📍夢の丼 (西環)西環西營盤皇后大道西513號尼斯花園地下A舖-----🤓前幾日屋企人去左旅行 B仔唔記得提早約朋友出街 結果放假得返自己一個係屋企 為左慰藉一下空虛嘅假期 就自己上網搵下有咩好西食 睇左好多食評之後就揀左呢間離屋企唔太遠嘅日式餐廳食晚餐 7點幾黎到 餐廳已經幾乎滿座 好彩我只係一個人 相對容易搵位 餐廳裝修風格淡雅 燈光柔和 雖然人多 但都令人感到閒靜舒適😙夢の丼($328) 佢地餐牌選擇頗多 由刺身 壽司 沙律 酒餚 炸物 串燒 到一品料理 甜品 丼飯 同精選set dinner 全部都應有盡有 價錢有平有貴 而B仔就揀左佢地嘅招牌丼飯🤩呢款夢の丼材料非常豐富 有汁煮冬菇粒 三文魚茸 三文魚籽 帆立貝 牡丹蝦 海膽 松葉蟹 同左口魚裙邊等 刺身全部用料新鮮 帆立貝超級厚切海膽魚籽鮮味突出 牡丹蝦膠質滿滿 左口魚油脂四溢 松葉蟹份量多得黎 處理得好乾淨 完全無食到蟹殼 而赤醋飯底亦非常用心 調味恰到好處 起到增鮮提味效果之餘 亦唔會因太重味而掩蓋海鮮鮮味 整體無論係刺身味道同份量 抑或飯底調味 都誠意十足 係一碗令我會想回頭再食嘅丼飯😊-♥︎呢款丼飯仲配有沙律前菜 味噌
📍夢の丼 (西環)
西環西營盤皇后大道西513號尼斯花園地下A舖

而B仔就揀左佢地嘅招牌丼飯🤩
呢款夢の丼材料非常豐富 有汁煮冬菇粒 三文魚茸
海膽魚籽鮮味突出
牡丹蝦膠質滿滿
♥︎呢款丼飯仲配有沙律前菜
味噌湯
同細細杯橙醋
橙醋味道開胃 店員教B仔先飲一啖 之後再將橙肉榨汁抹係帶子上面 可以令帶子鮮味更出😁幾有趣
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻