2012-03-28 192 瀏覽
Uncle為加拿大返港o既好友餞行,XO有幸被邀請一同出席晚宴,試食跑馬地新餐廳「壹玖捌叁」(1983)。可能因為1983正式開業不久,全晚連埋我地都只係得兩枱客,其中一間房重有人為食物影相,可能係雜誌訪問或者拍緊廣告。1983正門要經樓梯上,不過如果有需要,佢地都有部升降機被客人用。餐廳地方好闊落,裝修中西合璧,格調高雅,最重要係油煙味唔重,冷氣又夠,坐得好舒服。如果多人想訂房,大家要有心理準備,最低消費為$5,000。  送酒推介之柒味椒鹽茄子($62):茄子少辣,炸得好乾身,而且好香脆,好有天婦羅feel,送酒佳選。  子薑溏心皮蛋($62):冇乜特別,因為完全唔考功夫,只可以話係正常。 油雞縱拌玉豆($68):豆豆腍得黎又脆脆地,對蔬菜不感興趣o既XO覺得幾得意。  香蔥油海蜇花($138):海蜇爽脆香濃,只係$138一小碟一D都唔平囉。  南翔小籠包($13/隻):經理提議幫我地分埋,每位用碗上,確保唔會整穿,真係細心。小籠包熱辣辣,皮夠薄,豬肉餡好軟腍,一D都唔肥膩,食完兩粒都唔覺得溜,唯一可以多返少少湯。講真,冇蟹粉o既小籠包都要成$13一隻就唔係幾抵啦。 金箔素翅菠菜羮
,其中一間房重有人為食物影相,可能係雜誌訪問或者拍緊廣告。

柒味椒鹽茄子

油雞縱拌玉豆
香蔥油海蜇花
南翔小籠飽
 金箔素翅菠菜羮($88/碗):個羮夠熱,菜味唔濃,質感算滑,菠菜變左「菜蓉」所以唔會好似平時咁食完條脷嚡哂,雖然話有金箔,不過每碗$88真係幾貴。
金箔素翅菠菜羮
  玉蘭花乾燒大蝦($178):大蝦香辣酸甜爽脆,好醒胃,芡汁又唔會太杰,唔錯
玉蘭花乾燒大蝦
  京果陳醋咕嚕肉($128):每舊形狀圓圓,顏色又唔係咁鮮艷,外表同平時食開嗰D唔係好相同。可能因為體積比較大,咕嚕肉有少少硬,不過外層都算做得幾脆。果皮同醋依個配搭幾得意,味道唔會太酸或太甜,好OK。

桂花酒釀炸子雞(180/半隻):桂花汁另上,味道好清香。炸子雞皮脆肉嫩,好香口。唔點汁食,XO自己覺得OK咸,不過點左桂花汁食就好似唔夠味。大家請留意,同桌有兩位長輩覺得個桂花汁好奇怪,同個雞唔係好夾,如果唔點汁個雞就唔夠味,需要額外加鹽
桂花酒釀炸子雞(半隻)
 野菌燒汁黑豚肉($188):黑豚肉嫩口,醬汁亦唔會太多,XO只係嫌蠔油味濃得滯,唔係好夠特色。
野菌燒汁黑豚肉
  必吃推介之秘製擔擔麵($48/碗):可選擇叫走辣,少辣,中辣,或勁辣。如果驚一個人食唔哂一碗,可以兩個人分一碗,哥哥仔會幫客人分埋先上枱
。小肥本身唔係好食擔擔麵,不過見Auntie講到咁掂,所以就學佢叫左碗走辣少油黎試下。意外地,第一啖已經成功地取悅XO仔個胃,更成為「我最喜愛的擔擔麵」。麵條非常煙韌彈牙,蔥蒜肉碎同樣幼細且份量足,麻醬秘汁味道非筆墨能夠形容,親身試過就會明白點好食法,重食到我同爸爸拍難手掌添
秘製擔擔麵
 紅燒豆腐($108):小弟唔係好啱食豆腐,不過都食左一口,覺得味道比較淡。

獨家推介之巧克力蜂巢角($12/件):好少中菜會選用朱古力做甜品,1983自創o既中式心太軟真係做得相當出色,大家唔食真係走寶!酥炸出黎o既巧克力蜂巢角外層鬆化,內層流心,絕對唔油膩,而且味道屬微甜,完全唔過火,正
巧克力蜂巢角
  爸爸推介之楊枝甘露涷布甸($48):爸爸唔食朱古力,所以聽取經理哥哥介紹,叫左個不同口味o既楊枝甘露布甸做甜品。爸爸大讚布甸香甜滑溜,更吩咐我要喺openrice上推薦比各位讀者
楊枝甘露涷布甸
全晚由經理哥哥Eric親自招呼,落單上餸斟酒,樣樣做足,而且好細心;我地對食物及餐廳安排有意見,佢亦耐心聆聽,感激感激

全晚最唔滿意就係價錢:每位茶錢要成$16,睇倒張單其實都有少少愕然;當晚大部份人重要選擇飲熱水同餐廳提供o既紅酒,真係蝕哂大本
。照計我地冇叫咩大餸,除返條數平均每人食左$440,食物雖然都算好食,不過完全唔覺得抵食囉!如果大家想試,XO會建議大家黎食碗秘製擔擔麵加巧克力蜂巢角,咁就好足夠啦;喺跑馬地住o既朋友可以叫外賣,連茶錢同加一都慳埋,咁就抵好多啦
2012-02-28
油雞縱拌玉豆
香蔥油海蜇花
楊枝甘露涷布甸
柒味椒鹽茄子
野菌燒汁黑豚肉
南翔小籠飽
玉蘭花乾燒大蝦
桂花酒釀炸子雞(半隻)
秘製擔擔麵
巧克力蜂巢角