2025-04-11
之前經過將軍澳popcorn呢間拉麵小店,已經有唔少人排隊,呢日見人唔算太多,條隊亦都郁得快,一於入去試吓。餐廳主打日式拉麵及中華燒賣,定價相當親民,唔怪之得咁受歡迎。招牌大盛豚骨拉麵($59.9)- 份量大碗足料,入邊包括叉燒、京蔥絲、木耳絲、筍及溏心蛋一隻。豚骨湯底濃郁而不油膩,拉麵用上細麵,入口比較軟滑。海老濃湯叉燒拉麵($59.9)- 呢個據聞係期間限定,湯底用上新鮮海蝦,加入薑同香葉,再加入豬骨及老雞熬製8小時而成,入口非常鮮味濃郁,充滿驚喜。叉燒入口鮮嫩好味,配合其他配菜及濃濃嘅海老湯底,真心好味。除咗拉麵之外,小店仲提供幾款口味嘅中華燒賣,我哋點咗中華燒賣Combo($19.9),入邊包括麻辣豚肉燒賣、醬油糯米豚肉燒賣及海老豚肉燒賣,幾款味道各有特色,但入口同樣煙靭好味,值得一試。另一味小食點咗胡麻豆腐($19.9),豆腐入口嫩滑,配合濃郁嘅胡麻香味,絕對係一味清新開胃的小食。小店地方唔算大,佈置充滿日式風味,店員亦非常有禮。食物質素不錯,價錢亦相當親民,性價比好高嘅一間餐廳。