2018-07-07
同事話尋晚食過一間喺觀塘工廠區嘅上樓私房菜, 我臨去之前佢重溫馨提示我, 叫我千祈唔好俾地下工廠大廈嘅格局嚇到,話呢度其實係禾稈冚珍珠,果然,等lift嗰陣已經見到四個西裝筆挺嘅銀髮男人,目測應該全部都年過五十,見佢哋左手一支紅酒,右手一盒雪茄,應該係一群相當有品味嘅中佬,令我對此行更加期待。對餐廳既環境本來無乜期望,但係入到去發覺格局企理,寬敞舒適,並無好似坊間其他私房菜咁當啲客係沙甸魚;木色既枱櫈配襯番木色既牆身,簡約得嚟又帶點和諧;另外仲設有大廳同偏廳,提高私隱度;一早同老板溝通好想食既菜式同埋問咗有咩推介,嚟之前已經定好咗菜單,嚟到嗌聲人齊上菜就得。什菌豆腐大蜆湯,好快個大蜆湯已經送上,奶白色既湯頭,一睇就知堅料,一啖入口,鮮甜無腥味,大蜆嘅鮮甜味融入哂個湯入面,湯濃但色清,湯底都完全無沙,混合埋芫荽、菇菌同豆腐嘅香味,非常出色。麻辣手撕雞,手撕雞沾滿麻辣醬汁,先辣後麻,層次分明;手撕雞連皮帶脂肪,肉質嫩滑,配以青瓜絲同埋雲耳,倍添爽口,麻辣之味並不過搶,唯獨略嫌鹹咗少少,搭埋清爽嘅青瓜一齊食,味道會更加好。大肉蟹一只,可以揀花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑蔥炒,胡椒炒同埋四川香辣
大肉蟹一只,可以揀花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑蔥炒,胡椒炒同埋四川香辣炒,因為上個禮拜食咗個花雕雞油蛋白蒸蝦,所以今日放棄咗我至愛嘅蛋白蒸,除咗避風塘同薑蔥炒之外,揀咗比較少地方有得食嘅胡椒炒,貪佢夠惹味,胡椒香得嚟個味道又唔會太搶,就算揀咗黑椒炒都依然能夠食到蟹嘅鮮味,師傅嘅功力認真深厚。
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇3只,蟶子皇非常大隻,大大話話都有成呎長,蟶子口感新鮮彈牙,面頭鋪滿生熟蒜一齊蒸,加埋墊底嘅粉絲,索盡蟶子嘅精華,從來,食蒸扇貝或者蟶子一類,粉絲都係相當精彩嘅一環。
菊子魚,需要廚師手工技藝出衆既手本名菜,東星12兩拆骨起肉,雕成菊花造型炸至酥脆,面頭淋上柚子汁,柚子既酸香味道突出,賣相絕對能登大雅之堂。要將魚肉做成菊花狀,肉質必須夠厚,加上師傅刀工細緻,魚肉件件厚薄大小平均,係名副其實既功夫菜。
士多啤梨骨,士多啤梨骨意念創新,顏色相當誘人,甜酸既士多啤梨醬同排骨十分合拍,風味清新,夾雜住士多啤梨肉一齊食,更能領略到箇中既精髓。
金絲翡翠鳳尾蝦3只,呢一碟都算係幾特別嘅一道,先將底下嘅絲瓜蒸至腍身,上面再放上鮮蝦,魚翅同埋金華火腿吊味,再打上一個薄薄嘅玻璃芡,清清地得嚟都相當之唔錯。
蟹油銀芽炒麵,基本嘅銀芽炒麵,能夠拿捏到色香味,經已完勝,再加埋少少蟹油嘅香味,作為最尾一道菜我地都停唔到口啊。
甜品,甜品係馬豆糕,賣相十分精美,上面鋪滿士多啤梨同埋藍莓,啡色嗰啲係紅豆蓉,紅豆被煲至極度軟腍,帶有少少嘅甜味,就好似紅豆冰入面啲紅豆咁,非常之好味。
總括來說,認真不枉此行,海鮮新鮮,烹調功夫了得,菜式蘊含創意,係食得出既大師功架,喺傳統既味道加進新意,令人感覺如沐春風,相信我好快又會再嚟。