呢日俾朋友拉咗嚟長沙灣陪佢睇盆栽,之後佢帶我嚟呢間和風味濃濃嘅食店用膳一進入食店,就彷彿置身喺日本傳統商店🎏望住部大大嘅日本汽水售賣機,好想撳支波子汽水嚟飲行入少少、見到好多熟識嘅日本卡通人物面譜👹再行入少少,抬頭一望,嘩~~ 好大隻麵包超人公仔呀~~😍行到食店最入面,仲有扭蛋機同遊戲機添~朋友仲打咗鋪street fighter 先肯坐低落order 👾我哋二人行,當然係order 二人餐啦~二人餐選擇有鍋物 or 炊飯我哋揀咗招牌鍋物二人餐:燉飯 (2選1) + 主菜”串燒拼盤 “+ 小食 (12選2)燉飯 (2選1) *~*~*~*~*~*~*~*~*~*🐮頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐮 v.s. 🦐大蝦海鮮鍋燉飯🦐*~*~*~*~*~*~*~*~*~*牛魔王朋友毫無懸念咁揀咗前者店員將燉飯嘅材料逐一送上枱,然後為食客即席烹調店員先將鍋燒熱,加入砂糖及牛油煮溶,再加入大蔥,然後加入油花均勻的靚靚牛頸脊,再將壽喜燒醬入鍋,香氣撲鼻~牛肉嘅熟度啱啱好,朋友要medium rare 先上碟,我要medium跟住

一進入食店,就彷彿置身喺日本傳統商店
🎏望住部大大嘅日本汽水售賣機,好想撳支波子汽水嚟飲
行入少少、見到好多熟識嘅日本卡通人物面譜👹
再行入少少,抬頭一望,嘩~~ 好大隻麵包超人公仔呀~~😍
行到食店最入面,仲有扭蛋機同遊戲機添~

我哋二人行,當然係order 二人餐啦~
二人餐選擇有鍋物 or 炊飯

燉飯 (2選1)
🐮頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐮
v.s.
🦐大蝦海鮮鍋燉飯🦐
牛魔王朋友毫無懸念咁揀咗前者
店員將燉飯嘅材料逐一送上枱,然後為食客即席烹調

牛肉嘅熟度啱啱好,朋友要medium rare 先上碟,我要medium跟住食
有肉味、油香又夠juicy
沾埋生蛋汁食令肉質更滑嫩順口~ ichiban! 👍🏻👍🏻
煮完牛肉,店員隨即將蔬菜、鮮菇、洋蔥 & 豆腐 加入燉鍋烹煮,再加入黑松露奶油燉飯慢慢煨燉
燉飯吸收晒牛肉汁、蔬菜、鮮菇 同 洋蔥 嘅精華;好味道 😋
(溫馨提示:記得要趁熱食)
頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯

主菜
串燒拼盤
呢個主菜可以形容為海陸空大雜會:
有 蝦、豬腩肉 同 雞翼 🦐🐷🐔
而且除咗肉肉,仲有菜菜:秋葵 & 冬菇
更加有埋水果 :菠蘿🍍
(菠蘿係新鮮菠蘿 instead of 罐頭菠蘿👍🏻)
串燒拼盤

小食 (12選2)
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
雞皮餃子、松露芝士薯條、時令生蠔、
烤雞皮、椒鹽日本魷魚鬚、清酒煮鮮蜆、明太子玉子燒、唐揚爆谷雞、燒牛舌、燒味醂魚乾、日燒金錢肚、炙燒吞拿魚配三文魚子
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
最後揀咗 ”明太子玉子燒” 同 “燒牛舌”
蛋香滿滿嘅玉子燒加埋明太子醬,入口多份惹味感
“燒牛舌”係我食串燒嘅必叫item,呢度嘅
牛舌夠晒大塊,質地仲要係我喜歡嘅腍腍口感
明太子玉子燒
燒牛舌

菠蘿百香果乳酪烏龍🍸
各款飲品材料配搭得宜
飲品仲加入唔少冰粒
食完熱辣辣嘅燉飯同串燒,飲返啖,當堂解渴得嚟又透心涼🎐
菠蘿百香果乳酪烏龍

呢個二人餐嘅份量其實都幾多
我哋食完個燉飯已經飽咗8成
“頂級美國極黑牛頸脊”係呢餐之最✨✨✨
真係好好味,超滿足,大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻
2024-01-25
頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯