2019-10-03 568 瀏覽
重要事情要在開始講,放下素將於10月9日最後一日營業,要去就要趁早。放下素位於銅鑼灣登龍街。之前幾次跟朋友經過也想試一試,終於今日有機會。一坐下老闆便跟我們介紹他的概念,推廣素食和環保之外,回饋社會,聘請社會弱小。每人只有一份餐具重複使用,每人盡一點力,支持環保。沙律前菜(⭐⭐⭐⭐💢)沙律吧麻雀雖小,但五臟俱全,包括了沙律菜,青瓜,蘿蔔絲等等,而且還可以選擇配不同醬料。健康關係,選了黑醋配橄欖油。吃起來都挺新鮮爽脆,令人十分開胃。除此以外還有冰鎮菜心和秋葵,都是夏日的開胃好選擇。 不同炸物(⭐⭐⭐⭐⭐)這裏有不少炸物,對於喜歡香口的我就最適合不過。包括了咖哩薯餅,南瓜天婦羅,茄子天婦羅 ,素炸生蠔等等。酥炸生蠔其實是香菇,炸得一層層,吃起來有口感,而且惹味。而且要特別一讚的是每盤食物份量不太多,吃完便立刻再Refill。這樣可以保持炸物新鮮脆口。其他熱盤(⭐⭐⭐⭐💢)除此以外還有種種不同的熱盤,包括了炒什菜,苦瓜滑蛋,蒸豆腐和壽包等等。當中最喜歡豆豉蒸豆腐,十分嫩口,香滑,豆味十足。粉麵(⭐⭐⭐⭐💢)最後還拿了個香菇粟米炒飯,吃點澱粉質才飽肚。雖然不及揚州炒飯那麼多配料,但仍然十分不錯

放下素

沙律前菜(⭐⭐⭐⭐💢)
沙律前菜

除此以外還有冰鎮菜心和秋葵,都是夏日的開胃好選擇。
沙律前菜

不同炸物(⭐⭐⭐⭐⭐)
不同炸物

其他熱盤(⭐⭐⭐⭐💢)
其他熱盤

粉麵(⭐⭐⭐⭐💢)
最後還拿了個香菇粟米炒飯,吃點澱粉質才飽肚。雖然不及揚州炒飯那麼多配料,但仍然十分不錯,炒飯十分乾身,為這午餐畫上完美的句號。
粉麵

飲品(⭐⭐⭐⭐⭐)
除了指定飲品外,羅漢果茶和橙味水都是無限飲。沒有落糖,十分解渴。不喜歡羅漢果的朋友可以試一試橙水,味道清淡而且健康。
飲品

總括而言,這間餐廳地點方便就腳,而且好吃有。興趣的朋友一定要10月9日前去試一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
放下素 香港銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓
推介菜式:飲品、不同炸物

👍🏻地點方便
👍🏻社會企業
👍🏻價錢親民
2019-10-03
粉麵
飲品
2019-09-30 407 瀏覽
今日下午黎到呢到食素 因為平時食得多肉 久唔久好想清心寡慾一下 一黎到老闆介紹返餐具🍴每人一套 錦樣可以減少不必要既浪費雖然出面有羅漢果水同埋🍊水 但想飲其他既都可以加錢 一律$10-$25不等 依家下載apps (左下)仲可以送你野飲今日我食既時段 價錢為$78 由12:00食到14:30 時間上完全夠食  最盡頭有冰鎮秋葵同埋菜心  另外有羅漢果水同埋橙水  香口炸物方面有炸茄子南瓜同埋生蠔 仲有香煎腐皮卷  中菜有壽桃包 雪地陽江 粉絲娃娃菜 知足(支足)常樂 咕嚕麵筋 哥哥做羅漢(羅漢齋) 南瓜炆芋頭 豉油王杏包菇 等等   西式同日式方面就有 燕麥提子曲奇 熱香餅 芝士薄餅 咖喱薯餅 薯角 大阪燒同埋沙律卷 最特別係可以自家製漢堡包 可以喺麵包機上面拎取漢堡包放入麵包機整熱漢堡包皮 之後去沙律吧 放上生菜蕃茄等等 加上蜜糖芥茉醬茄汁 配上自製素漢堡扒 口感同真肉拍得住 配合以上材料 自家製漢堡包完成 美味又健康   沙律吧嘅材料非常新鮮 有青瓜 蕃茄 生菜 椰菜蘿蔔絲 粟米 腰豆 紅豆另有沙律醬同埋千島醬 非常多選擇   圖為我覺得味道十分好既食物 左上角法包加熱放上兩片青瓜

依家下載apps (左下)仲可以送你野飲

圖為我覺得味道十分好既食物 左上角法包加熱放上兩片青瓜加沙律醬 簡單又美味
  中間南瓜湯飲得出成個南瓜拎黎煲湯 咩調味都冇加 完全南瓜原味道
壽桃包嘅蓮蓉唔太甜 麵包10分鬆軟
燕麥提子曲奇 食落似雞仔餅同埋合桃酥 10分酥脆
 沙律卷夾雜多種蔬菜 表皮好軟腍 加上唔同蔬菜口感爽脆 配上冰凍沙律醬 材料非常合襯出色
 咖喱薯餅食得出有少許微辣咖喱味做到十足 餅口感煙韌
四季豆炆茄子 茄子好腍又大塊

南瓜同埋芋頭都好腍

苦瓜炒蛋 苦瓜仲係爽脆 炒蛋加咗菜譜 完全唔需要其他調味

最後可以自家製涼粉 配上新鮮嘅蕃茄 🍅雪梨 🍐菠蘿🍍橙🍊等等 豐富既完成呢一餐

總結:
-良心企業👍🏼聘請失聰或自閉員工
-旺區地帶 容易到達
2019-09-30
2019-09-29 276 瀏覽
身體檢查,報告話我膽固醇過高,女兒要我注意飲食,今晚帶我去銅鑼灣食素食,是一間社企,名叫放下素,女兒說這間放下素是台灣引入的素食自助餐,每餐至少有80種素食供應,有水果、沙律、薄餅、漢堡、天婦羅、中式素菜。由入廚40多年的廚師主理。帶我去試下,讓我改變自己是飲食,食素食對健康有益。餐廳地方頗大,座位寬敞舒適,食物擺放整齊又乾淨衛生,不時有專人清潔和添加食物。老闆說有些侍應身體是有缺陷的,聽不到或反應能力不足,就請大家包容一下。每位客人都有一套碗碟,循環再用拎食物,十分環保。大部分食物都用爐熱住,保持温度。近門口位置有沙律吧、烘麵包機和烘乾果機。素菜也有中西式,西式有拿玻里薄餅、熱香餅、自製素漢堡扒、燕麥提子曲奇、咖哩薯餅、英式薯角、鮮茄意粉、西班牙蛋餅、大板燒、蘇格蘭蛋、南瓜湯。中式有涼瓜炒蛋、四季豆炆茄子、粉絲娃娃菜、手撕包菜、雪地陽江、豉油王杏包菇、青瓜雲耳、南瓜炆芋頭、哥哥做羅漢、咕嚕麵筋、南瓜天婦樂、茄子天婦樂、香菇粟米炒飯、涼拌紅薯粉、涼拌萵筍、薑醋蛋、豉油皇腸粉、木棉花冬瓜湯、壽包、豆沙煎堆、芋頭蕃薯糖水。飲品有羅漢果水和檸檬水,比起飲汽水健康得多。甜品我特別喜歡新鮮炸出來
近門口位置有沙律吧、烘麵包機和烘乾果機。
甜品我特別喜歡新鮮炸出來的豆沙煎堆,外層香脆軟糯,餡料豆沙香甜又夠多,芋頭蕃薯糖水也不錯,甜度適中。食物質素和味道都非常好,令我對素食改觀,原來素食味道都可以咁好味!在此更加多謝侍應的殷勤招待,你們要努力!加油!
2019-09-27
2019-09-21 509 瀏覽
上次朋友聚會,同班朋友傾開佢地身邊有朋友轉左食齋,話對地球好,仲會對皮膚都好d 添❣️今日果位朋友仔就帶咗我黎呢間位於銅鑼灣嘅社企食肆☺️💕 一齊試吓食一餐齋係咩滋味😆店名「放下素」幾有意思🤓 令我聯想到做人處事放低一點,生活都自然美滿一點❣️而且都曾經聽過媽媽講,話食素嘅人脾氣都會好啲(因為冇吸收到肉類嘅激素喎,唔知係咪真🤪)入到去有啲佛教/禪修風,好似去咗佛寺入面嘅食堂咁,帶點Modern,而且周圍都好乾淨👍🏻 估唔到銅鑼灣咁旺嘅地段,竟然有呢啲咁有佛教特色嘅食肆,好surprise🤭每位食客會提供一份餐具,減少不必要嘅浪費👍🏻 非常環保♻️ 即刻覺得自己造福咗世界🤣食物種類非常多💕目標最少有70種唔同嘅選擇😳店家全部菜色都係用天然食材,無素肉同埋合成齋,食起嚟唔油膩更加健康🥰,啱晒減肥中嘅女仔☺️除咗免費提供嘅清水、羅漢果水、中西湯等,另外仲有啲自費飲品可以揀~拎嘢食嘅地方分開左右兩邊,一邊中式,一邊西式同埋一個沙律吧❣️今日就分享幾樣我特別鍾意嘅嘢食▶️南瓜湯顏色鮮艷❗️質感都好rich,但飲落冇咩南瓜味😝 但絕對係真材實料嘅❣️拿玻里薄餅簡簡單單,主要食材係茄汁+芝士,薄餅邊好香脆,好好味❗️我

食物種類非常多💕目標最少有70種唔同嘅選擇😳

今日就分享幾樣我特別鍾意嘅嘢食▶️

南瓜湯

拿玻里薄餅
簡簡單單,主要食材係茄汁+芝士,薄餅邊好香脆,好好味❗️我同朋友都最鍾意食呢個pizza☺️

自製素漢堡扒
素漢堡扒係用雜菜+豆做嘅,質感有啲煙韌,完全估唔到係呢種口感😆

蘇格蘭蛋
好特別,真係第一次見❗️
外面係脆脆嘅紫薯層包住半隻雞蛋,外脆內軟💕 創新又可口❣️

沙律卷
有啲似中東嗰種蔬菜卷,有生菜、蕃茄、紅蘿蔔、沙律醬等食材,味道清新,質感軟軟☺️

木棉花冬瓜湯
飲落冬瓜味濃郁,所以湯一定冇後期加水,有家的感覺💕

中式菜式水準樣樣都好平均,一啲都唔差,而且日日都會有d 唔同❗️

估唔到原來食齋都有咁多選擇,以後有機會都多啲試吓唔同嘅齋菜先❣️
2019-09-20
  • 蘇格蘭蛋
  • 素漢堡
  • 拿玻里薄餅
2019-09-04 595 瀏覽
近來不少朋友都因為不同原因而選擇食素,咁我都唔介意奉陪一下,今日來的呢間餐廳就更加別具意義。原來係一間社企,經理(定老闆?)係我哋入嚟嘅時候都特登介紹佢哋餐廳會請一啲殘疾人士,部份員工可能聽唔到,但佢哋都會好盡力去服務。「放下素」個名聽落有少少「禪味」,的確連裝修都帶點佛教氣味,古色古香,以深啡色木材為主。店內和餐具都印有「我願意放下食物服務要求 做福世界」,相信呢個係佢地既宗旨。佢哋仲好環保,請每位客人只用一套餐具(包括兩隻碟、一隻碗、一隻杯),唔會好似平時啲自助餐咁,每拎一次就用一個碟。食物選擇當然不及酒店自助餐,但都有幾十款可選,包括沙律吧、新鮮水果、包點類、炸物、熱葷、蔬菜、齋、飲品和湯等等,用蒸煮炒焗炸不同烹調技巧,務求令消費者有不同口感選擇,食物質素尚可。見到餐廳仲好有心,支持DSE考生可以來免費吃一餐,所以呢啲小店都好值得大家支持呀!

2019-08-20
2019-10-12 7 瀏覽
依間喺銅鑼灣旺區登龍街嘅素食自助餐,唔淨係食素,仲係一間社企,好有心。款式都好多,晚餐有分中餐區同西餐區。西餐有pizza、班㦸、薯餅等等。我最中意就係個蘇格蘭炸蛋,用紫薯代替肉品,包住雞蛋再炸,比平時食嘅冇咁膩又健康。另外佢沙律吧都好豐富,除咗生菜等等,都有幾款水果。值得一提係自家製果乾,夠哂心思。中餐就更多元化,有薑醋蛋,唔會太硬啱哂我,唔算好濃易入口。有酸辣紅薯粉,我夾咗幾次,少少辣好惹味。另外仲有娃娃菜蒸粉絲、南瓜炆芋頭等等。佢嘅涼拌青瓜有落到蘋果醋,味道更多層次。我最中意係個炒花菜,爽口鮮甜,又係夾咗幾次。有煎堆同炸饅頭,香口滿足感大。最後糖水有南瓜芋頭西米露,椰香,加上一齊煲過,唔會話味道分離,值得一吃🤘🏻

• 薑醋蛋
2019-10-09 11 瀏覽
雖然呢排示威浪潮好勁,但係飯總係要食既,香港既餐廳呢排生意都好慘淡,為左表示支持,所以襯今日無咁亂既情況下就去左銅鑼灣食飯,我地揀左簡良心餐廳,專做素食既社企 - 放下素呢間社企最特別既地方係會請一啲復康人士幫手,因此呢排示威,老闆都同我地講可能要早少少關門,原因唔係因為無乜生意,而係擔心員工既安全,擔心佢地返屋企都未必咁順利,而且做廚出身既老闆仲同我地分享呢到既野食既整法,所以我覺得呢到既老闆好有人情味~講返野食先~呢間餐廳主要係做中西式既素食自助餐,有好多唔同款式既菜式,而且有D菜式都係做得好用心同好有特色,絕對無揸流攤~其中印象比較深刻既有炸物,包括有素蠔、素茄子同素南瓜,炸物要炸得好食一啲都唔容易,呢到炸物既外皮炸得好薄好脆,小小油香但油而不膩,特別係素茄子,茄子肉好冧好軟,而素蠔既味道都同真蠔好相似,炸物係我既至愛~另外,有啲菜式都好特別,例如素薄餅,薄餅係薄薄脆底,面頭舖滿蕃茄醬,好香口又惹味。西班牙蛋餅以薯仔片配上蛋漿製成,十分香口,而且仲有自助沙律吧,岩中意食唔同菜式既人,有哂唔同口味。另外餐廳都有自助野飲吧,可以斟羅漢果茶飲,清清淡淡咁~最緊要店舖好闊落,座位又大,坐

另外,有啲菜式都好特別,例如素薄餅,薄餅係薄薄脆底,面頭舖滿蕃茄醬,好香口又惹味。西班牙蛋餅以薯仔片配上蛋漿製成,十分香口,而且仲有自助沙律吧,岩中意食唔同菜式既人,有哂唔同口味。另外餐廳都有自助野飲吧,可以斟羅漢果茶飲,清清淡淡咁~最緊要店舖好闊落,座位又大,坐得好舒服,坐耐少少都唔會趕!人情味一流

2019-10-08 26 瀏覽
放下素係聽日10月9日最後一日營業,要去就趁早!🥳.前排好興素食自助餐,小編好認同放下素嘅理念,佢地除左推廣素食同環保♻️,仲會聘請失聰或自閉人士,協助弱勢社群就業,良心企業黎架👍🏽 一坐低老闆介紹餐具每人一套,以減少不必要既浪費,更環保☺️.沙律吧🥗沙律吧雖然唔算大,但應有盡有,沙律菜、青瓜、蘿蔔絲等,仲有多款醬料自己揀。一黎到食碟新鮮嘅沙律,令人十分開胃😋.西式熟食區🍝有素食拿破崙披薩🍕,日式大阪燒,蘇格蘭蛋,燕麥提子曲奇🍪,熱香餅,咖喱薯餅,薯角,沙律卷等。小編推薦大家試日式大阪燒,好有創意!🤣.仲有自製漢堡包🍔 首先將漢堡包皮放入麵包機烘熱,放上生菜蕃茄,配上茄汁同自製素漢堡扒,就完成✅ 食落去同普通漢堡包一樣好味,但就健康好多😍.趁佢最後一日營業,去支持下呢間良心社企啦💛祝各位同餐廳一樣,學會放下☺️.放下素📍銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓
放下素係聽日10月9日最後一日營業,要去就趁早!🥳

沙律吧🥗

西式熟食區🍝

趁佢最後一日營業,去支持下呢間良心社企啦💛
祝各位同餐廳一樣,學會放下☺️
放下素
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心3樓
2019-10-08
2019-10-07 15 瀏覽
通常放假都大魚大肉,最近突然想清心寡欲肉食下素。於是就搵左呢間起登龍街既素食buffet, 原來10月9 就結業了,啱啱趕得切黎試下。✨熱盤有十幾款,仲d 前菜,湯,糖水。天婦羅有茄子,南瓜,秋葵,炸粉做得幾鬆化。✨另外仲有炸物同沙律區✨蘿白同支竹都炆得好入味,苦瓜蛋估唔到幾嫩滑,加左d 菜莆~苦中帶甜。椰菜花同手撕包菜清甜原汁原味,加上調味幾好食。✨呢個素漢堡扒都幾得意,入面係用鷹咀豆蓉,蔬菜,木耳等等mix 埋一齊, 味道新奇又有少少似漢堡扒既感覺。✨蘇格蘭蛋賣相幾過癮,外皮係紫薯蓉黎ge~ 沙律卷味道豐富,入面仲係wasabi 味沙律醬,呢個我幾鍾意。✨咖哩薯餅夠惹味又唔會太辣,pizza 薄得黎好脆好香芝士味,加埋蕃茄醬簡簡單單已經好好味。✨最後食埋個糖水~感覺幾清潤,又有d 紅棗香,仲有薏米,雪耳,蕃薯,真係幾啱呢個天氣。

✨另外仲有炸物同沙律區

2019-10-01 35 瀏覽
今日好多人都喜歡食素食🤩而本身無肉不歡的我 也約朋友食素食從這裏的食物 我吃得出一份心意和堅持堅持用低筋麵粉和酵母 自製薄餅🥳選用準備功夫多的萵筍🥰自家焗燕麥提子曲奇 唔會係街買之後翻熱食。午巿 $58 $68 $78晚巿 $108 $138唔同時段 唔同價錢🥗。🍕拿玻里薄餅🍕呢個薄餅係我最喜歡的一味🤪一共食咗三四塊 外皮勁薄 勁脆卜卜。🥚Scottish egg🥚以前係英國讀書嘅我從來都唔覺得這蛋有幾特別但係呢個素蛋係勁好味😍用sweet potato做外殻 唔油 加 脆卜卜。🌸木棉花冬瓜湯🌸雖然味道不夠濃 清清地令一直愛飲湯的我 不禁飲咗兩碗😎。當然唔少得有茄子🍆南瓜🎃紫薯🍠豆腐🥛羅漢果🥑仲有自家製嘅果乾!
今日好多人都喜歡食素食🤩

🌸木棉花冬瓜湯🌸

雖然味道不夠濃 清清地
令一直愛飲湯的我 不禁飲咗兩碗😎

當然唔少得有
茄子🍆南瓜🎃紫薯🍠豆腐🥛羅漢果🥑仲有自家製嘅果乾!
  • 拿玻里薄餅
  • 木棉花冬瓜湯
  • 蘇格蘭蛋
2019-09-29 27 瀏覽
越來越愛出外消費,是要為香港人打打氣,尤其是有誠意的餐廳,一定要支持!💪🏻由門面至餐具,牆身掛鐘,都感受到店主對素食及社企人仕的關愛。「我願意放下對食物服務要求~做福世界」每位食客的光顧,就是對員工的最好支持!間中都會食素,但自助餐形式就第一次。款式都幾多:沙律巴、中菜熟食、pizza、熱香餅、湯、壽桃包。。可以話款式之多與酒店有過之而無不及!食物添置速度快!👍🏻除了冰凍的羅漢果水及橙水,亦可自費其他飲品。支持社企服務,支持誠意店主,支持香港!💓

「我願意放下對食物服務要求~做福世界」
每位食客的光顧,就是對員工的最好支持!

食物添置速度快!👍🏻

除了冰凍的羅漢果水及橙水,亦可自費其他飲品。

支持社企服務,支持誠意店主,支持香港!💓
2019-09-28 30 瀏覽
地點好方便,星期六下午一點去到,唔需要等位。雖然食物款式唔算好多,但都有唔同類型,有沙律,冷盤,熱盤,中式,西式,日式,甜品。有啲傳統中式素材之餘,亦都有啲特色嘢食。南瓜湯,薑醋蛋,自製漢堡,壽包都好好味。店員好主動積極,態度友善。不停補充食物非常抵讚。
地點好方便,星期六下午一點去到,唔需要等位。

店員好主動積極,態度友善。不停補充食物非常抵讚。