2012-03-28
Uncle為加拿大返港o既好友餞行,XO有幸被邀請一同出席晚宴,試食跑馬地新餐廳「壹玖捌叁」(1983)。可能因為1983正式開業不久,全晚連埋我地都只係得兩枱客,其中一間房重有人為食物影相,可能係雜誌訪問或者拍緊廣告。1983正門要經樓梯上,不過如果有需要,佢地都有部升降機被客人用。餐廳地方好闊落,裝修中西合璧,格調高雅,最重要係油煙味唔重,冷氣又夠,坐得好舒服。如果多人想訂房,大家要有心理準備,最低消費為$5,000。 送酒推介之柒味椒鹽茄子($62):茄子少辣,炸得好乾身,而且好香脆,好有天婦羅feel,送酒佳選。 子薑溏心皮蛋($62):冇乜特別,因為完全唔考功夫,只可以話係正常。 油雞縱拌玉豆($68):豆豆腍得黎又脆脆地,對蔬菜不感興趣o既XO覺得幾得意。 香蔥油海蜇花($138):海蜇爽脆香濃,只係$138一小碟一D都唔平囉。 南翔小籠包($13/隻):經理提議幫我地分埋,每位用碗上,確保唔會整穿,真係細心。小籠包熱辣辣,皮夠薄,豬肉餡好軟腍,一D都唔肥膩,食完兩粒都唔覺得溜,唯一可以多返少少湯。講真,冇蟹粉o既小籠包都要成$13一隻就唔係幾抵啦。 金箔素翅菠菜羮
桂花酒釀炸子雞(180/半隻):桂花汁另上,味道好清香。炸子雞皮脆肉嫩,好香口。唔點汁食,XO自己覺得OK咸,不過點左桂花汁食就好似唔夠味。大家請留意,同桌有兩位長輩覺得個桂花汁好奇怪,同個雞唔係好夾,如果唔點汁個雞就唔夠味,需要額外加鹽。
獨家推介之巧克力蜂巢角($12/件):好少中菜會選用朱古力做甜品,1983自創o既中式心太軟真係做得相當出色,大家唔食真係走寶!酥炸出黎o既巧克力蜂巢角外層鬆化,內層流心,絕對唔油膩,而且味道屬微甜,完全唔過火,正!
全晚最唔滿意就係價錢:每位茶錢要成$16,睇倒張單其實都有少少愕然;當晚大部份人重要選擇飲熱水同餐廳提供o既紅酒,真係蝕哂大本。照計我地冇叫咩大餸,除返條數平均每人食左$440,食物雖然都算好食,不過完全唔覺得抵食囉!如果大家想試,XO會建議大家黎食碗秘製擔擔麵加巧克力蜂巢角,咁就好足夠啦;喺跑馬地住o既朋友可以叫外賣,連茶錢同加一都慳埋,咁就抵好多啦。