辣一隻唔辣嘅雙色墨魚仔,滋味彈牙,又爽,又好有鮮味。

本地水耕沙律菜拌芝麻醬
廚師用青瓜卷起新鮮蔬菜,再配芝麻醬,設計別出心裁。

油浸時令鮮魚

蝦球水芙蓉

士多啤梨黑豚肉排骨
配上士多啤梨嘅黑豚肉排骨,排骨肉夠滑嫩,配搭埋香脆嘅窩夫底,一淋一脆好有層次感。

江南百花雞
雞肉炸到外皮脆,唔會過火,保持肉質鮮嫩,啖啖肉好有滿足感。另一款面頭放上蝦膠,更撒上黑白芝麻,好香口。

米王有機時令鮮蔬
第一次食米王湯底嘅菠菜苗,感覺出奇好味,菠菜苗夠鮮嫩,米王好好飲!!

農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
糖心黑蒜炒飯粒粒分明,蒜香味四溢,飯內仲有不少帶子粒,非常豐富。

時令甜品
薑汁芝麻湯圓,芝麻同薑汁味道非常濃郁,食完甜品非常暖胃。