2015-07-25
因為我朋友係觀塘工作嘅關係,我都經常嚟觀塘飲飲食食,今日又係朋友帶路,去左間食小菜中餐廳!係要行幾級樓梯上去的,間面細細但入面好大間,我們七點已經到步,食客不多,朋友話晏少少好多人,果然到八點幾度好多人,聽到店員又話留枱等等!其實入面同一般中菜餐廳冇咩分別,乾淨坐得舒服!我地兩人嗌左兩個小菜加白菜,我自己嗌左個燉湯補下身!我第一個選避風塘茄子!因為我喜歡茄子,而且避風塘式煮法,出面比較少見,另外我朋友選了野菌燒一口牛脷,其實大家都一齊食的,我牛脷都喜歡!不久先上的係我燉湯,餐牌寫了時日燉湯,原來係海底椰燉雞湯,一開蓋,見到勁多料,放滿晒,有吾少海底椰,雞脾,雞腳,大量瘦肉,湯好鮮甜,好正!!好少見咁足料!!贊!之後上野菌燒一口牛脷,切到一粒粒好似牛肉粒咁,原來真係牛脷嚟!咁想像到原本條牛脷一定好大條,因為勁厚肉,好爽口,熱辣辣好好食!有飽魚茹,秀真茹等等雜茹,少少咸,送飯一流!一陣之間上埋我期待的避風塘茄子,店員好細心話係岩岩即炸,小心熱!真係好細心,因為真係勁熱!外面脆卜卜,少少辣辣地,一咬入面好嫩好林同勁爆熱,好正!因為我好中意林林地嘅茄子,它切一片片,加炸粉嚟炸,上面再加脆脆少少
今餐都吾貴,每人大量$100!用料十足又大大份!燉湯同茄子記得試丫!會再幫襯!