餐廳: La Serre
資訊:

2021-09-01 1170 瀏覽
每次經過觀塘海濱花園都會見到「La Serre」呢間餐廳,佢星期六日特別旺場,因為有室外座位,可以帶埋寵物一齊嚟🐶。估唔到我同朋友星期一晚嚟,餐廳都有九成滿,超高人氣呢。呢度就好似玻璃屋咁,幾面都係窗,但就無乜景可以望到,哈哈🙈。餐廳有提供3-Course晚市套餐,價錢由$258至$358不等,有三款主菜揀🍽。唔啱食就可以喺主餐牌單點。我哋就叫咗一份晚餐,再額外點。晚餐前菜:煙三文魚牛油果沙律,🥗沙律幾開胃,大大碟。煙三文魚有兩片,而且仲有好多牛油果🥑。沙律菜新鮮,特別係啲車厘茄。雖然無嗌湯,但都有餐包食🥖。麵包暖笠笠,好軟熟,左邊嗰件係蕃茄味,幾特別。晚餐主菜:燒法國原隻春雞($258),🍗春雞好大隻,外皮燒至金黃香脆,肉又夠厚。但可能隻雞偏老,肉質唔算嫩滑,不過影響唔大嘅。醬汁係燒汁,唔會太重口味。配菜有大量炸薯角🥔同沙律菜,飽肚之選。焗鱈魚柳配香茅椰子汁($188),🐟鱈魚有兩件,魚皮煎得非常香口,更不乏油脂香,魚肉質感結實,唔錯。不過講到最出色嘅部份莫過於個醬汁,🥥椰子配合埋香茅味,味道甜甜哋,而且仲好清新添,整體有啲夏威夷風情。晚餐是日甜品:蘋果批,🍎跟餐甜品竟然唔係得啖蛋糕
煙三文魚牛油果沙律
燒法國原隻春雞
燒法國原隻春雞
蘋果批
晚餐是日甜品蘋果批,🍎跟餐甜品竟然唔係得啖蛋糕仔,而係有一件切餅。我鍾意佢批皮夠薄,蘋果肉超多,兼且粒粒爽口入味,肉桂味亦恰到好處。
焦糖意大利軟芝士班戟
焦糖意大利軟芝士班戟($78),睇餐牌見到個甜品名已經覺得好吸引😍,而實物造型更係打卡停不了。班戟有三層,中間夾雜住焦糖脆脆,好甜好邪惡好正。🥞班戟本身就一般,我認為佢可以再鬆軟啲,佢加咗意大利軟芝士,質感較濕潤。
飲品方面,我哋各自嗌咗杯🍸Mocktail($58),橙色嗰杯係Gunner,由Ginger Ale + Ginger Beer + Bitters組成,而綠色嗰杯就係Virgin Ginger Mojito,由Fresh Ginger + Mint Leaf + Fresh Lime + Soda組成。兩杯都幾好飲,唔會過甜同似藥水味,而Mojito飲落就更為清爽🌿。
總括嚟講,行開觀塘海濱不妨幫襯吓呢間西餐廳,成個感覺真係幾Chill㗎,唔食嘢都可以飲返杯🍻。我見幾個麻甩佬嚟呢度飲,都唔去大排檔隊啤,你就知佢乜料啦🤣。
2021-08-16
蘋果批