2016-11-24 824 瀏覽
今日同大家分享既係小奢侈大享受既日本料理餐廳 - 掌壽司。一如我過往所講,觀塘工廈區有不少卧虎藏龍既高質食店,而且價錢比旺區如銅鑼灣尖沙咀更討人歡心。掌壽司位於駱駝漆大廈,係觀塘地鐵站B1出口行過黎5分鐘到,都算方便。門口高高掛起掌壽司個祖紅色招牌,一定唔會行過龍8:30 一入到去見到幾乎全場滿座但再望一望個手機日期,係星期三平日黎喎!好彩小編貪小便宜見到openrice話訂位有9折先可以後顧無憂咁有位食飯望一望個推介餐牌,你有沒覺得有啲古怪?就係點解有啲菜式會刪走左既!!?一細問之下,原來係某啲空運到港既刺身太好賣,已經當晚清空好在另一個推介餐牌鍋物仲有貨,當然即刻點個海鮮鍋試下啦最後,經店員推介,點左一份三式刺身同海鮮鍋。1/ 前菜- 涼拌大豆芽 (免費贈送)這款前菜食落帶少少辛辣,再配上甘香的芝麻粒,味道同質素完全意料之外。值得一提的是,獨特的醬汁味完全沒有蓋過豆芽既鮮甜味,反而互相補足,使兩種口感融為一體!2/ 油甘魚、刺魚、赤貝刺身 HKD138聽店員講,餐廳每星期都會由日本築地、北海道、和歌山等地空運新鮮海產到港,對品質要求十分高今日點左本人至愛油甘魚再配兩款店員推介海產-
今日同大家分享既係小奢侈大享受既日本料理餐廳 - 掌壽司

門口高高掛起掌壽司個祖紅色招牌,一定唔會行過龍
8:30 一入到去見到幾乎全場滿座

但再望一望個手機日期,係星期三平日黎喎!

望一望個推介餐牌,你有沒覺得有啲古怪?

就係點解有啲菜式會刪走左既!!?

一細問之下,原來係某啲空運到港既刺身太好賣,已經當晚清空
好在另一個推介餐牌鍋物仲有貨,當然即刻點個海鮮鍋試下啦

最後,經店員推介,點左一份三式刺身同海鮮鍋。

1/ 前菜- 涼拌大豆芽 (免費贈送)

2/ 油甘魚、刺魚、赤貝刺身 HKD138

今日點左本人至愛油甘魚再配兩款店員推介海產- 刺魚同赤貝。
油甘魚唔算係香港人主流既刺身選擇,唔似得三文魚吞拿魚咁大眾化,但其實識食一定係要食油甘魚。

圖中閃閃發光的刺身並不是加左特效,而係魚本身既油脂所做成的

這片厚切油甘魚油脂分怖均勻,食落去油而不膩,鮮味十足,帶少少甘甜的味道,口感十分豐富!

而池魚同赤貝刺身都十分新鮮,可見食材品質把關做得非常好!

香港人聽到刺身通常都係會食三文魚居多,但其實刺身既選擇有好多,大家不妨試試其他種類刺身,相信會為自己帶來不少驚喜!

3/ 海鮮燒鍋 二人前 HKD 498
-湯底

豆乳湯底聽過,芝士湯底都聽過唔少,但芝士豆漿湯底你又有沒聽過

呢款湯底清甜可口,帶著淡芝士味,絕對唔會芝士味濃到飲兩啖就成個人濟左!

淨係湯都飲左3碗

-豐富蔬菜 (旺菜、皇帝菜、冬菇、金菇同蟹味菇)

真係好難得係街食鍋物有咁多種類型既蔬菜!

最特別莫過於中式火鍋必備既皇帝菜,完美咁與豆漿芝士湯底配合,絲毫沒有不合的感覺!

作為一個蔬菜Lover,真係食到咁多種類菜都好開心

- 主角海鮮 (牡丹蝦、金目鯛魚頭、廣島蠔、魚鮨)

海產又係唔講得笑!通常去日本餐廳都係原汁原味當sashimi 咁食,整熟哂黎食個人比較少試

但係可能真係原料新鮮,加上師傅既巧手,海產既保留到原來鮮美,又食到豆漿芝士味,口感十分豐富!
成隻手咁大size既牡丹蝦

蝦頭啲膏十分多,而且味道帶少少漿漿地!

好味到連啲殻都想食埋!
成個鍋最最最like既海產係魚鮨!

係入口即溶架!魚肉既鮮美到我寫呢刻都仲回味緊

4/豆腐雪糕 HKD 25
雖然已經好飽,但都想試下其他人推薦既原球進口雪糕作一個perfect ending!

綠茶味雪糕可能就食得多,豆腐味就真係試得少!

一試又真係又要心心眼!

豆味好濃,而且絕無死甜感!

強力建議無論你幾飽都要
最後一提,係小客房中見到呢面酒牆真係覺得design得好靚!

一問之下,原來係因為老闆係日本酒fans,一直都有儲開酒樽

並唔係用黎賣既(因為一直都沒申請到酒牌

所以如果想用清酒配日本菜既朋友可能要自備佳酒!

食後有感:

壽司原來已經開左三年,但係我都係朋友介紹先有機會試到,之前聽都沒聽過!

係介紹識飲識食既平台都沒介紹過!

有時真係會不禁為呢啲未遇到伯樂既滄海遺珠感嘆一番!

一間咁有heart既食店真係值得一嘗!

唔好以為高水準日本餐廳得港島區先有,有時外形唔多討好既工廈都會尋到寶

希望下次可以早啲收工黎試到個啲售罄既原條魚刺身

最後溫馨提示,訂位有9折