一路bookmark左「洋食商店」,佢地嘅設計裝潢好有特色,見到好多懷舊零食、玩具🚂,仲有遊戲機🕹,充滿復古懷舊味道,好似行入左一條昭和風巷仔咁~壽喜燒除左有靚牛,最驚喜係用壽喜燒嘅精華煮嘅黑松露忌廉燉飯😍ᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎ🌟招牌鍋料理二人餐 $498🌟.🔸刺身拼盤用上4款刺身,三文魚🍣、鯛魚、蝦同八爪魚🐙,色澤鮮艷、新鮮厚肉!😙🔸岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯(+$50)成個套餐嘅靈魂一定係靚牛🐮! 牛頸脊係牛肉中最嫩滑嘅部份,油花紋理好靚,口感柔軟多汁;岩手縣和牛都係世界頂級牛肉之一,油香滿溢,牛味濃郁。兩款牛各有特色,牛控表示超滿足😋食完主角之後,師傅用肉汁同壽喜燒汁煮蔬菜同燉飯🥘,燉飯煮緊嘅時候已經聞到好香黑松露味,之後等佢慢慢收汁就可以食,壽喜燒精華加黑松露忌廉味道超濃,好似食緊意大利飯咁,每粒飯都充滿住creamy嘅醬汁,味道超難忘!🤩🔸明太子玉子燒玉子燒充滿蛋香,仲有豐富醬汁,明太子嘅咸香提升左味道😚🔸炸雞皮餃子炸得香脆,餃子肉飽滿帶油香,一流!💯🔸白桃草莓益力多冰 $118賣相好精緻,超打卡able🍧,仲有我最愛嘅牛奶妹! 士多啤梨益力多

🌟招牌鍋料理二人餐 $498🌟
🔸刺身拼盤

🔸岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊
壽喜燒黑松露燉飯(+$50)

🔸明太子玉子燒
玉子燒充滿蛋香,仲有豐富醬汁,明太子嘅咸香提升左味道😚

🔸炸雞皮餃子
炸得香脆,餃子肉飽滿帶油香,一流!💯

🔸白桃草莓益力多冰 $118
賣相好精緻,超打卡able🍧,仲有我最愛嘅牛奶妹! 士多啤梨益力多味酸酸甜甜,仲有3大件桃肉🍑,飽滿多肉汁,好鮮甜~做飯後甜品岩晒!

🧡想睇多啲同地區美食👉 #totoro_長沙灣

💛想睇多啲同類型美食👉#totoro_日本菜

2024-08-21
  • 雞皮餃子
鐘意打卡📸又鐘意日本風,等我帶你地一秒穿越日本昭和時代零食商店街、日劇場景、平成風的屋台餐廳。🏮呢間西日居酒屋,店內精心裝修佈置,設計多個不同嘅打卡位、特別訂制嘅汽水機、燈牌。蒐羅日本懷舊零食、飲品、玩具、面具,有一幅日本明信片嘅許願牆,仲有一部遊戲機可以打。💕招牌壽喜燒二人套餐 $498➬ 招牌關西風壽喜燒(🐂岩手縣和牛、🐃美國頂級黑牛頸脊) +$50➬ 日式蔬菜拼盤➬ 黑松露燉飯➬ 串憢拼盤 虎蝦、豚肉、雞翼、鮮冬菇、秋葵、菠蘿 各2➬ 自選小食2款 🐓爆谷雞 🍟松露薯條➬ 飲品🍨雪糕梳打(Ramune波子汽水)+$28🍹爆打雙檸(鴨屎香烏龍)+$28➬ 甜品🍰巴斯克蛋糕 +$38👩🏻‍🍳全個壽喜燒都有職員為你服務,先用糖、牛油、蔥、壽喜燒汁煮和牛,再用京蔥煮黑牛頸脊。吃完牛,再為你煮蔬菜拼盤,最後煮黑松露燉飯。🌟雖然話系二人套餐,但系份量好多,好似我咁細食人,足夠三個人食😄。臨走前,仲可以購買零食、玩具,打返鋪遊戲機都仲可以。

💕招牌壽喜燒二人套餐 $498

甜品
🍰巴斯克蛋糕 +$38

2024-06-30
午餐
招牌鍋物餐 $682美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯呢款美國極黑牛頸脊肉味幾香☺️用牛油同壽喜燒汁烹調後,令牛肉本身嘅甜味更加突出,點埋蛋汁一齊食,口感細嫩順滑😍全程仲有店員幫你燒,可以解放雙手🥰燒完牛肉之後,店員會再處理蔬菜盤,啲蔬菜吸晒牛汁同壽喜燒汁,食落鮮甜又爽口😍最後仲會有個充滿左芝士同粟米嘅邪惡燉飯🤣店員將燉飯煮至收汁狀態,飯粒帶少少濕潤就食得🤤啲芝士同粟米好夾,配埋壽喜燒汁,另到燉飯好鮮甜,芝士好香濃,呢個燉飯好好食👍🏻串燒拼盤串燒拼盤有雞翼、豬腩肉、冬菇、燒菠蘿、秋葵同大蝦☺️款式種類幾多,每款串物都火候十足,我地另外再係套餐加配左激厚牛舌🤤厚切牛舌口感好滿足🤣明太子玉子燒玉子燒面頭擺滿蟹籽同沙律醬、切開玉子燒仲有好多明太子😍玉子燒口感好嫩滑,明太子同蟹籽好新鮮☺️口感層次好豐富🤓開心果雜莓芭菲呢款甜品簡直係打卡首選😍成個甜品好有層次,底部鋪滿芭菲、開心果醬、開心果碎、頂層擺左雪糕、牛奶妹、小熊同埋雪糕筒,望落好有童真🤣小朋友一定會好中意呢款甜品😍除左睇得,味道都唔錯,整體好有開心果香味又唔太甜🥰楊梅荔枝烏龍呢款飲品好Fresh,諗到淡淡嘅梅味同荔枝香,味道唔會太甜,不過略嫌茶味唔夠濃
招牌鍋物餐 $682

美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯

開心果雜莓芭菲

楊梅荔枝烏龍
呢款飲品好Fresh,諗到淡淡嘅梅味同荔枝香,味道唔會太甜,不過略嫌茶味唔夠濃,如果烏龍味道濃啲就好🤣
2024-06-13 1560 瀏覽
- 長沙灣|洋食商店 -「招牌鍋料理二人餐」▪️美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯🐮🍚可以揀牛或者豬,而牛都有兩款,可以淨係揀一款牛,或者可以好似我咁要mix,咁就可以試晒兩款。職員會幫手整,首先會用糖、牛油🧈、壽喜燒汁整咗啲牛肉先,啲牛肉熟得啱啱好,點埋蛋汁,口感更滑溜,牛味香濃。之後就到蔬菜拼盤,有娃娃菜🥬、菇🍄‍🟫、豆腐等,索晒啲汁,好入味。最後就整埋個黑松露燉飯,好creamy▪️串燒拼盤🍢有海蝦🦐、雞翼🐔、豬腩肉🐷、冬菇🍄‍🟫、秋葵,同埋菠蘿🍍,好豐富,而且每款要燒得唔錯。另外仲配咗個自家製墨西哥辣椒醬🌶️,都幾辣,唔食得辣嘅要小心▪️明太子玉子燒🥚一上枱就聞到好香嘅明太子味,玉子燒面頭鋪滿明太子,食落鬆軟▪️清酒煮鮮貝類🍶🐚份量都唔少,而且啲肉大大粒,味道鮮甜,帶有清酒香▪️雪糕梳打 - Cola可樂🥤可樂上面有一大球雲尼拿雪糕,仲有粒雜果罐頭入面嗰隻車厘子,賣相夠晒復古▪️開心果雜莓芭菲🍨造型非常可愛,好適合打卡。面頭有牛奶仔朱古力棒🍫、熊仔蛋糕、朱古力百力滋、馬卡龍、開心果雪糕,入面就有開心果忌廉、士多啤梨乾🍓、藍莓🫐、紅莓、開心果碎等,層次豐富。而且超級大杯,雖然話係1-2人份,
- 長沙灣|洋食商店 -

「招牌鍋料理二人餐」

▪️美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯🐮🍚
美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒
蔬菜拼盤

▪️串燒拼盤🍢

▪️明太子玉子燒🥚
一上枱就聞到好香嘅明太子味,玉子燒面頭鋪滿明太子,食落鬆軟

▪️清酒煮鮮貝類🍶🐚
份量都唔少,而且啲肉大大粒,味道鮮甜,帶有清酒香
清酒煮鮮貝類

▪️雪糕梳打 - Cola可樂🥤
雪糕梳打 - Cola可樂

▪️開心果雜莓芭菲🍨
造型非常可愛,好適合打卡。面頭有牛奶仔朱古力棒🍫、熊仔蛋糕、朱古力百力滋、馬卡龍、開心果雪糕,入面就有開心果忌廉、士多啤梨乾🍓、藍莓🫐、紅莓、開心果碎等,層次豐富。而且超級大杯,雖然話係1-2人份,但其實多啲人share都好足夠🙆🏻‍♀️
開心果雜莓芭菲

洋食商店
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
  • 美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯
  • 開心果雜莓芭菲
2024-04-17 2039 瀏覽
真係好卦住日本既壽喜燒🥲係香港真係好難搵到一啲好食嘅壽喜燒最近路過一間 門面已經非常之復古日本既餐廳入到去真係好似去左日本既街道咁🇯🇵-🥢招牌鍋物餐(二人餐)$498首先有包黑牛壽喜燒燉飯,串燒拼盤同兩款小食,我哋就揀咗雞皮餃子同松露薯條。一開始會有職員過嚟幫我哋燒肉,全程都好細心咁樣講解,而且非常專業!肉味超濃,肉質入口即溶🤤 包埋蔥沾埋蛋漿超滿足🥰食完肉之後再整蔬菜,蔬菜吸滿晒壽喜燒汁嘅味道勁入味🥬,之後會用埋剩低嘅壽喜燒汁去整一個黑松露奶油燉飯,燉飯黏黏糊糊,超香黑松露味,仲要吸滿晒所有食材嘅精華完全停唔到口🥢串燒拼盤有兩串蝦,雞翼,五花肉,秋葵,香菇,菠蘿勁豐富,尤其係個菠蘿燒到勁甜勁多汁😍🥢雞皮餃子之前食過一啲雞皮餃子勁細隻,呢度既雞皮餃子大隻得黎炸到好脆卜卜,而且一啲都唔覺得油膩🥢金駿眉紅茶 (+$28)之前一直都冇乜點聽過呢個茶名,一飲落去,茶味勁香濃,入口甘醇,完全對得住呢個價錢!之後先知原來係一個福建嘅特級茶葉!🍵🥢宇治金時芭菲 $108呢個芭菲係餐牌上面冇嘅,要入咗QR code先會見到,除咗宇治金時之外仲有士多啤梨味。上到枱真係哇一聲😍用料超級豐富,有朱古力,馬卡

真係好卦住日本既壽喜燒🥲
係香港真係好難搵到一啲好食嘅壽喜燒
最近路過一間 門面已經非常之復古日本既餐廳
入到去真係好似去左日本既街道咁🇯🇵
🥢招牌鍋物餐(二人餐)$498

🥢串燒拼盤

🥢雞皮餃子

🥢金駿眉紅茶 (+$28)

🥢宇治金時芭菲 $108
上到枱真係哇一聲😍用料超級豐富,有朱古力,馬卡龍,抹茶雪糕,蕨餅,丸子,紅豆,糯米糍,麥片,曲奇碎等,真係多到數唔晒🤣 係咪從來冇見過一個芭菲係咁豐富,雖然係1-2人份,但我相信3-4個都夠🤤
🏡 洋食商店
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
💰人均~$300-400
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 松露芝士薯條
  • 宇治金時刨冰
6天前 0 瀏覽
今次已經係第二次去洋食商店食飯,雖然以往對打卡類餐廳都係不期不待,但黎過之後有被佢地嘅食物驚艷到。首先係兩次黎到都有叫嘅和牛二人set壽喜燒,店員會幫忙煮牛肉,煮好後可以隨自己喜好沾上蛋。牛肉好夠油花,而且好重牛味。燒完肉再落蔬菜更加係索晒牛肉嘅精華。連蔬菜都食完後,店員會幫忙用同一個鍋煮黑松露燉飯。筆者好鍾意呢個飯,覺得佢真係鎮店之寶。燉飯除咗好香同有好濃嘅黑松露味,仲充滿壽喜燒汁同白汁,無論味道定口感好濃郁,令人感到極滿足。生蠔都非常新鮮,感覺唔係好重金屬味,另外配上自家製醬汁,味道好特別同幾唔錯。明太子玉子燒幾大份,而且冇overcook,幾軟屬。最後嘅牛肉可樂餅係一口size,薯仔細滑,牛肉同薯仔比例剛好,上面嘅醬令可樂餅味道更有層次。而且店內環境好舒適,雖然價錢偏貴,但成個用餐體驗相當唔錯!

明太子玉子燒幾大份,而且冇overcook,幾軟屬。

而且店內環境好舒適,雖然價錢偏貴,但成個用餐體驗相當唔錯!
2024-08-31
5 分鐘 (堂食)
6天前 0 瀏覽
環境:7.5/10以日式懷舊昭和風做主題,用懷舊海報,懷舊遊戲機,零食玩具等,玩味十足🤹‍♂️食物:8/10岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯 $498+$50(燉飯)套餐包燉飯,串燒同小食二款,相當豐富,而且服務💯店員會不斷照顧大家,幫大家烹煮最好食嘅壽喜燒。因為因應供應問題,當日串燒轉左刺身,有4份刺身,新鮮肥美!😍和牛🐮同美國牛🐮各有特色,肉質軟腍,和牛油脂分佈均勻,油香充斥成個口腔🤤美國牛較為有口感,牛味都較為濃一點,整體都十分出色小食揀左甲羅燒多士同明太子玉子燒,玉子燒火喉啱啱好,非常嫩仲有少少蛋汁 ,必點👍🏿中意黑松露嘅你呢個燉飯真心驚豔📣 每一粒飯都比比黑松露奶油同壽喜燒汁包住,店員把握火喉相當出色,口感煙韌好似risotto咁,正😍開心果野苺椰奶冰 $138刨冰配料相當豐富,仲加入懷舊零食點睛🫶🏻開心果漿同椰奶刨冰又幾夾,刨冰中間係日本綠茶🍵雪糕,有驚喜😍份量大絕對夠3-4人開心share🤗💰性價比:8/10 人均$400左右,食物質素高值回票價,燉飯真心令我一試難忘🫢鍾意食壽喜燒嘅朋友絕對要mark低🥰
環境:7.5/10

岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒
四色刺身
柚子鴨屎香
開心果野苺椰奶冰
之前睇完朋友社交平台嘅打卡相之後,就悄悄bookmark低咗😛今晚就帶老公去感受一下復古昭和風,食吓呢間咁有特色嘅西日居酒屋🥰一入餐廳真係有穿越時空嘅感覺🎎復古嘅商店街、汽水機、燈牌擺設🎏全部都好有心思💯💯全間餐廳都係打卡位🤩餐廳主打壽喜燒,會由店員親自幫你燒同講解🥩座位闊落好坐,但座位唔算好多都幾Full,想食記得book枱😉😉👫🏻招牌鍋料理二人餐($498)🐟刺身拼盤有四款刺身😙三文魚、鯛魚、蝦同八爪魚,全部都新鮮好味,蝦刺生勁大隻好吸引🦐🥩美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯(+$50)食壽喜燒最緊要一定係個牛,牛頸脊係牛頸上經常活動嘅地方,油花均勻好靚,口感肥嫩有彈性😋岩手縣嘅和牛都係非常頂級,牛味濃郁,好滿足🤤🤤店員會幫手煮壽喜燒同蔬菜盤,然後再用剩餘嘅醬汁煮燉飯,好特別🤭燉飯真係大推‼️好香黑松露味,吸收哂壽喜燒嘅精華,再加上黑松露同忌廉,又香又甜,想Encore🥰🥰🍳明太子玉子燒玉子燒充滿蛋香,明太子鹹鹹香香,好惹味😋🥟炸雞皮餃子雞皮炸得香脆,一咬落去爆汁充滿油香🤭🍑白桃草莓益力多冰($118)牛奶妹造型超可愛好精緻,好啱打卡🤩士多啤梨加益力多冰,味道酸酸甜甜,食完濃味嘅壽

👫🏻招牌鍋料理二人餐($498)
刺身拼盤
🐟刺身拼盤

🥩美國頂級牛頸脊+岩手縣和牛壽喜燒燉飯(+$50)
燉飯
明太子玉子燒、炸雞皮餃子
🍳明太子玉子燒
玉子燒充滿蛋香,明太子鹹鹹香香,好惹味😋

🥟炸雞皮餃子
雞皮炸得香脆,一咬落去爆汁充滿油香🤭
白桃草莓益力多冰
🍑白桃草莓益力多冰($118)
牛奶妹造型超可愛好精緻,好啱打卡🤩士多啤梨加益力多冰,味道酸酸甜甜,食完濃味嘅壽喜燒可以清一清口腔🥰冰底仲有三大件冰凍嘅白桃肉,好出色😋
🍹手搖冷泡水果茶($28)
🍋青柑桔可樂($25)
刺身拼盤
明太子玉子燒、炸雞皮餃子
白桃草莓益力多冰
  • 雞皮餃子
📍「洋食商店」- 長沙灣餐廳位於長沙灣福榮街,餐廳裝修充滿西日fusion嘅居酒屋feel🤗有好多燈籠、海報等做裝飾🏮🎎🎏,仲有舊式遊戲機、汽水機、玩具等等,猶如置身日本🇯🇵🤗🍽️招牌鍋料理二人餐💰HK$498+✨推薦指數:8/10🍴鍋料理+💰HK$50(岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯)首先講一講個汁,壽喜燒汁唔算好甜,👦🏻覺得可以再甜多少少🤏🏻和牛唔會話太肥,肥度適中,食落未有一種入口即溶既感覺🤪另一隻牛頸脊會比較瘦少少,但係牛味就無咁濃😗不過兩隻肉點完蛋汁之後都好滑,而且有職員幫手煮,好放心唔會煮到過熟😍食完牛之後仲有好多唔同既蔬菜,吸埋啲汁都幾好食,豆腐都好滑,不過都係覺得可以再濃味少少😌最後仲會加個黑松露燉飯,黑松露味非常岀,仲要加埋芝士,個飯吸哂所有味,又煮到軟硬適中,呢個食法好有驚喜🤩🤩🤩🍴刺身一共有四款,份量都算多同幾厚切,不過質素就比較一般😗🍴小食🔸辣味蒜香雞腎+💰HK$20本身以為小食份量唔會多得去邊,點知一上到嚟係勁大兜,食極都仲有🤣食落蒜味同辣味都幾重,調味十足,不過雞腎切得比較細粒同薄身,如果厚身同大粒啲,會比較有口感😛🔸明太子玉子燒整體唔會太濕,
📍「洋食商店」- 長沙灣

🍽️招牌鍋料理二人餐
💰HK$498+
✨推薦指數:8/10

🍴鍋料理
+💰HK$50
(岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯)

🍴刺身
一共有四款,份量都算多同幾厚切,不過質素就比較一般😗

🍴小食
🔸辣味蒜香雞腎
+💰HK$20

🔸明太子玉子燒
整體唔會太濕,就咁食蛋味唔覺太重,所以明太子醬就好重要,蟹子亦都提升左口感同味道,如果可以再熱啲就更好😗

🍴開心果椰奶雜莓冰
💰HK$128
✨推薦指數:8.5/10
#開心果控唔可以錯過嘅刨冰💚💚💚
賣相幾靚,放咗好多特別零食係上面,例如鯛魚燒、牛奶妹朱古力棒🍫、泡芙、百力枝同,幾新奇有趣😂
講返個冰先,面頭淋上開心果醬同開心果碎,味道好夠濃😍😍😍刨冰係椰子味,中一片片唔會太硬,而且椰子味好出,同開心果又幾夾🤣食到中間仲有開心果味雪糕,好有驚喜‼️ 另外放咗啲急凍雜莓做配搭,食落偏酸,如果用新鮮水果會更好😛
整體嚟講,開心果控係收貨嘅👌🏻🤪💚

🍴青提乳酪烏龍
💰HK$30(套餐優惠)
✨推薦指數:7.5/10
見到呢個配搭幾特別就嗌咗杯少甜少冰版本,雖然嗌咗少甜都仲係甜咗啲,不過食到粒粒青提子幾有咬口又幾fresh 😜

午餐
上次行過餐廳門口覺得啲裝修好靚好吸引,以為係居酒屋,點知係食壽喜燒。諗住搵次就過嚟試吓,一試真係覺得值得寫返篇嘢推薦俾大家,唔淨止啲裝修,啲嘢食都好高質,同埋覺得係有俾心機去諗。啲店員都好nice,係我影緊相嘅時候係咁話我係影相擔當,搞到我都唔係幾好意思。‣ 岩手縣和牛 & 頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯 $548和牛真係和牛,搭配壽喜燒汁真係冇得彈,撈埋蛋液一齊入口,極致滑溜,連帶啲油香味都提升咗去另一個層次。而牛頸脊相對上口感紮實少少,但係個牛味就好出,入口都係好滑好舒服。最正係有專人幫你燒埋,唔使擔心自己燒壞咗塊牛肉。而佢嘅黑松露燉飯喺個職員不斷攪拌嘅時候,已經散發出極濃郁嘅黑松露味,而收乾醬汁嘅時候食就覺得超邪惡同埋不得了,超級好食,個味道超級濃郁,而且仲吸收咗啲牛嘅精華,真係停都停唔到口。· 小食(雞皮餃子 & 明太子玉子燒)平時啲雞皮餃子冇咁大隻,呢度啲雞皮餃子脆卜卜得嚟都大大隻,食落去嘅時候啖啖肉好滿足。至於明太子玉子燒嘅明太子醬整得好好食,佢嘅玉子燒雖然個味道偏甜,但係都符合我嘅口味。· 刺身拼盤個串燒拼盤轉咗做刺身拼盤,啲魚生相當新鮮,我幾鍾意赤蝦,厚肉而且唔腥。

· 小食(雞皮餃子 & 明太子玉子燒)

· 刺身拼盤
個串燒拼盤轉咗做刺身拼盤,啲魚生相當新鮮,我幾鍾意赤蝦,厚肉而且唔腥。而三文魚、油甘魚同八爪魚入口都係好舒服,絕對唔會有冰感。覺得都幾驚喜,因為如果係串燒都會擔心有啲膩,反而轉刺身又會清新啲,又會冇咁大罪惡感。

· 菠蘿百香果乳酪烏龍 +$30
菠蘿百香果乳酪好清新,我覺得最特別係你會分別飲得出菠蘿、百香果同埋乳酪嘅味道,最後帶出少少嘅茶味,解膩一流。

· 青提乳酪烏龍 +$30
我自己比較鍾意青提乳酪,入面真係有大大粒果肉,酸甜適中,都係比較清新嘅嘢飲,就算食啲好膩嘅嘢都唔怕。

· 開心果椰奶雜莓冰 +$128
一上枱嘅時候就「嘩」出聲,賣相相當吸引同埋份量都好足,粉紅色嘅鯛魚燒我以為咬落去會係軟腍腍,點知係士多啤梨味嘅脆餅,比我想像中好食。開心果醬味道相當濃郁,而且我好鍾意佢嘅冰底係椰奶,唔會話淡茂茂唔知自己食緊咩。中間佢都放咗好多雜莓,平衡返個甜膩感,所以不知不覺就食咗好多,我哋最後都係唔捨得食個牛奶妹,擺喺到真係好好睇。