2018-08-25 1235 瀏覽
今日肥鴿約左主人係灣仔食晏,難得主人專登由新界走到過黎,當然係要食好少少啦!呢間西班牙餐廳開係春園街附近,位置唔算太起眼,午飯時間都唔係太多人。坐低望下餐牌,主菜有好幾款選擇,百零蚊既價錢包埋前菜,甜品同餐飲,都算唔錯啦 前菜係蕃茄湯配多士同沙律。西班牙氣候的適合蕃茄生長,部分城市更有蕃茄節的習俗。然而,今日既蕃茄湯明顯比較酸,唔岩肥鴿同主人既胃口 肥鴿叫既主菜係海鱸魚,配上黑松露忌廉汁。廚師將海鱸魚既表皮煎香,和肉質細膩既魚肉形成外脆內軟既感覺,非常好味 本身見到魚扒唔算好大塊就以為會唔飽,但原來食埋隔離既配菜都已經飽左8成 雖然食完前菜同主菜都已經幾飽,但肥鴿又點會錯過付送既甜品呢!今日既甜品係panna cotta, 上面加左一層微微燒過既焦糖,令到甜度更加明顯。擺盤既餐碟食彩繽紛,充滿西班牙風情 😌 灣仔係一個繁忙商業區,午膳時間周圍都人迫迫,可以少d人靜靜地傾計既地方唔多。呢間小店位置唔算好方便,但食物質素唔錯而且坐得舒適,推介比想趁午膳時間悠閒咁食飯既朋友

前菜

2018-08-09