餐廳: 壹.01
資訊:

觀塘人氣爆棚嘅台式餐廳,去咗幾次都因為太多人而無食到🥲今次行過終於見到唔洗等!唔係唔試呀嘛🫢1. 芒果滷肉飯($58)成日見到好多人打卡呢間嘅芒果鹵肉飯,鹵肉飯食得多,夾埋芒果一齊就真係未食過🫣第一啖覺得有少少唔夾😂但食多兩啖又開始搵芒果🥭滷肉係半肥半瘦果種,所以芒果其實係中和到滷肉嘅油膩感👍🏻幾有創意評分🌕🌕🌕🌕🌖2. 蜜汁排骨便當($65)排骨炸得香脆唔油膩,肉質醃得好入味,唔係得出面層炸粉有味有好多配菜,小編最鐘意酸菜~撈埋一齊好惹味😋評分🌕🌕🌕🌕🌖3. 芋泥肉鬆蛋餅($39)近排愈黎愈多台式食物加入芋泥呢個元素,芋泥同肉鬆鹹甜交錯,兩者份量都好多,蛋餅皮薄薄一層~但都可以完美包裹住內餡!評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 拉絲芝士火腿蛋餅($39)兩款蛋餅口味都好吸引😂所以最後嗌曬兩款呢款一定要趁熱食,芝士硬咗口感會冇咁好架~面頭有好多千島醬同木魚絲,好似食緊章魚燒味嘅蛋餅🤣評分🌕🌕🌕🌕🌘5. 蘇子手撕雞($25)無骨食落係好正😜本身冇特別嘅醬料調味,但醃完其實已經好夠味,鹹度適中,再配埋青瓜絲,整體味道好fresh🥰評分🌕🌕🌕🌕🌗6. 小食拼盤($35)店員見我地勁糾結嗌邊款小食,所以推薦咗

1. 芒果滷肉飯($58)
第一啖覺得有少少唔夾😂但食多兩啖又開始搵芒果🥭
評分🌕🌕🌕🌕🌖

2. 蜜汁排骨便當($65)
排骨炸得香脆唔油膩,肉質醃得好入味,唔係得出面層炸粉有味
有好多配菜,小編最鐘意酸菜~撈埋一齊好惹味😋
評分🌕🌕🌕🌕🌖

3. 芋泥肉鬆蛋餅($39)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 拉絲芝士火腿蛋餅($39)
兩款蛋餅口味都好吸引😂所以最後嗌曬兩款
呢款一定要趁熱食,芝士硬咗口感會冇咁好架~
面頭有好多千島醬同木魚絲,好似食緊章魚燒味嘅蛋餅🤣
評分🌕🌕🌕🌕🌘

5. 蘇子手撕雞($25)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

6. 小食拼盤($35)
店員見我地勁糾結嗌邊款小食,所以推薦咗呢個隱藏叫法比我地😚
一次過試曬三款小食巧開心,有花枝丸、台灣腸同鹽酥雞🐔
小編最鐘意花枝丸,彈牙爽口,魚香味重~
評分🌕🌕🌕🌕🌗

7. 手作芋泥鮮奶(S $38; M $48)
M size超大杯🤩勁多芋泥!!!小編仲貪心地加咗奶蓋😂
雖然冇得改甜度,但本身已經係微糖👍🏻
由於飲完會好飽肚😂建議最後先慢慢飲