2021-02-05 265 瀏覽
𝐒𝐄𝐍𝐒𝐔 由銅鑼灣開到荃灣啦 仲推出左全新既下午茶【𝐓𝐇𝐄 𝐖𝐈𝐙𝐀𝐑𝐃 𝐎𝐅 𝐎𝐙】最平$168就食到!『綠野仙蹤』𝐓𝐇𝐄 𝐖𝐈𝐙𝐀𝐑𝐃 𝐎𝐅 𝐎𝐙$168 包兩款冷泡茶 // 半價升級其他飲品+$58 加配三款鹹甜點+$88 加配六款鹹甜點♠️ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 ♠️🌜鬆餅🌜布朗尼🌜香桃奇亞籽乳酪杯🌜雲卷🌜玫瑰蘋果撻甜點當中,最鍾意玫瑰蘋果撻,造型相當有心思!玫瑰由蘋果薄片卷成,打卡一流之餘,估唔到味道又幾唔錯。蘋果爽脆,撻皮脆身,係難得清新既甜點!布朗尼屬濕潤厚實type,朱古力味突出之餘,甜度適中。厚實既口感完全滿足到我呢個肥仔!鬆餅外層酥脆,口感有別於一般既scone,比較似曲奇。雖然內𥚃唔似平時既咁鬆軟,但係當佢係超厚身既曲奇黎食,又幾唔錯。香桃奇亞籽乳酪杯 正常發揮。食完肥仔野,可以食返呢個健康既乳酪杯,安撫下心靈雲卷既蛋糕體濕潤軟綿,cream軟滑,士多啤梨香甜。唯獨比例有啲奇怪,蛋糕體偏薄。♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️🌛日式炸豆腐🌛芝士年糕🌛蝦多士鹹點正常發揮。日式炸豆腐,豆腐嫩滑。不過如果擺到最後先食,外層就會變得無咁脆身。芝士年糕炸皮薄身微脆,年糕軟糯有咬口,裹有忌廉芝士。唯獨

『綠野仙蹤』𝐓𝐇𝐄 𝐖𝐈𝐙𝐀𝐑𝐃 𝐎𝐅 𝐎𝐙

♠️ 𝐒𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐲 ♠️
🌛日式炸豆腐
🌛芝士年糕
🌛蝦多士

鹹點正常發揮。日式炸豆腐,豆腐嫩滑。不過如果擺到最後先食,外層就會變得無咁脆身。芝士年糕炸皮薄身微脆,年糕軟糯有咬口,裹有忌廉芝士。唯獨蝦多士偏油膩。

♠️ 𝐀𝐝𝐝𝐞𝐝 𝐭𝐡𝐫𝐞𝐞 𝐢𝐭𝐞𝐦𝐬 ♠️
➕士多啤梨乳酪杯
炸雞
➕日式蕨餅

士多啤梨乳酪杯同炸雞 正常發揮。
略嫌日式蕨餅唔太煙韌。

♠️ 𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬 ♠️

▪️Marble Florals (原價$88)
Marble Florals

Encore!
其實之前已經係銅鑼灣分店飲過一次
Marble Forals用上蕃茄、紅菜頭、蜜桃、椰青水。其實我平時完全唔飲番茄汁,但係好難得地我覺得呢杯幾好飲。初初入口味道十足雜果賓治,酸酸甜甜非常清新,甜度恰到好處,亦無番茄既草青味。

▪️日山A5和牛迷你漢堡 $108
日山A5和牛迷你漢堡

和牛的的骰骰,好可愛。漢堡烘得非常脆身,和牛漢堡厚身juicy,牛味濃郁。配上黑松露沙律醬,微酸解膩。特別欣賞包體無論擺幾耐,都唔會比和牛嘅肉汁整濕而變得軟腍。

▪️焦糖雪糕配蕃薯片 $58
焦糖雪糕配蕃薯片

蕃薯片入口淡淡蕃薯香,由頭食到落尾,都keep到脆身唔油膩。好鍾意個焦糖雪糕,帶焦香又唔會太膩,配番薯片又幾夾。
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

整體嚟講,Afternoon Tea Set 價錢相宜,非常親民。想平平地食個打到卡既下午茶,呢對都係一個唔錯嘅選擇。食物質素對得住個價錢。想食得飽啲仲可以額外叫小食。幾推薦大家食日山A5和牛迷你漢堡、焦糖雪糕配蕃薯片。