2017-08-16 572 瀏覽
剛轉換工作到呢區,同事特意安排「榮哥」為我洗塵,工廈內美食匯聚,而「榮哥」亦係區內較高質同用心既私房菜,所以一定要去試試!門外裝潢帶點中國風,確為工廈之中增添親切感,門旁都種植左一點蔬菜,同擺放左個大魚缸,令人有種家既感覺。小店相當貼心,原來一早為訂枱既客人預備一份印有名字既菜譜,同列有當晚安排既菜式,讚!《有機沙律菜拌芝麻醬》貼心的特意安排沙律菜作為頭盤,爽口清脆,新鮮之餘不帶苦澀,加埋芝麻醬,微微酸之中更帶出一份清新開胃之感《涼拌黑木耳》黑醋食得多,返而用麻油點綴既黑木耳比較小食到,麻油味相當香濃,不過,因為小女子係呷醋人,所以比較喜歡以黑醋相拌既木耳《紫薯配鮮淮山》淮山既味道好獨特,如果煮得唔夠經驗,會變得好淡,但榮哥研製既,入口好香芝麻味,同時拌有炸香左既蒜頭,帶出淮山既香味。 紫薯香而不膩,好特別既一道前菜《茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子》微炸過既茄子,盛著被茶燻過既流心蛋,好吸睛。流心蛋帶有特香既煙燻味,蛋黃同蛋白口感分明,食完之後,茶燻味道仍留有餘香淰身既茄子微微炸過後口感十足,配以微酸及蒜香汁底,亦非常開胃《原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯》估唔到,原來哈密瓜都可以煲湯?!鮮

《有機沙律菜拌芝麻醬》

《涼拌黑木耳》

《紫薯配鮮淮山》

《茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子》
微炸過既茄子,盛著被茶燻過既流心蛋,好吸睛。

《原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯》
估唔到,原來哈密瓜都可以煲湯?!鮮甜非常,比起一般飲到既木瓜湯更入味,肉汁完全同湯混為一體,濃而不膩,一試愛上!

《蝦球水芙蓉》
水芙蓉更畫龍點睛,好似一幅畫一樣,濃濃高湯淋上蒸蛋白上,令味道更添層次
爽口肉厚大蝦球上,原來有炸香左既薑絲,意想不到既配搭,突出左蝦既鮮味

《蒜香芝士焗老外蠔王》
我同同事都嘩左一聲,因為真係好靚,連排列都好講究
份量亦唔小!遠處已聞到啖啖芝士焗蠔既香味,蠔唔會因為焗所以縮細,而且芝香味滲透蠔肉,還食到一陣海水鮮味。

《遠年新會陳皮骨》
呢一度菜非常值得推介, 內涵十足, 外表好似乾咗啲 但咬落去啖啖肉汁! 味道分明, 先食到好濃烈陳皮味而一啲都唔澀, 係完全食得出陳皮嘅「年齡」, 肉煮得好香而脆,陳皮味滲透肉內,野味非常

《魚湯浸碧綠溫室菜苗》
食左比較多味道較濃既菜,黎個清清地的
呢個味道令我諗起去囍宴食既菜,魚湯鮮甜而不腥,配上菜苗之上,更覺配合。菜苗亦好鮮脆,食唔出青味!

《荷香蒜蓉海斑片原籠蒸鴛鴦飯》
一般餐廳都會以炒飯作結尾,但呢度揀左籠仔蒸飯,魚汁充分被飯吸收,而且魚肉嫰滑,啖啖蒜香,不過同鴛鴦飯既口感有個對比,可能個人口味感覺海斑片同白飯比較配。

《精心甜鮮果匯拼盆》
無論由頭盆,到果盆,都令我覺得榮哥係相當講究,因為連生果都好鮮甜!為呢餐飯畫上完美句號

呢度既食物質素同味道相當有實力,而且店員細心及親切,好值得推介!下次我會帶埋媽媽黎試!佢一定會好開心!
2017-08-10