2024-08-16
花晨月夕呢個名字好有意境,享受着靜靜的環境,欣賞廚師嘅手藝,細心製作每度料理,都係一種享受。我自己鐘意坐吧枱睇住廚師手藝,另外都有包廂房間。前菜鮑魚鮑汁啫喱、粟米、車海老(又名:九節蝦)入口軟綿綿的鮑汁啫喱,彈牙嘅鮑魚味道鮮甜,海老肉質爽口。間白魚薄切(配柚子酸汁)間白魚捲着甜蝦嘅蝦蓉,放上魚子醬,配上紫蘇花,望住都已經覺得好靚。再用上液態氮做出一個波波效果,眼前就好像仙境一樣出現了。間白魚肉質爽口,配蝦蓉味道更鮮甜,沾上柚子酸汁,我更喜歡微微帶酸這味道。真蠔(季節食材)真蠔肉身飽滿,質感爽脆,蠔味濃郁,再加入一點檸檬汁,好滋味。凹貝(又名:響螺)凹貝螺切成薄片,口感彈牙,用岩鹽、青檸汁調味,更添清爽口感。黑鯥魚係油脂豐富嘅深海魚,厚厚一片燒香左嘅表皮(釋出油脂)香氣再配上蒜蓉,食落亦少咗油膩嘅感覺。燒穴子東瓜煮(穴子又名:海鰻)穴子膠原蛋白豐富,肉質細嫩味道清淡,燒過之後入口更香亦冇咁膩,伴隨滑溜嘅蟹肉,味道更感鮮甜。伊佐木(白身魚)魚肉味清淡、味甜,配上日本香葱同辣椒蘿蔔蓉,沾上醬油,令肉味更提鮮。活北寄貝北寄貝切左薄片,加入柚子皮同青檸汁,口感爽脆味道更鮮。北海道毛蟹蒸熟嘅毛蟹顏
我自己鐘意坐吧枱睇住廚師手藝,另外都有包廂房間。
前菜
鮑魚鮑汁啫喱、粟米、車海老(又名:九節蝦)
入口軟綿綿的鮑汁啫喱,彈牙嘅鮑魚味道鮮甜,海老肉質爽口。
間白魚薄切(配柚子酸汁)
再用上液態氮做出一個波波效果,眼前就好像仙境一樣出現了。
真蠔(季節食材)
凹貝(又名:響螺)
黑鯥魚
燒穴子東瓜煮(穴子又名:海鰻)
伊佐木(白身魚)
活北寄貝
北寄貝切左薄片,加入柚子皮同青檸汁,口感爽脆味道更鮮。
北海道毛蟹
蒸熟嘅毛蟹顏色鮮艷,蟹味鮮甜肉嫩,放上海膽,魚子醬,口感豐富,令人回味無窮。
銀鱈魚(刺身級)
我見識少,刺身級都係第一次食,雖然肉質油脂比較重,但味道非常鮮味而且肉質細緻爽滑 ,亦冇魚腥味。
中拖羅(奄美群島)
厚切嘅中拖羅,入口有油香,味道鮮甜而不膩。
馬糞海膽
廚師一d都唔吝嗇嘅馬糞海膽,我望住已流口水,放上淡雪鹽,而且似雪花一樣,再噴灑食用金箔,海膽鮮甜,在口中溶化,簡直係視覺同味覺嘅享受。
蜆肉清湯
蜆肉厚,飲落鮮甜。
甜品
紅酒啫喱西瓜,赤玉蜜瓜
我唔飲紅酒,但做成啫喱就唔同,好味好多,襯托出西瓜嘅清甜,赤玉蜜瓜顏色靚,多汁且香甜,令呢一餐劃上完美嘅句號。