2019-04-21
復活節假期想去銅鑼灣行下,見到有間新的素食餐廳,說是台式引入的素食自助餐,還可透過 OpenRice 網上訂枱,於是即訂。分時段收費,每段45分鐘,最平是第一場11:45am-12:15pm,$68再加一,即每位$75,其實45分鐘食是絕對足夠的,大家可以依然遵守秩序,慢慢享受食物。以$75這價錢,在銅鑼灣時代廣場附近,自助餐,又可訂位,也算中規中矩,可惜因近年都越來越流行素食,素食自助餐也有好多間做得非常好,所以這間在幾個方面都被比下去了。對於去過北角那兩間素食自助餐的食客來說,這間怕會失望。首先食物種類遠遠少於另外那兩間,這間放下素在主菜方面有好多炸嘢,另外那兩間也有的,只是這間按比例上是多了一點,即係如果不想食太多炸嘢嘅朋友會少好多選擇。我自己好鍾意煎炸食物,但這間炸物又令我有點失望,炸粉比較多同大,不夠脆。炸嘢有炸秋葵、炸南瓜、炸金菇、炸芋餅、炸蠔餅、炸馬蹄糕等,總之有好多炸嘢。如果想多食菜類,都有幾味,不算多款,剛好我食的幾條就有些少老同咬不到。生果同沙律方面都係比較少選擇。湯有南瓜濃湯同紅菜頭湯,南瓜湯蠻好,但無”殻””筆”,只有個大湯匙,有點難”筆”,紅菜頭湯一般,中式湯
生果同沙律方面都係比較少選擇。湯有南瓜濃湯同紅菜頭湯,南瓜湯蠻好,但無”殻””筆”,只有個大湯匙,有點難”筆”,紅菜頭湯一般,中式湯另兩家餐廳的比較足料夠味,這間較少料。
Pizza值得讚,真造得不錯,薄身脆口,多茄醬同芝士,加分。
糖水有咋喳,個牌寫錯左紅豆沙,差點就無食到,因我不喜紅豆沙,但因覺無乜嘢食兼想試味好以寫食評,才發覺是咋喳,我好喜歡咋喳,即刻”筆”大碗啲,味道可以,稍微甜左少少。
不知為何,當日食完後全日都好口渴,不知是否用了味精還是碰巧了。
最後臨走去洗手間,相信這不是餐廳問題,估計是大厦管理處,又無鈎掛袋,又只得格,又無梘液洗手,又無得冲廁,真係有少少唔高興,當然我相信不關放下素的事。
總結來說我多謝又有一間素餐廳,又是在旺區銅鑼灣,同時因食物質素及味道方面,我未必會再來。